Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 0_0

Oszczędny w słowach Awatar Grz@choo
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie 0_0

0_0 czyli takie ustrojstwo

1.

Wieksza wersja tutaj na PE http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-162268.php
    D200|Nikkor 35-70 2.8|Nikkor 50 1.8D|Nikkor 70-300 VR|Sigma 10-20 HSM|Nikkor 85 1.8D|SB-800|

Domyślnie

a podoba mi się!
    Zwykłe ale fajne.
    Ładne kolory, kontrast i nasycenie. Podręcznikowy kadr tez się tutaj sprawdza. Gdyby jeszcze bez tych słupów i okablowania....byłoby jeszcze lepiej
    pozdr
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    a podoba mi się!
    Zwykłe ale fajne.
    Ładne kolory, kontrast i nasycenie. Podręcznikowy kadr tez się tutaj sprawdza. Gdyby jeszcze bez tych słupów i okablowania....byłoby jeszcze lepiej
    pozdr
    Właśnie słup i okablowanie są ważne na tym zdjęciu. Nadają dynamikę. Wyobraź sobie zdjęcie bez nich - byłoby takie statyczne i nieruchome. A tak to czuć że to zdjęcie biegnie...

Domyślnie

swiatło,
    wiesz ja jestem taka prosta kobita, na żaden kurs fotografii nie chodzę ani nawet na odległośc w nim nie uczestniczę - ale czasem słyszę takie teksty -"zdjęcie pełne dynamiki". Ok - jak na fotce jest bolid zasuwający ze znaczną prędkością, albo para w tańcu, albo rozprysk kropli wody to kumam o co chodzi.
    Ale jak widzę taki kadr jak tutaj, gdzie i pole stoi, i maszyna stoi i słupy także - i ktoś mówi o dynamice - to nie kumam! Za cholere nie wiem o czym mówisz. Może jakbyś wspomniał o liniach prowadzących byłoby mi łatwiej pokojarzyć ale dynamika - zupełnie nie czaję zjawiska na tej focie.
    Serio. Dla mnie to zdjęcie wcale nie biegnie

Zero ironii. Po prostu wyszło jak bardzo niedouczona jestem...

PS zdjęcie bez tych słupów - dla mnie jednak chyba byłoby lepsze - no ale ...patrz wyżej
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    Zero ironii. Po prostu wyszło jak bardzo niedouczona jestem...

PS zdjęcie bez tych słupów - dla mnie jednak chyba byłoby lepsze - no ale ...patrz wyżej
    Karolino, nie ma co się denerwować . Każdy lubi co innego...
    Dla mnie te druty dają dynamikę, ruch. Nie zdjęcia, zdjęcie tkwi nieruchomo na ekranie, ale uwaga widza się przesuwa po tych drutach za horyzont, powoduje że widz podąża za drutami tam gdzie one w dali zanikają, dają one jakieś wrażenie oddali i ciekawości. Nie wiem czy dobrze się wysławiam.... Ta maszyna jest tylko niejako drugorzędnym obiektem, prawie że rekwizytem. To drut nadaje zdjęciu atmosferę.

No zrób sobie eksperyment: weź PS-a i wystempluj te słupy i druty. I co widzisz? Pole, maszyna i niebo. Dość malownicze i technicznie poprawne, ale zastygnięte, nieruchome. Maszyna staje się głównym obiektem, a ona stoi nieruchomo. Grzechu jest na tyle dobrym w obróbce że bez problemu by sobie ten słup wyrzucił jakby mu przeszkadzał, a nie sądzę że go nie zauważył. Zatem umieścił ten słup z drutami jako zamierzoną kreatywną część kompozycji...

Domyślnie

Ogólnie bardzo ładna fotka
    Ale nie podoba sie słup i druty
    Jednym się podoba, a mnie przeszkadza

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Swiatlo rozgryzles moj zamysl i to mnie cieszy. Faktycznie slupy wysteplowac to pikus ale nagle zaczyna czegos brakowac.
    D200|Nikkor 35-70 2.8|Nikkor 50 1.8D|Nikkor 70-300 VR|Sigma 10-20 HSM|Nikkor 85 1.8D|SB-800|

Miasto
    Biała Podlaska

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia / Łódź

Domyślnie

Zdecydowanie ze słupem i dobre.

I muszę przyznać, że sam bym tego tak nie wytłumaczył jak zrobił to Swiatlo.

Pozdrawiam.
    D50; N18-70; N50 1.8 D; SB800

Domyślnie

nie no ja się wcale nie denerwuję, po prostu fakt, że te słupy sobie stoją jakoś w moich oczach nie powoduje, że zdjęcie jest bardziej dynamiczne, po prostu tego nie widzę...a może za mało wiem/to na pewno.
    Dwójka też bardzo ładna i nawet nie wiem czy mi się bardziej od jedynki nie podoba. Kolory, światło, chmury - wszystko tu się pieknie zgrało.
    No i nie ma słupów - to zart oczywiście
    Mój niekomercyjny link

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów