Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Jaki aparat polecacie dla amatora na początek (do 1700 body)

Witam , zaczynam przygodę z cyfrowymi lustrzankami i potrzebuj e pomocy w wyborze tej pierwszej lustrzanki. Wcześniej robiłem zdjęcia Zenitem 80 , i Nikonem coolpix L101 , i zaczęła mi przeszkadzać niska jakość zdjęć (przy nikonie). Na aparat mam jakieś 2000zł , na początek chciałby kupić aparat ze standardowym obiektywem żeby zaznajomić się z jego funkcjami i możliwościami (jak na standardowy obiektyw). Zastanawiałem się nad Nikonem D80 + 18-135mm , potem nad Pentaxem K200D + 18-55, teraz jestem przy Sony A350 + 18-70mm F3.5-5.6. fakt że sony nie ma podglądu głębi ostrości nie zniechęcił mnie do nie go bo czytałem wiele postów że wcale nie jest to taki duży minus, sporym plusem dla A350 jak dla mnie jest uchylny LCD (wiem że dla profesjonalistów LCD jest zbędne ale dla mnie jako amatora który się przesiada z kompaktowej cyfrówki to psora wygoda no i do tego możliwość uchylenia go. Prosiłbym o jakieś komentarze do tego co napisałem i o pomoc w wyborze mojej pierwszej lustrzanki.

Domyślnie

Na twoim miejscu brałbym Nikona D80 a do niego 18-135mm. Sam niedawno przesiadłem się z kompaktu na lustrzankę, i zaufaj mi. Mając lusto nie patrzysz w ekranik :P tylko w wizjer (nawet jako początkujący). Co by tu więcej napisać ... kupisz, sam będziesz wiedział co dalej, ale nie zawiedziesz się kupując Nikona

Domyślnie

Obrotowy ekranik jest ok ale jak go potrzebujesz, tj. jeśli często zdarza Ci się robić zdjęcia z wyciągniętej ręki, w przeciwnym przypadku to tylko bajer [a za bajery się płaci]. Przy wizjerze nikona oduczysz się korzystać z ekranika Bierz D80 - teraz kosztuje grosze, na prawdę warto

Domyślnie

Na początek musisz zdać sobie sprawę, że kupując lustrzankę którejkolwiek z firm kupujesz system tej firmy-obiektywy, lampy błyskowe i wiele innych dodatków, dlatego zobacz najpierw która z ofert jest najbardziej atrakcyjna- jakościowo, cenowo i ilościowo.
    Na tym forum są przeważnie użytkownicy systemu Nikon, tak jak ja, dlatego ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie gdyż nie znam systemu Sony ani Pentax.
    Mogę jedynie podpowiedzieć, że Twój wybór dotyczący D80 + 18-135 jak na początek ( później przyjdą inne szkła ) jest bardzo trafnym wyborem ( aparat posiada bardzo dużo przydatnych funkcji, ale najważniejsza to wiertarka )-sam też dokładnie od takiego zestawu zaczynałem przesiadając się z Olympusa na Nikona.
    Na Twoim miejscu poszukałbym, lub dał ogłoszenie na forum odnośnie używanego w dobrym stanie-będzie na pewno taniej.

Domyślnie

D80 będzie chyba najlepszym wyborem, z a350 dałbym sobie spokój na Twoim miejscu. Sam zastanawiałem się nad a200 (od a350 różni ją tylko pikselami na matrycy i LiveView z tego co mi się zdaje i możne trochę ergonomią) Nie ma nawet co porównywać do D80 szumy większe i jest taki "plastikowy".

PS: Zastanów się nad obiektywem bo ten 18-135 to już miał swoją historie na forum. Moim zdaniem 18-70 jest lepszy i mocniejszy i ma metalowy bagnet.
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Domyślnie

Ja chciałem wejsć w sysem pentaxa, jestem w systemie nikona. Jak teraz patrzę na jakość wykonania i ergonomię mojego D70 w porównaniu do Pentaxów k100, k200 czy nawet k20, to nie żałuję. Pomacaj puszki i będziesz wiedział więcej.

Domyślnie

uchylny LCD to dla mnie przydatna cecha, nieraz (szczególnie na wakacjach) zdarzało mi się unosić wysoko aparat bądź też bardzo nisko (tak nisko że żeby coś zobaczyć na LCD trzeba by było się położyć) przy robieniu zdjęć , a wiadomo nie widząc kadru ciężko zrobić zdjęcie. Co do obiektywów, lamp i dodatków to mniej więcej zorientowałem się w ofercie tych firm (Pentax ,Sony ,Nikon) i wynikało z tego że kupując Nikona wydałbym sporo potem na obiektywy (bo na pewno po zapoznaniu się z aparatem i standardowym obiektywem będzie mi szybko brakowało kolejnych lepszych obiektywów) sprawa wygląda lepiej przy Sonym i Pentaxie. Dodatkową opcją w wyborze lustrzanki doszedł Canon EOS 450D +18-55mm. Mam naprawdę wielki dylemat.

Domyślnie

Polecam Ci fajny aparat. W dodatku taki który robi dobre zdjęcia.

Duży wybór obiektywów do Sony? Hmm...
    Ostatnio edytowane przez BES ; 06-11-2008 o 19:01

Domyślnie

Jak cię złapie fotobakcyl, to w dowolnym systemie wydasz dowolną ilość pieniędzy na szkła, korpusy, lampy i inne akcesoria. To jest jak czarna dziura.

Domyślnie

@BES
    Może nie duży ale Sony i Pentax mają tańsze obiektywy, a dla mnie cena gra rolę, a nie zamierzam być od razu profesjonalistą (a może nawet nigdy) , po prostu potrzebuję dobrych zdjęć i wygodnego , funkcjonalnego aparatu (w miarę taniego korpusu i w miarę tanich podzespołów)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów