Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jaki statyw?

Domyślnie

witam
    jak dla mnie:
    do makro --- benbo
    w podruży --- gitzo albo manfrotto
    gdy mało kasy --- velbon
    dzisiaj widziałem też takie cudo: calumet ck6143 <--- jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny jest super...(120pln)
    500 pln to taka troszkę pechowa kwota na statyw - bo za 500 dostanie się całkiem fajne nogi - tylko że na głowę do nich zabraknie

dodam jeszcze małe zestawienie z angielskiej gazetki fajne bo podają wymiary do statywów:

Ostatnio edytowane przez peecee ; 08-06-2007 o 17:43 Powód: dodatkowy scan

Domyślnie

Jak ma być mały i max do 500 zł to polecam Slika 340DX (49 centów po złożeniu) lub troszkę większy 330DX (chyba 60). Cena poniżej 400 zł.

Bardzo fajne statywy - osobiście używam 340dx i jestem zadowolony - dla mnie priorytetem był stosunek wagi (340: 1,57 kg) do udźwigu (stabilności) oraz wielkość po złożeniu (mieści się w małym plecaku) - dlatego Slik nie miał konkurencji. Velbony serii sherpa odpadły z uwagi na większą znacznie wagę 2,2 kg oraz straszne wykonanie (chociaż mają fajna głowicę).

Mańki drogie i wielkie.

Podpisuję się pod zdaniem jednego z poprzedników: statyw przy odrobinie szczęścia kupuje się na lata (amator i zaawansowany amator) - poprzedni miałem 12 lat - więc radzę dobrze wybrać i nie oszczędzać.

Najlepszy statyw to taki, który ma się ze sobą! Dlatego pod tym kątem (możliwości jego zabierania) należy go kupować. Co z tego, że kupisz takie wypasione bydle o wadze 4 kg jak potem nie będziesz chciał go nosić.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

a czy 160cm to nie malo? ja mam 175 i bede sie musial schylac..

Domyślnie

hyhyhy jeśli masz oczy na czubku głowy to mało bedziesz musiał dokupić łopate i kopać sobie dziurę obok statywu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    hyhyhy jeśli masz oczy na czubku głowy to mało bedziesz musiał dokupić łopate i kopać sobie dziurę obok statywu
    pisze ze max wysokosc robocza to 160cm!! wiec chyba jednak za maly...

Domyślnie

160 + wysokośc aparatu = 170 (załużmy że tyle jest do muszi ocznej) ty masz 175 czyli jeszcze odejmij sobie odległość oczu od czubka głowy i stwierdzisz że nie bedziesz musiał przy nim stać na baczność

Domyślnie

no to teraz co innego. trzeba bylo tak od razu przynajmniej z humorem bylo wczesniej..

Domyślnie

jak kupowałem statyw i widziałem 160 to też mnie troszkę raziło w oczy że niski mam 173 no i prosze jaka niespodzianka - myślę ze jeszcze będziesz miał zapas

Domyślnie

a jaki masz statyw?
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Domyślnie

hehehe
    velbon z głowicą na stałę naklejki brak modelu nie pamietam
    benbo 1 długie nogi główka benbo kulowa lub manfrotto 804rc2
    hama z głowicą (tani (150 pln) pierwszy jaki kupiłem i przyznam że całkiem fajny na początek)
    i jeszcze jakiś taki lekki i tani ale nie moge go znaleźć i nie pamietam nazwy

zbieram sie na gitzo ale jak już mam kase to sobie kupuje kojejne szkło (i targam ciężkie benbo dla zdrowia )

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów