Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Problem z dyfuzorem sb-600

Witam
    Na początku od razu przepraszam za mało profesjonalne pytanie ale …
    Jak używam lampy Sb-600 z d50 i założę dyfuzor to zdjęcia wychodzą „takie żółte” – dlatego mam pytanie – czy za każdym razem powinienem ręcznie ustawiać balans bieli czy jest możliwa jakaś korekta w ustawieniach optimize image.
    Pozdrawiam

ps. Jak już takie zdjęcia wyszły to jak najlepiej (czym) obrobić je w Photoshopie

Domyślnie

Jaki konkretnie dyfuzor zakładasz? Możliwe że on właśnie wprowadza ów zafarb...
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Po założeniu dyfuzora zawsze kolory są cieplejsze, więc trzeba zdjąć trochę temperatury, a ile, to już musisz sobie porobić próby. Ja np. ustawiam balans bieli na lampę błyskową (ok 5400K), a po założeniu dyfuzora zmniejszam temperaturę do 4800-5000K w zależności od warunków. No i musisz również dołożyć jakieś 0,7 EV - to też w zależności od warunków.
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Domyślnie

Kurcze, ja tego u siebie z SB800 nie zauważyłem. Jesteście pewni, że dyfuzor wprowadza zafarb? Mówię o oryginalnym z sabiny.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Mówię o dodatkowym dyfuzorze np. stofen, zresztą ten temat już był i inni to potwierdzają.

Domyślnie

Ja też tego zafarbu nie zauważyłem,a może skóra wychodzi bardziej w kolorze skóry bo światło bardziej miękko je oświetla. Widziałem natomiast takie żółte dyfuzory,które naprawdę ocieplają,ale orginalny zwykły biały nie może dawać zafarbu gdyż jest mleczno biały !!

Domyślnie

sotfen rzecywiście ociepla światło lampy błyskowej, ale można zminimalizować tego efekt ręcznie definiując temp. barwowoą (D200, jak D80 nie wiem) lub stosując tzw. fine tuning (+3) w D70s. D 50 niestety takich możliwości nie ma; pozostanie jakaś niebieska folijka między palnikiem i dyfuzorem lub obróbka rawa. Jak się ma sprawa w przypadku oryginalnego dyfuzora od sb800 - nie wiem.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

To ja pokażę, jak ma się sprawa z takim dyfuzorem:

I teraz dwie fotki porównawcze - z gołą lampą SB-600 i z tym dyfuzorem:

Jak widać dał perfidny różowy zafarb. W moim D80 dla automatycznego balansu bieli mogę dać korektę tylko do +3 co trochę poprawia sytuację, ale jednak ten róż dalej jest widoczny ;/ Co dziwniejsze - po manualnym ustawianiu BB na białej kartce też wychodzi na zdjęciach ten zafarb (ale dużo delikatniejszy).

I takie pytanie zielonego - jak najlepiej rekompensować utratę światła? Podbijając korektę ekspozycji, czy siłę błysku lampy?
    zıq˙ʞǝɔǝıʍ//:dʇʇɥ :ɐʍoɯop ɐuoɹʇs ɐɾoɯ

Domyślnie

Mam nadzieję, że to był żart.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomys Zobacz posta
    Mam nadzieję, że to był żart.
    Tak, jasne! Przecież to jest oczywiste, że wszyscy rodzą się geniuszami fotografii i nigdy nie zaczynali od zera. Ale widać ja jestem wyjątkiem, dlatego pytam.
    zıq˙ʞǝɔǝıʍ//:dʇʇɥ :ɐʍoɯop ɐuoɹʇs ɐɾoɯ

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów