Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Rozumiem, że przy czasach 1/30s i dłuższych należałoby zadbać o stabilne trzymanie aparatu? Aczkolwiek wydaje mi się, że błysk lampy powinien niejako "zamrozić" ew. ruch postaci. Mogą najwyżej pojawić się lekkie rozmycia, gdy ktoś szybko się przemieści... czy dobrze to pojmuję?
    Używa ktoś z Was monopodu lub statywu, fotografując w kościele?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarviN Zobacz posta
    Rozumiem, że przy czasach 1/30s i dłuższych należałoby zadbać o stabilne trzymanie aparatu? Aczkolwiek wydaje mi się, że błysk lampy powinien niejako "zamrozić" ew. ruch postaci. Mogą najwyżej pojawić się lekkie rozmycia, gdy ktoś szybko się przemieści... czy dobrze to pojmuję?
    Używa ktoś z Was monopodu lub statywu, fotografując w kościele?
    Dokladnie tak! Bardzo dobrze!
    Z czasem 1/30 nie powinno byc problemu, przeciez nikt nie skacze przed oltarzem..... nawet chyba z radosci

Przy czasach rzedu 1/15 juz moga pojawic sie problemy, blysk jednak jak piszesz zamrozi troszke postacie.
    Jednak wprawna i stabilna reka jest jak najbardziej polecana!

Domyślnie

A ..... i nalezy wziasc pod uwage ogniskowa obiektywu...
    Powyzsze zasady tycza sie raczej obiektywow standardowych, no chyba ze ktos ma 200mm VR

Domyślnie

Jeszcze jedna sprawa. GO zależy nie tylko od przysłony ale także od ogniskowej. Im dłuższa tym mniejsza GO. Niby oczywiste ale warto o tym pamiętać. Co do reszty, to slaw74 dobrze mówi. Światło zastane w ciemnych pomieszczeniach to podstawa dobrego zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    A ..... i nalezy wziasc pod uwage ogniskowa obiektywu...
    Powyzsze zasady tycza sie raczej obiektywow standardowych, no chyba ze ktos ma 200mm VR
    Uj, jak pisałem swoją odpowiedź, to tego jeszcze na monitorze nie było.
    Nic więc więcej do tego co powiedział slaw74 do dodania nie mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Jeszcze jedna sprawa. GO zależy nie tylko od przysłony ale także od ogniskowej. Im dłuższa tym mniejsza GO. Niby oczywiste ale warto o tym pamiętać. Co do reszty, to slaw74 dobrze mówi. Światło zastane w ciemnych pomieszczeniach to podstawa dobrego zdjęcia.
    A ja będę się upierał że ogniskowa nie ma wpływu na GO. Ma natomiast skala odwzorowania, a ze ta jest różna przy różnych ogniskowych to już "insza inszość".
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    A ja będę się upierał że ogniskowa nie ma wpływu na GO
    Zgadza sie..... ogniskowa zas ma wplyw podczas robienia fotek na dlugich czasach z reki.
    Nalezy pamietac by dluga rurka nie robic na czasach rzedu 1/30..... no chyba ze z VR

Domyślnie

witam,
    nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec pisze w pierwszym lepszym mowiacym o N F90x. Mianowicie czy warto kupic w/w aparat z gripem o TUTAJ?. Nie znam się nic, a nic na analogach, ale focąc na d80 zapragnąłem spróbować kliszy, warto się w to pakować?

aha-obecnie przebywam w UK, stąd link do aukcji zza kanału
    że jakby coś - to nic

rx100 blog

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów