Bardzo mi się podobają te korekty RobertON.
Mógłbym si.ę pewnie od Ciebie nauczyć
Muszę więcej czasu DXO poświęcić![]()
Szukaj
Bardzo mi się podobają te korekty RobertON.
Mógłbym si.ę pewnie od Ciebie nauczyć
Muszę więcej czasu DXO poświęcić![]()
D850 | V58 1.4SL IIs | T35 1.8 Di VC USD | Tokina Opera 50 1.4 | Z85 1.4 Planar ZF.2 | T100mm 2.8 MACRO | SY 8mm Fish Eye
T11-16 2.8 | N18-200 3.5-5.6 ED VR II | T70-200 2.8 G2 | N70-300 4.5-5.6G VR IF-ED | SB900 | Ewa Marine U-AXP | 2x Jinbei MSN III 400 + mini STUDIO
Eeee tam, amatorskie klikanie-suwanie.
To fajny program, tylko wymaga nieco zastanowienia jaki efekt chcesz osiągnąć.
Zawsze coś tam się innego da uzyskać.
Ale miło dziękuję.
@RobertON , zrobiłem (jak pisałem zresztą ) dwoma suwakami :
Dokładnie użyłem dwa te same suwaki w DxO i również pokazałem efekt. Nie skupiałem się wcale na reszcie obrazka, a tylko chciałem pokazać jak działają te suwaki w LR i DxO.
Używałem DxO OpticsPro 11 Essential.
Pewnie, że mógłbym wywołać w LR np. tak:
zrzut ekranu:
lub na setkę innych sposobów(z możliwością ich zapisania również - ustawienia suwaków tych innych wywołań, z swoją nazwą)
Jaki konkretnie program DxO użyłeś? (EXIF wycięty, więc nie mogę podejrzeć)
Z tym się kompletnie nie zgodzę, no może z taką uwagą, że oprócz automatu (raczej mało kto używa), LR oferuje pełny manual taki sam jak DxO. Oczywiście również na początku można wybrać profil aparatu: Camera Landscape, Neutral, Portrait, Standard, Vivid, itd.
Odnośnie Twojej obróbki w DxO, moim zdaniem niepotrzebnie ustawiłeś suwak Hue (dla koloru niebieskiego w zakładce HSL) na wartość +10. Niebieski poszedł przez to w kierunku fioletu. Trzeba bylo raczej go nie ruszać (ustawiając na minus, barwa niebieskiego idzie w zielone)
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26-11-2017 o 20:52
Użyłem DxO PhotoLab, zmniejszyłem w Affinity Photo do rozmiaru forum.
- - - - kolejny post - - - - - -
Być może, nie przykładałem się zbyt mocno do szczegółowej obróbki. Ograniczyłem się tych kilku suwaczków.
Z swej strony przedstawiam inne stanowisko aniżeli Twoje, że DxO jest raczej "słaby" czy "be", bo czegoś tam nie można uzyskać tak samo jak w LR.
Można uzyskać na wiele innych sposobów !
Nie sposób oceniać cząstkowych efektów pomiędzy nimi, bo i tak najważniejszy jest efekt końcowy, a ten zapewne może być podobny.
Nie twierdzę, że LR jest gorszy czy lepszy - jest tylko nieco inny sposób używania, którego nie uznaję za jedyny i wzorcowy.
Dla mniej ważne jest, co tam dobrego uzyskam na końcu, czego i Tobie życzę![]()
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-11-2017 o 21:00
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26-11-2017 o 21:03
Mam takie przyzwyczajenie, że u mnie jest bezpośrednie otwieranie plików w Affinity Photo z DxO, taki mam "zdefiniowany" automatyzm.
- - - - kolejny post - - - - - -
He...he dobre.
Po prostu zwykle dalej obrabiam fotki w Affinity Photo i nie używam PS.
Dlatego mam poustawiane tak, a nie inaczej i stąd pewne przyzwyczajenia klikania.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-11-2017 o 21:07
Rozumiem przyzwyczajenia, nawyki, też mam swoje. Tu powiedzmy jednak porównujemy LR vs DxO. Po co mieszać inne programy (nawet tylko do zmniejszenia zdjęcia). Podniosłem kwestię działania suwaka jasność (tak w PL) w zakładce HSL (skrót wiadomo od czego i chyba nie trzeba pisać). W DxO w tym najnowszym (DxO PhotoLab) w sumie nie dowiedziałem się czy ten suwak jasności (HSL) wpływa jednocześnie na obniżenie saturacji danego koloru. Jeśli tak, to po prostu błędne działanie (nie bardzo zgodne z opisem). Rozumiem, że można to "obejść" innymi sposobami (krzywe ?).
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26-11-2017 o 22:04
Jest w internetach kilka porównań, nawet z C1.
Na pewno są to "większe" głowy od mojej i warto coś tam pooglądać.
Nie znam stuprocentowej odpowiedzi na Twoje wątpliwości. Pewne jest, że używam DxO z przyjemnością.
Linki - nieco stare te porównania:
http://www.frankdoorhof.com/site/201...ure-one-vs-lr/
https://jamestanphotography.com/2014...s-lightroom-5/
Ciekawe spostrzeżenia na innym forum:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4152324
P.S. Dla każdego coś innego, ale dobrze, że jest wybór i nie jesteśmy "skazani" na jedną jedyną firmę z jej abonamentami.
Jako zwykły amator korzystam ze starego LR 5.7 do indeksacji i porządkowania zdjęć, ale obróbkę zwykle mam w DxO i Affinity Photo.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-11-2017 o 23:31
Skontaktuj się z nami