Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: problem F - -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    We wszystkich szklach D tak jest - tzn przyslona na max wartosc i najczesciej mozna ja tak zablokowac takim malym wihajstrem w przeciwnym wypadku jeslitroszke nawet ruszysz pierscieniem przyslony to puszka wyswietli wlasnie F-- ..
    Mam pytanie, czy da się coś zrobić z AF-S 18-135, bo to obiektyw G, bez pierścienia przysłony.

Domyślnie

tak jak pisali oprzednicy - skoro masz szkielko G - bez pierscienia przyslonyto podczyscic styki a jak nie pomoze to serwis tylko zastanawialbym sie nad tym czy szklo czy puszke do serwisu (w puszce tez masz styki)... zalezy jak to wyglada z innymi obiektywami...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

tak jak pisali oprzednicy - skoro masz szkielko G - bez pierscienia przyslonyto podczyscic styki a jak nie pomoze to serwis tylko zastanawialbym sie nad tym czy szklo czy puszke do serwisu (w puszce tez masz styki)... zalezy jak to wyglada z innymi obiektywami...
    Mam drugi obiektyw 18-55 i jest OK. Dlatego myślę, że to obiektyw.

Domyślnie

We wszystkich szklach D tak jest - tzn przyslona na max wartosc i najczesciej mozna ja tak zablokowac takim malym wihajstrem w przeciwnym wypadku jeslitroszke nawet ruszysz pierscieniem przyslony to puszka wyswietli wlasnie F-- ..
    Oj, kiepsko prorokujesz .
    Jak przysłona nie jest dokręcona, to wyświetla się FEE, a nie F--. Dzięki temu można łatwo rozpoznać gdzie jest problem. I jest tak we wszystkich szkłach AF, nie tylko tych z D.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

ehh za wczesnie wstalem oczywiscie masz racje - pomylily mi sei te 'efy'
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink Zobacz posta
    Oj, kiepsko prorokujesz .
    Jak przysłona nie jest dokręcona, to wyświetla się FEE, a nie F--. Dzięki temu można łatwo rozpoznać gdzie jest problem. I jest tak we wszystkich szkłach AF, nie tylko tych z D.
    co zresztą można logicznie wytłumaczyć. Jeśli odczepisz szkło, wyświetla się właśnie F--, bo styki, sie nie stykają
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Na wstępie chciałem się przywitać - bo jest to mój pierwszy post. Czytam od kilku tygodni forum i przymierzam się do zakupu D80 z kitem 18-70 mam pytanie w tym temacie.. czy również w tym zestawie wyskakuje błąd F--.??

Domyślnie

Musiałbyś mieć pecha. Normalnie taki problem nie występuje. Zależy tylko, czy pech polega na zasyfionych stykach od nowości, czy na wadliwej elektronice obiektywu.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek5001 Zobacz posta
    Na wstępie chciałem się przywitać - bo jest to mój pierwszy post. Czytam od kilku tygodni forum i przymierzam się do zakupu D80 z kitem 18-70 mam pytanie w tym temacie.. czy również w tym zestawie wyskakuje błąd F--.??
    Witaj A czy jak ktos przebije kolo w aucie (obojetnie jakim) a Ty sie akurat zastanawiasz nad kupnem samochodu... to nie kupisz takiego samego bo'w tym wystepuje przebijanie kol'??
    F-- lub fEE to po prostu bledy kontaktu szkla z puszka i nie ma tu nic do rzeczy jaka to puszka - po prostu walniete szklo lub pucha - w tym watku raczej szklo bo puszka dziala ok z innym szkielkiem.
    Co do Twojego wyboru to po pierwsze 80-ka to zacny aparat o bardzo duzych mozliwosciach a po drugie 18-70 to jeden z lepszych obiektywow kitowych jakie mozna kupic i bardzo chwalony tutaj...
    Tak wiec nie pekaj - kupuj i rob fotki Powodzenia
    Trzymam kciuki

Domyślnie

Prorok78 -
    dzięki za wsparcie, i jak wspomniałeś do roboty... bo już nie mogę wytrzymać. Kupuję i dopiero uśmieszek na twarzy nie będzie schodził.!! Pozdrawiam.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów