Mniej więcej co do traktowania jak frajerów to jest opisane tu https://www.spidersweb.pl/2017/10/li...-co-dalej.html
Szukaj
Mniej więcej co do traktowania jak frajerów to jest opisane tu https://www.spidersweb.pl/2017/10/li...-co-dalej.html
Cytowanie Pająka, to jak cytowanie Faktu. Zresztą nie ma tam nic o traktowaniu jak frajera. Używanie LR nie jest obowiązkowe. Ich prawo zmieniać zdanie i model biznesowy.
Jak ci wyłączą prawo używania pudełka, które miało być dożywotnie, to wtedy tak - to będzie nie fair.
A ty nigdy nie zmieniłeś zdania? Volvo przestaje produkować samochody z silnikami diesla - traktuje nas jak frajerów?
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Nie, nie chodzi o to tylko że razem z nowymi wersjami CC miały wychodzić BOX z tymi samymi funkcjami, czyli teraz powinni zgodnie z tym co zapewniali wydać wersje 7 i wtedy masz wybór co lepsze dla ciebie czy dla firmy.
Tak, wczytałem. Zmienili zdanie, stwierdzili, że ten model im się nie opłaca. Ich prawo, zwłaszcza, że zrobili to kilka lat po tych deklaracjach. Kup akcje Adobe, to podzielisz ich punkt widzenia.
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Każdy ma swój punkt widzenia, ja siedzę na 5.7 i chciałem się przesiąść w przyszłym roku na 7... Nie da się to trudno... Na szczęście stara wersja działa, tyle tylko że trzeba się będzie rozglądnąć w końcu za czymś innym. Mnie sposób rozumowania Adobe nie odpowiada... za dużo to kosztuje, C1 taniej mnie wyjdzie przy moim sposobie korzystania z programów przez kilka lat... i chyba w to oprogramowanie będę celował![]()
D300s D750 D5500 EPL5 z kitem NEX5 w rezerwie![]()
Oprócz tych użytkowników, którzy np. nie potrzebują Photoshopa, a Lightrooma aktualizowali np. co drugą wersję.
Adobe też może stracić. Motywację, by dostarczyć ci produkt na który będziesz chciał (a nie musiał) wysupłać parę złotych z kieszeni.
W nowym modelu biznesowym kasa i tak będzie płynąć, nie dość że szerszym, to jeszcze stałym strumieniem... Po co więc się wysilać?
PS: Frajerzenie to wg mnie takie łatwe przechodzenie do porządku dziennego nad w tak oczywisty sposób niekorzystnymi dla siebie zmianami.
Nie chcę krakać, ale zobacz do czego doprowadziła podobna beztroska na rynku gier komputerowych.
Drożyzna i półprodukt "na premierę", kastrowanie gier by można było zarobić drugi raz na DLC, mikrotransakcje w grach AAA.
Parę lat temu nie do pomyślenia, teraz - standard.
Tutaj też tylko jedna strona wygrała na nowym modelu biznesowym, a syndrom sztokholmski wśród klientów równie mocny...
FF (Fuji + Fuji)
Bo kupując wersję np. LR5 mogłeś uwierzyć w zapewnienia Adobe, że będzie rozwijał wersję pudełkową, aktualizując i wypuszczając nowe wersje. Więc mogłeś zakładać (bazując na zapewnieniach firmy), że kupisz za kilka lat nową wersję, np. LR7 i będziesz miał dostęp do najnowszego softu w modelu (pudełko), który pasuje TOBIE, nie firmie. Uwierzyłeś firmie, wybrałeś jej soft, a tu... "zmiana modelu biznesowego"... co można przełożyć na "twój problem frajerze".
Dokładnie o to chodzi, wybierasz pudełko, za które płacisz, wiesz że jak za 2-3 lata nowa wersja w pudełko będzie dla ciebie fajna to sobie ją kupisz, czyli działa to klasycznie że tak napiszę, płacisz firmie za rozwijanie produktu i za kazda nową wersje, w momencie jak nowa wersja pojawia się tylko w formie abonamentu to zastanawiasz się po co wydawałeś pieniądze na pudełko, zwłaszcza że firma nie dotrzymała zapewnień, którymi mogłeś się sugerować przy zakupie.
Sugerowanie że jak ktoś zarabia to może wydać kasę, no i to właśnie się robi, przecież nie siedzimy na prezentach od adobe tylko kupiliśmy pudełka do pracy.
Nie jest to problem jeśli ostatnia wersja pudełkowa jest na tyle dobra że można pracować na niej bez problemu wiele lat ale jeśli miałbym ofertę wersje 7 box po ciekawym ulepszeniu to rozważyłbym zakup.
Skontaktuj się z nami