Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Pytanie o korekcję EV

Witam,

na dziś mam pytanie odnośnie korekty ekspozycji. Z tego co widzę stosujecie ją dosyć często. Szczerze przyznam, że mnie nie zdarzyło się jeszcze tego robić, ale wynika to też z faktu, iż moje doświadczenie jest niewielkie. W każdym razie chciałbym się spytać kiedy taką korektę wykonywać, bo przecież nie wtrybie M, gdzie w D50 korekcja EV jest niedostępna.

Domyślam się zatem, że korekcja służy li tylko do poprawienia pomiarów dokonanych przez aparat w trybach P,A,S i tak naprawdę w trybie A korekcja na - wydłuży czas, a korekcja na + skróci go. Natomiast w trybie S korekcja na + otworzy bardziej przysłonę, a korekcją na - domknie ją?
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

Domyślnie

Po pierwsze w trybie M korekcja nie ma najmniejszego sensu, poniewaz to Ty decydujesz jakie parametry uzyc.

Poza tym aby zaczac bawic sie korekcja to trzeba wyjsc poza pomiar matrycowy, przy ktorym korekcja jest bez sensu (bo i tak nie wiadomo co korygujemy).

Wez dowolna ksiazke o fotografii (najlepiej bez napisu na okladce "cyfrowa") i poczytaj o pomiarze swiatla, wzorcu szarosci 18 lub 13%, typach pomiaru i wogole o tym co to jest prawidlowa ekspozycja.

Zacznij od tego: http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/ksiazka.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Po pierwsze w trybie M korekcja nie ma najmniejszego sensu, poniewaz to Ty decydujesz jakie parametry uzyc.
    Tak też właśnie wydedukowałem.

Poza tym aby zaczac bawic sie korekcja to trzeba wyjsc poza pomiar matrycowy, przy ktorym korekcja jest bez sensu (bo i tak nie wiadomo co korygujemy).
    To już też wiem i staram się używać.

Wez dowolna ksiazke o fotografii (najlepiej bez napisu na okladce "cyfrowa") i poczytaj o pomiarze swiatla, wzorcu szarosci 18 lub 13%, typach pomiaru i wogole o tym co to jest prawidlowa ekspozycja.
    Czytam i czytam, pojawiły się pewne wątpliwości i byłem prawie pewien odpowiedzi, teraz utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że miałem rację.

Dzięki.

Domyślnie

Można również po czytać forum:
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=10788
    To początek góry lodowej.
    pozdrawiam Krzysiaczek

pebees
    Gość

Domyślnie Re: Pytanie o korekcję EV

Cytat Zamieszczone przez Wozik
    w trybie A korekcja na - wydłuży czas, a korekcja na + skróci go. Natomiast w trybie S korekcja na + otworzy bardziej przysłonę, a korekcją na - domknie ją?
    Przeczytaj to co napisałeś i się jeszcze raz zastanów. Podpowiedź -> '+' i wszyscy krzyczą 'więcej światła!'

Domyślnie

Tak tak, napisałem na odwrót

Domyślnie

Wozik: "bo przecież nie wtrybie M, gdzie w D50 korekcja EV jest niedostępna"
    To mnie nieco zaskoczyles, w F60 dziala w M.

Gall: "Po pierwsze w trybie M korekcja nie ma najmniejszego sensu"
    Moim zdaniem w pewnych sytuacjach moze miec, ale tylko w kwestii wygody,
    bo raczej niczego wiecej.

Pozdro
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

gALL, co masz na myśli? Dlaczego bez sensu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ijon Tichy
    gALL, co masz na myśli? Dlaczego bez sensu?
    Chyba dlatego, że mierząc scenę metodą matrycową tak naprawdę nie wiemy co aparat zmierzył.

Domyślnie

Przykład: robię fotki do albumu rodzinnego. Aparacik F65, preselekcja przysłony - a więc w grę wchodzi tylko pomiar matrycowy. Temat: dzieci na plaży, czyli sytuacja podręcznikowa: ciemne postacie na jasnym tle. Aparat z lekka głupieje i ustawia czas ekspozycji krótszy niż bym sobie tego życzył. W takich sytuacjach chyba jest sens wprowadzać korekcję EV.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów