Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Potargany Velky Rozsutec

To chyba najładniejszy szczyt Małej Fatry. Takie Dolomity w pigułce

Domyślnie

bardzo ładna fotografia, dobry kadr, widac przemyslane kadrowanie, stonowana ale ładna kolorystyka, dodanie filtra i dłuzszy czas naswietlania sprawil ze zdjecie zyskało ładne niebo ale tez dynamikę, - podoba mi sie

Domyślnie

O to to !
    Za miesiąc jadę w Tatry.
    Statyw, jest. Filtry, są. Aparat, jest. Obiektyw, (jakiś tam) jest. Oczy (jedno gorsze) są.
    Mam wszystko, co potrzebne, trzeba działać!
    Tak myślę o tym miejscu:
    A tak gdyby aparat trochę niżej, moze dalej w prawo. Chciałbym uzyskać wyraźną poziomą linię z zielonej trawy, a ścieżkę "puścić" od lewego dolnego rogu do mocnego punktu, w którym jest przedmiotowa góra. Pewnie byłby problem z poziomem, ale przechylenie kadru o kilka stopni w prawo powinno zniwelować problem, nie niszcząc linii horyzontu, która jest słabo widoczna.
    Co Wy na taką wizję?
    A, zdjęcie bardzo udane, podoba mi się.
    Przedstawiam mój "plan działania", gdyby udało mi się tam pojawić.
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Zatkało mnie za sprawą tej chmury, potem szczytu i na koniec prowadzenia ścieżki. Kolory idealne i ta przestrzeń wręcz kadr zapraszający do wędrówki.
    To chyba jedna z najmocniejszych prac w Twoim wydaniu Krunz !!! Oby takich wiele tu było
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    bardzo ładna fotografia, dobry kadr, widac przemyslane kadrowanie, stonowana ale ładna kolorystyka, dodanie filtra i dłuzszy czas naswietlania sprawil ze zdjecie zyskało ładne niebo ale tez dynamikę, - podoba mi sie
    Dziękuję. Na szczęście mocno wtedy wiało więc chmury pięknie się poczochrały

Cytat Zamieszczone przez Nbogdan Zobacz posta
    O to to !
    Za miesiąc jadę w Tatry.
    Statyw, jest. Filtry, są. Aparat, jest. Obiektyw, (jakiś tam) jest. Oczy (jedno gorsze) są.
    Mam wszystko, co potrzebne, trzeba działać!
    Tak myślę o tym miejscu:
    A tak gdyby aparat trochę niżej, moze dalej w prawo. Chciałbym uzyskać wyraźną poziomą linię z zielonej trawy, a ścieżkę "puścić" od lewego dolnego rogu do mocnego punktu, w którym jest przedmiotowa góra. Pewnie byłby problem z poziomem, ale przechylenie kadru o kilka stopni w prawo powinno zniwelować problem, nie niszcząc linii horyzontu, która jest słabo widoczna.
    Co Wy na taką wizję?
    A, zdjęcie bardzo udane, podoba mi się.
    Przedstawiam mój "plan działania", gdyby udało mi się tam pojawić.
    To jeszcze pogody dobrej życzę na wyprawę
    Co do pomysłu to mogłoby to wyjść choć to prostowanie byłoby karkołomne. Tak czy inaczej dobrze, że kombinujesz na tym to między innymi polega Fotografia ma sprawiać frajdę.

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Zatkało mnie za sprawą tej chmury, potem szczytu i na koniec prowadzenia ścieżki. Kolory idealne i ta przestrzeń wręcz kadr zapraszający do wędrówki.
    To chyba jedna z najmocniejszych prac w Twoim wydaniu Krunz !!! Oby takich wiele tu było
    Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Faktycznie chodziło mi aby ta ścieżka zapraszała do wędrówki i widać się udało

Domyślnie

Wszystko mi się podoba, perfekcyjne zdjęcie pod każdym chyba względem.
    Jedna rzecz trochę nie dawała mi spokoju - horyzont w połowie wysokości. Fantastyczne niebo, a jeszcze bardziej góra, wzgórza i łąki... Ciężko z czegokolwiek rezygnować. Kadr i kompozycja dobre, ale chciałoby się tej decyzji, góra czy dół? Horyzont w połowie nie ułatwia odbioru i tej decyzji.

Z drugiej strony - chmura w opozycji do góry, przeciwstawia, konfrontuje się wizualnie (w sensie pozytywnym), współgra niczym ying i yang w znanym symbolu. Konfrontuje się także jako rzecz ulotna w opozycji do stałej i stabilnej góry.
    @krunz, wybacz, że bez Twojej zgody zgrałem miniaturkę na telefon, chciałem zobaczyć, jakby zdjęcie komponowało się, gdyby wykorzystać wizualną grę chmury z górą? Taki kadr przyszedł mi do głowy:
    Po lewej 2/9 ulotna chmura, 2/9 po skosie stabilna i wieczna góra. W lewym dolnym rogu spokojne wzgórza, w prawym górnym pędzące chmury...
    Po przycięciu tak:
    Co o tym sądzisz? Gra wizualna jak powyżej. Zaś horyzont spada do "bezpiecznej" 1/3 wysokości kadru.
    Choć z drugiej strony, jak wracam znowu do Twojego oryginału, to pozostaje tu więcej dodatkowych "smaczków" kompozycyjnych. Droga. Zielona, piękna, malownicza. Góra i wzgórza, tworzą wizualną "strefę buforową" pomiędzy niebem a łąka. Stąd horyzont w połowie kadru nie przeszkadza tu tak, jak w większości zdjęć z horyzontem w połowie.
    Po iluś krotnym obejrzeniu zdjęcia został bym jednak przy oryginale. Wszystko dopracowane, skomponowane, wiele ciekawych krajobrazowych zestawień. Po prostu "gra" pomiędzy chmurą a górą od razu rzuciła mi się w oczy. W oryginalnym zdjęciu jest jednym z wielu aspektów bogatej i ciekawej kompozycji zdjęcia.
    Gratuluję.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Ciekawa fota, z przyjemnością się takie krajobrazy ogląda
    D300s D750 D5500 EPL5 z kitem NEX5 w rezerwie

Domyślnie

Bardzo przyjemny obrazek, zapraszające światło na pierwszym planie i świetne kolory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Taki kadr przyszedł mi do głowy:
    Po lewej 2/9 ulotna chmura, 2/9 po skosie stabilna i wieczna góra. W lewym dolnym rogu spokojne wzgórza, w prawym górnym pędzące chmury...
    Co o tym sądzisz? Gra wizualna jak powyżej. Zaś horyzont spada do "bezpiecznej" 1/3 wysokości kadru.
    Choć z drugiej strony, jak wracam znowu do Twojego oryginału, to pozostaje tu więcej dodatkowych "smaczków" kompozycyjnych. Droga. Zielona, piękna, malownicza. Góra i wzgórza, tworzą wizualną "strefę buforową" pomiędzy niebem a łąka. Stąd horyzont w połowie kadru nie przeszkadza tu tak, jak w większości zdjęć z horyzontem w połowie.
    Po iluś krotnym obejrzeniu zdjęcia został bym jednak przy oryginale. Wszystko dopracowane, skomponowane, wiele ciekawych krajobrazowych zestawień. Po prostu "gra" pomiędzy chmurą a górą od razu rzuciła mi się w oczy. W oryginalnym zdjęciu jest jednym z wielu aspektów bogatej i ciekawej kompozycji zdjęcia.
    Gratuluję.
    Jak już wcześniej pisałem cieszę się, że zdjęcie skłania do własnych poszukiwań. Wszelakie próby jak najbardziej wskazane. Wszak wtedy człowiek się najwięcej uczy. A to uważam za największy atut Nikoniarzy. Nigdzie w sieci tyle się nie nauczyłem o fotografii jak właśnie tu. Ze świeczką szukać portali gdzie poza "lajkami" i "okejami" można podyskutować o zdjęciach. A nawet jak się znajdzie dyskusję są eufemistycznie rzecz ujmując miałkie.
    Co do samej propozycji to trudno mi się nie zgodzić z puentą Szkoda by było obcinać dół, który wiele wnosi do kompozycji. Pozdrawiam.

Cytat Zamieszczone przez frogi Zobacz posta
    Ciekawa fota, z przyjemnością się takie krajobrazy ogląda
    Dzięki

Cytat Zamieszczone przez -zahir- Zobacz posta
    Bardzo przyjemny obrazek, zapraszające światło na pierwszym planie i świetne kolory
    Gęsty filtr ładnie temperuje takie południowe mocno agresywne światło. Dzięki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krunz Zobacz posta
    Jak już wcześniej pisałem cieszę się, że zdjęcie skłania do własnych poszukiwań. Wszelakie próby jak najbardziej wskazane. Wszak wtedy człowiek się najwięcej uczy.[...]
    Co do samej propozycji to trudno mi się nie zgodzić z puentą Szkoda by było obcinać dół, który wiele wnosi do kompozycji.
    zachęcony powyższym, spróbowałem pogodzić obie wasze wizje i chcąc zachować świetny dół poszedłem w stronę kwadratu ale nie jestem przekonany - oryginalny kadr najbardziej mi pasuje

Cytat Zamieszczone przez krunz Zobacz posta
    Gęsty filtr ładnie temperuje takie południowe mocno agresywne światło. Dzięki.
    to prawda jakiego użyłeś na powyższym zdjęciu? ja najpierw muszę się pozbyć swojego ND3.0 77mm i dokupić taki sam 72mm

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni