"Oj widze z kazdy z was urodził sie z wielką wiedza na temat fotografi. Myślalam ze można sie tutaj czegos wiecej dowiedziec ale..."
Po co zaraz takie wielkie slowa...? I tak nikt nie zrozumie
W instrukcji na pewno o tym cos wspomnieli (podglad).
"Forum nikona wzajemnej adoracji do krytykowania nowych ludzi chętnych wiedzy."
Tak, wiedzy typu "nacisnij ten przycisk", "wez pigulke" i.t.p.
Tyle, ze to bardziej odruchy warunkowe, niz wiedza.
"Mozecie sobie juz odpuścic krytykę bo jak szybko sie tu pojawiłam tam kasuję swoją profil aby was nie psuć poziomu wiedzy."
Krytyka w fotografii jest bardzo waznym elementem i trzeba sie nauczyc ja wlasciwie odbierac. Traktowac jako wzkazowke do przemyslen, nie o.p.r.
Moge cie zapewnic, ze prawie kazdy tutaj zostal wielokrotnie skrytykowany. Jedni sie czegos nauczyli, innym sie nie chcialo...
To tylko forum, nie ma zadnego przymusu.
"Gratuluję szanownym forumowiczom za super jasne wyjaśnienie sprawy"
Gratulowac mozna WYJASNIENIA, nie ZA WYJASNIENIE.
ZA WYJASNIENIE mozna n.p. PODZIEKOWAC.
"Ale z tego co zauwazyłam czesto zdarza sie WAM obrzucać błotem obce osoby lub te które dopiero próbują poznać świat fotografi."
Zdarza sie tez szybko i sprawnie odpowiedziec na pytania, ku ogromnemu zadowoleniu pytajacych.
Mozna sie skupiac na zdobywaniu wiedzy, lub wyimaginowanych problemach. Kazdy ma wybor.
"Ps: Instrukcje przeczytałam ale z racji tego ze nie ma tam takiej funkcji nie było wzmianki na ten temat"
No wlasnie.
A nam obrywa sie za to, ze nie sprawilismy cudu...
"Moim zdaniem tutaj wątek powinien się skończyć ..... ale nie Ci których nudzą "głupie pytania" po raz 20-ty ciągną dalej a co ... trzeba się pomądrzyć .... a potem piszą jak to ich męczy , ale muszą coś napisać bo by się rozchorowali...."
Czego usilnie starasz sie byc przykladem... ale mniejsza.
W takim razie, jakim sposobem maja wytlumaczyc, ze sprawa wyglada inaczej, niz sie komus wydaje? Bez slow?
"Myślę, że tu nie chodziło o znalezienie kogoś do szukania tylko o znalezienie kogoś kto już wie..."
Oczywiscie masz racje, ale jest to forum fotograficzne, nie pedagogiczne. Wielu ludzi dzieli sie swoja wiedza i czyni to bardzo chetnie, tylko nie stoja w miejscu na etapie poznawania podstawowych funkcji aparatu.
Nie mozna sie tak ograniczac. Forum jest UZUPELNIENIEM instrukcji, nie zastepca. Ma uczyc myslenia. To sie kazdemu w przyszlosci bardziej przyda, niz jakakolwiek gotowa (lecz jednorazowa) recepta. Wielokrotnie poruszano temat, jak pomoc poczatkujacym, nie zamieniajac jednoczesnie forum w smietnik. Sa odpowiednie dzialy i watki, takze dla takich tematow. Kazdy moze sie w nich wypowiedziec i jesli ma ciekawe pomysly na usprawnienia, to inni z checia poczytaja, a w miare mozliwosci (nikt tu nie pracuje na etacie i forum jest sponsorowane z prywatnej kieszeni) postaraja sie wprowadzic.
Nie dlatego sie czesc spolecznosci angazuje w funkcjonowanie forum, ze olewa innych, lecz nie moze byc tez mowy o zaprowadzaniu swoich porzadkow przez kazdego, kto wlasnie zajrzal na forum. Ludzie wiele swojego wolnego czasu poswiecaja, aby inni mogli odczuwac wieksza radosc z fotografowania.
Wlasnie z szacunku dla innych, a nie jego braku.
Poczytajcie dluzej i wnikliwiej forum, a sami zobaczycie.
I jeszcze jedno. Ludzie sa rozni, tak jak wszedzie. Nigdy nie beda wszyscy tak samo reagowac. Kazdy moze cos wniesc od siebie, chociaz roznymi sposobami, ale jednak zawsze jestesmy bogatsi o kolejne doswiadczenia. W tym, w publicznych relacjach miedzyludzkich.
Forum, to nie zadna mordownia, ale nianki tez bym tu sie raczej nie spodziewal.
Pozdrawiam
P.S.
Wlasnie pewien cytacik wypatrzylem
"Zawsze znajdzie się ktoś , kto zwraca uwagę tylko na aspekt techniczny. Ci ludzie najczęściej zadają pytanie "jak", podczas gdy tacy, których ce****e ciekawość świata pytają "dlaczego". Osobiście wolę inspirację od informacji.
Man Ray"
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami