Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Swoop Zobacz posta
    Panowie, bardzo fajnie i pięknie, ale co z kosztami: podróży, noclegu, jedzenia, paliwa (diesel). Jaką trasę najlepiej wybrać (od zakopca)
    Ja byłem w Chorwacji rok temu na żaglach (Dalmacja). Leciałem tam samolotem (BARDZO tani był lot z Krakowa do Splitu). Łódkę wzięliśmy w Trogirze, byliśmy na Hvarze, w Korculi (przepiękne miasteczko - polecam gorąco), generalnie wszystkie wysepki są cudne. Niemal z morza (błękitnego jak na filmach) wyrastają strome wzgórza, porośnięte niskimi krzaczkami. Na jednej w nich trafiliśmy na wielkie pole dziko rosnącego rozmarynu - rety, jak tam pachniało!
    Co do cen - okolica jest mocno turystyczna, w tym wielu jest turystów z zachodniej Europy (Niemcy, Holendrzy, Skandynawowie rozmaitej maści). Ceny jedzenia podobne jak w Polsce, w knajpach ceny warszawskie (niestety). W wielu miasteczkach są targi, gdzie można kupić domowe wyroby - chleb, wędliny, sery, oliwę.

Parę słów o gastronomii (mój prywatny konik) - w Dalmacji są PRZEPYSZNE owoce morza. Tam jadłem najlepsze w życiu kalmary (tutaj nazywają się lignje) smażone w leciutkiej panierce. Do tego scampi (po polsku langustynki), cała masa rybek mniejszych i większych, ośmiorniczki - wszystko cudownie świeże i aromatyczne. Oliwa z oliwek też rewelacyjna - smakowała nam bardziej, niż włoska. Z lokalnych specjałów jest jeszcze burek - to taki pieróg z ciasta typu francuskiego, nadziewany owocami, kapustą, szpinakiem, białym serem, albo mięsem (ten jest chyba najlepszy). No i pleskavica - taki "chorwacki hamburger". Przy tobie pan budce wyciąga z lodóweczki mięso, sieka je razem z cebulką, uklepuje w zgrabnego płaskiego kotleta, smaży z obu stron, żeby było soczyste, a następnie z cebulką i ostrym sosem wkłada w chrupiącą bułę. Super!
    Aha, w Zagrzebiu jadłem też jedne z najlepszych w moim życiu lodów. Niestety adresu nie pamiętam, ale lodziarnia była w ścisłym centrum i kłębił się tam dziki tłum ludzi.

Domyślnie

[QUOTE=fragles;322328]a tu:
    http://www.cro.pl/forum/

Dzięki za stronę forum Chorwacji, ja też skorzystam.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

a prąciem bardzo

Ja przed wyjazdem parę lat temu też to forum studiowałem. Kopalnia wiedzy.

Madziulek
    Gość

Domyślnie

co do kosztów podróży jeśli jedziesz samochodem..(a może rowerem ) pomocna może być ta strona : www.viamichelin.com ja często przy wyjazdach z niej korzystam , w tamtym roku byłam na Słowacji obliczyło mi koszt podróży bardzo dobrze

a co do Chorwacji też poważnie się nad tym zastanawiam

Domyślnie

polecam fajne miejsce wypadowe -Trogir! tuz za splitemprzepiękne miasteczko! piękna starówka.miasto lezy częściowo na stałym ladzie a częsciowo na wyspie ciovio-ale połaczonej lądem.wysypy sa fajne ale często trzeba z promów korzystać a jak chce się zwiedzić coś to lepiej ze stałego ląduceny takie jak u nas w warszawie.paliwo ciutkę droższe. a zobaczyc wodospady trzxeba obowiązkowo! i okolice dubrownika!dubrownik jest naprawde przepiekny tylko cholernie cięzko tam zaparkować zresztą podobnie jak w splicie.
    D50+błysk w oku zamiast lampy:C

Domyślnie

Tez wyruszam w ciemno do Chorwacji 6 lipca, ale pytanie mam odnośnie filtra do T17-50. Co najlepiej sie sprawdza w tak słonecznym miejscu?

Domyślnie

zdecydowanie polaryzacyjny i szara połóweczka.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Rowniez moge potwierdzic - jest to swietne miejsce. W zeszlym roku bylem tydzien na jachcie w pierwszy tydzien pazdziernika... a pogoda... bez jednego dnia (gdy mocno wialo i zostalismy o jeden dzien dluzej w Splicie) byla genialna - znajomi mysleli, ze codziennie chodzilem na solarke Najwieksze wrazenie zrobil na mnie Split i stare miasto

Na moim fotoblogu mozna znalesc kilka zdjec z tamtego pobytu

EDIT: na blogu wpisy od 24.02.2007 do 30.03.2007
    Ostatnio edytowane przez FunBoy ; 29-06-2007 o 21:24
    regulamin

Domyślnie

Sie podlacze - jedziemy za niecaly tydzien na Murter - ale glowne pytanie: o sprzet foto strach sie bac, czy spokojnie brac, robic foty i sie nie przejmowac
    Nikon

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów