@nikoniarz. Weź pod uwagę, że to zdjęcie oprócz iso5000 jest też mocno wyciągnięte. Patrz na post frogiego.
Szukaj
@nikoniarz. Weź pod uwagę, że to zdjęcie oprócz iso5000 jest też mocno wyciągnięte. Patrz na post frogiego.
Auto ISO + 1/320 + f/4.5. We wcześniejszym aparacie nie miałem automatycznego ISO, wiec też od niedawna testuję tą opcję... lekcja na przyszłość - manualne niskie ISO, przysłona 1,8-2,2 i dobrać odpowiedni czas naświetlania + nieagresywny obróbka![]()
D750 + 24 1.8 + 50 1.4 + 85 1.8
Czyli tak jak myślałem, auto iso przy tego typu stałych i przewidywalnych warunkach jest kompletnie pozbawione sensu. Jak chcesz potestować to lepiej na jakiejś imprezie rodzinnej w zmiennych warunkach i tak jak kolega mówił z ogranicznikiem ( dla D750 spokojnie możesz ustawić 5000 )
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
Przy AutoISO też możesz ustawić sensowny "sufit"![]()
Nie przesadzajcie z tym ISO. Fakt, mógł 3200 albo 1600. Ale ... miałem kolegę, który w dobrych warunkach oświetleniowych podnosił ISO by spadł mu kontrast. Lubił 1600 - 3200, choć bywało, że miał czas .. 1/8000s. To, że w portrecie jest miękko to nie jest wielka wada. D750 ma dobre wysokie ISO.
Tu zawiniła obróbka.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Poza aspektami technicznymi to moim zdanie m dzieci powinny się na portretach uśmiechać, chyba że celowo mają być smutne lub nijakie to ok. Tutaj jest standardowy portret więc uśmiech wskazany, ba, nawet szczery śmiech.
D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8
Super podejście do nowych osób.
Naucz się i wróć za kilka miesięcy.
Na pewno wróci.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Niestety bardzo słuszne spostrzeżenie, efekt jest taki że aż strach zdjęcia wrzucać.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Tym bardziej, że może to zdjęcie jest źle technicznie zrobione, może szum i zmasakrowane obróbką, może kadrowanie dalekie od ideału i można było inaczej przyciąć, może... Ja na portretach się nie znam, ale mam wrażenie że w tych technicznych aspektach zgubiło się coś co jednak jest w tym zdjęciu. Mnie przypomina to spojrzenie afgańskiej dziewczyny ze zdjęcia Steva McCurry'ego i w oczach jest jakieś takie pytanie czy wątpliwość.
Skontaktuj się z nami