Witam wszystkich!
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 80-400VR i w związku z krążącymi o nim mitami i legendami, a także z kłopotami w wyborze szkła powyżej 300mm, które nie zruinuje domowego budżetu postanowiłem skrobnąć co nieco. Jedziemy:
1. Rozmiar i waga szkła - myślałem, że będzie dużo gorzej!!! Dodam, że nie noszę osłony przeciwsłonecznej i zdjąłem mocowanie do statywu (w końcu to VR), które razem ważą sporo. Miałem AF-S 300/4 i był cięższy, dłuższy i ogólnie mniej poręczny. Aparat z zapiętym 80-400 noszę na ramieniu i sprawuje się to świetnie, nie jest za ciężko... Takie kombo budzi respekt, ale w żadnym wypadku nie wygląda kuriozalnieTutaj 80-400 obok długopisu:
2. Performance - Bez redukcji drgań - Jest ostro. Bardzo porównywalnie do AF-S 300/4. Ładne kolorki i kontrast. Oto przykładowy crop 1:1
Z redukcją drgań - Tu muszę jeszcze potrenować - będę mógł powiedzieć coś więcej. Na razie załączam fotkę: ogniskowa 80mm, czas 1/6, fotka robiona w ciemnej kuchni, odległość od przedmiotu ok 3m, crop 1:1 - moim zdaniem niezle:
3. Autofocus - z D70 wolny... Przy przełączeniu na LIMIT jest lepiej i jak dla mnie wystarczająco. Szybkość ostrzenia porównywalna z Nikkorem 75-300 (za ponad 2h kończy się aukcja na Allegro), ok 2-3 razy wolniej niż AF-S300/4
4. Budowa, wrażenia z badań organoleptycznych - Obiektyw jest solidny !!! Bardzo dobrej jakości wykończenie - nie mam najmniejszych zarzutów! Na samym końcu, przy soczewce, obleczony jest gumopodobnym materiałem. Przywalenie (rozsądne) końcówką obiektywu z jakiś kant nie jest już takie straszne (dziś niechcący przetestowałem).
Podsumowując - Jak dla mnie - spełnienie marzeń! A zależało mi na 400mm do ptaków i innych zwierzaków - no to mam. Lubię cykać "z ręki" - jest VR. Sprzęt nie mógł być za ciężki, dużo chodzę po terenie - naprawdę nie jest... No i cena - nie mogła być astronomiczna. I choć te 4400 które za niego dałem to niemało, to szkło jest warte tej ceny...
To tyle, mam nadzieję że komuś pomoże.
Pozdrawiam
kloseque
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami