Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ijon Tichy
    Przykład: robię fotki do albumu rodzinnego. Aparacik F65, preselekcja przysłony - a więc w grę wchodzi tylko pomiar matrycowy. Temat: dzieci na plaży, czyli sytuacja podręcznikowa: ciemne postacie na jasnym tle. Aparat z lekka głupieje i ustawia czas ekspozycji krótszy niż bym sobie tego życzył. W takich sytuacjach chyba jest sens wprowadzać korekcję EV.
    Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że mierząc punktowo wiesz na co zmierzyłeś światło i o ile skorygować. Mierząc matrycowo co korygujesz? O ile skorygować? O 1, 1,5, a może 2 EV? To jest zagadka. A przy pomiarze punktowym są stałe zasady

Zobacz np. tu: http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r03.html
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wozik
    Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że mierząc punktowo wiesz na co zmierzyłeś światło i o ile skorygować. Mierząc matrycowo co korygujesz? O ile skorygować? O 1, 1,5, a może 2 EV? To jest zagadka. A przy pomiarze punktowym są stałe zasady
    "Stałe zasady", a najważniejsza jest ta że STALE trzeba kombinować: albo znaleźć fragment kadru do wykonania gotowego pomiaru (bez konieczności wprowadzania korekcji) albo wymyśleć korekcję dla innego fragmentu. Pomiar matrycowy powinien sam dobrze wykombinować jak naświetlić i to także "podręcznikową" scenę na plaży. Jednak w praktyce żaden z producentów sprzętu nie opracował algorytmu przekładającego w każdej sytuacji oświetleniowej pomiar z iluś tam segmentów matrycy na idealnie dobraną ekspozycję. Dużym osiagnięciem jest jednak to że w "podręcznikowych" scenach błędy w doborze ekspozycji są znacznie mniejsze niż w przypadku pomiaru uśredniającego centralnie ważonego i niemal zawsze mieszczą się w tolerancji dobrego negatywu. A dobrze opracowane pomiary matrycowe (najlepszy z jakiego korzystałem miał chyba F100) pozwalają na pracę na slajdach z korekcją z zakresu +/- 0.5 EV, co jest znacznie łatwiejsze niż każdorazowe "kombinowanie" opisane na początku postu. Z tym ze oczywiście trzeba poznać charakter działania konkretnego sytemu pomiaru - jeśli go nie znamy to bezpieczniej jest korzystać z bardziej obliczalnego uśredniającego.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qALL
    Po pierwsze w trybie M korekcja nie ma najmniejszego sensu, poniewaz to Ty decydujesz jakie parametry uzyc.
    A tu się nie do końca zgodzę. W cyfrówkach można poprócz czasu i przysłony ustawić także czułość. Jeżeli czułość jest ustawiona na auto, i w trybie M ustawiasz czas i przysłonę, to aparat dobiera czułość tak, żeby zdjęcie wyszło dobrze. W tym przypadku korekcja EV ma sens i powoduje po prostu dobranie innej czułości.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

W trybie M masz dostęp do ISO auto?
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

A tu się nie do końca zgodzę. W cyfrówkach można poprócz czasu i przysłony ustawić także czułość. Jeżeli czułość jest ustawiona na auto, i w trybie M ustawiasz czas i przysłonę, to aparat dobiera czułość tak, żeby zdjęcie wyszło dobrze. W tym przypadku korekcja EV ma sens i powoduje po prostu dobranie innej czułości.
    Po pierwsze, nie tylko w cyfrówkach. Po drugie, IMHO, tryb manualny z automatycznie ustawianą czułością to bez sensu - nie po to ustawiasz ręcznie czas i przesłonę, żeby aparat automatycznie korygował ekspozycję.

Domyślnie

IMHO ma sens.
    Za rocznik70 - jak robimy ptaki w locie - ustawiamy czas na taki aby byla szansa na niezruszone, przyslone ustawiamy taką, aby za pom. GO zatuszowac ewentualne bledy AF, a ekspozycje dobiera mi Auto ISO.

PS. Nie sprawdzalem, ale brzmi ciekawie.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiekk
    IMHO ma sens.
    Za rocznik70 - jak robimy ptaki w locie - ustawiamy czas na taki aby byla szansa na niezruszone, przyslone ustawiamy taką, aby za pom. GO zatuszowac ewentualne bledy AF, a ekspozycje dobiera mi Auto ISO.

PS. Nie sprawdzalem, ale brzmi ciekawie.
    W D50 to nie działa.
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów