Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor 80-400mm VR - IMPRESJE

Witam wszystkich!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 80-400VR i w związku z krążącymi o nim mitami i legendami, a także z kłopotami w wyborze szkła powyżej 300mm, które nie zruinuje domowego budżetu postanowiłem skrobnąć co nieco. Jedziemy:

1. Rozmiar i waga szkła - myślałem, że będzie dużo gorzej!!! Dodam, że nie noszę osłony przeciwsłonecznej i zdjąłem mocowanie do statywu (w końcu to VR), które razem ważą sporo. Miałem AF-S 300/4 i był cięższy, dłuższy i ogólnie mniej poręczny. Aparat z zapiętym 80-400 noszę na ramieniu i sprawuje się to świetnie, nie jest za ciężko... Takie kombo budzi respekt, ale w żadnym wypadku nie wygląda kuriozalnie Tutaj 80-400 obok długopisu:

2. Performance - Bez redukcji drgań - Jest ostro. Bardzo porównywalnie do AF-S 300/4. Ładne kolorki i kontrast. Oto przykładowy crop 1:1

Z redukcją drgań - Tu muszę jeszcze potrenować - będę mógł powiedzieć coś więcej. Na razie załączam fotkę: ogniskowa 80mm, czas 1/6, fotka robiona w ciemnej kuchni, odległość od przedmiotu ok 3m, crop 1:1 - moim zdaniem niezle:

3. Autofocus - z D70 wolny... Przy przełączeniu na LIMIT jest lepiej i jak dla mnie wystarczająco. Szybkość ostrzenia porównywalna z Nikkorem 75-300 (za ponad 2h kończy się aukcja na Allegro ), ok 2-3 razy wolniej niż AF-S300/4

4. Budowa, wrażenia z badań organoleptycznych - Obiektyw jest solidny !!! Bardzo dobrej jakości wykończenie - nie mam najmniejszych zarzutów! Na samym końcu, przy soczewce, obleczony jest gumopodobnym materiałem. Przywalenie (rozsądne ) końcówką obiektywu z jakiś kant nie jest już takie straszne (dziś niechcący przetestowałem).

Podsumowując - Jak dla mnie - spełnienie marzeń! A zależało mi na 400mm do ptaków i innych zwierzaków - no to mam. Lubię cykać "z ręki" - jest VR. Sprzęt nie mógł być za ciężki, dużo chodzę po terenie - naprawdę nie jest... No i cena - nie mogła być astronomiczna. I choć te 4400 które za niego dałem to niemało, to szkło jest warte tej ceny...

To tyle, mam nadzieję że komuś pomoże.
    Pozdrawiam
    kloseque

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

A czy jestes w stanie powiedziec jak zachowuje sie w AF z innym sprzetem niz D70
    Mam 70-200 VR i wlasnie mnie denerwuje AF zwlaszcza przy slabym oswietleniu .......
    Zobacze jak dziala w D70s czy jest lepiej ( wlasnie wczoraj przyszla s-ka) bo jak nie to......nie zostaje nic innego jak sprzet wymienic na lepszy (d2x lub D2Hs)
    Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

kloseque, piszesz o ponad 300, a zdjęcia pokazujesz z 80mm...nie widzę sensu...może zrób zdjęcia obiektu (np jakiś wolno stojący blok) oddalonego o minimum ogniskową (w metrach) i na czasach poniżej ogniskowej (w sekundach) zaczynając od 200/300/400mm i od czasu 1/250s (przysłona 8-16) w dół z włączonym VRem i wyłączonym...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    kloseque, piszesz o ponad 300, a zdjęcia pokazujesz z 80mm...nie widzę sensu...może zrób zdjęcia obiektu (np jakiś wolno stojący blok) oddalonego o minimum ogniskową (w metrach) i na czasach poniżej ogniskowej (w sekundach) zaczynając od 200/300/400mm i od czasu 1/250s (przysłona 8-16) w dół z włączonym VRem i wyłączonym...
    Da się zrobić. To co napisałem wyżej to moje wrażenia na gorąco, więc fakt iż post trafił do TESTY SPRZĘTU I AKCESORIÓW jst trochę na wyrost... Ale postaram się nadrobić.
    Pozdrawiam

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

bedzie fajnie
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    bedzie fajnie
    Mam nadzieję

No to jedziemy! Wszystkie fotki robione na F/8, ISO Auto, reszta opisana na fotkach. Ogniskowa 400mm, cykane "z ręki", cropy 1:1. Zapraszam do dyskucji o wynikach

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Adamów-Parcel

Domyślnie

Ogniskowa 400mm, cykane "z ręki", cropy 1:1. Zapraszam do dyskucji o wynikach Wink
    Witaj! A dałoby się wrzucić na serwer całe fotki? W poście dałbyś tylko linki z ostrzeżeniem, że "ciężkie". Kto chce [ np ja ] mogłby ściągnąć do obeirzenia w detalach u siebie.
    Sam szukam dobrego tele-zooma i stąd taka prośba.
    Pozdro
    Waldek.
    D70, Nikor 18-70mm DX

Domyślnie

medicus, mógłbym Ci wysłać fotki na maila. PS: A tak z ciekawości - skąd jesteś?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Adamów-Parcel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kloseque
    medicus, mógłbym Ci wysłać fotki na maila. PS: A tak z ciekawości - skąd jesteś?
    Sorry! Kilka dni tu nie zaglądałem i do tego nie dostałem powiedomienia z forum o odpowiedzi na mój post (???).
    Jasne możesz puścić mi fotki mailem - najlepiej na [email protected]
    A sobie mieszkam i fotki cykam na Podlasiu - Brańsk 50km koło Białegostoku.
    Pozdro!
    D70, Nikor 18-70mm DX

Domyślnie

Szczerze - na tych zdjeciach niewiele widac czy to z VR czy bez.
    MCC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów