Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Skagsanden

Domyślnie

1. Dawno nic nie pokazywałem w tym dziale, dlaczego ? Bo nie miałem nic, co moim zdaniem nadawało by się ujawnienia, nie zaniżając poziomu który tu bywał wcześniej.
    2. Nie za bardzo akceptowałem kierunki w jakich zdąża dyskusja w tym dziale. Choć sam też nie jestem bez winy.
    3. Mnie przedmiotowa fota bardzo się podoba. Chciałbym umieć zrobić coś podobnego, ale ... - będzie trzeba iść na lekcje i dokonać zakupów.
    4. Proponuję EOT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merkator Zobacz posta
    1. Dawno nic nie pokazywałem w tym dziale, dlaczego ? Bo nie miałem nic, co moim zdaniem nadawało by się ujawnienia, nie zaniżając poziomu który tu bywał wcześniej.
    Przez takie podejście do sprawy forum żyje tematami około-sprzętowymi, a wątki z prezentacjami pokrywa kurz nieśmiałości i konieczności odrobienia jakiś lekcji, tudzież dokonania zakupów, bez których fotografowanie staje się przecież, w dzisiejszych czasach, zupełnie bezprzedmiotowe. Dodając do tego brak zwyczajnej rozmowy o zdjęciach, takiej nie obciążonej "wami", "onemi" "TeWuAmi" i innymi przypadłościami... można zwątpić w sens pasjonowania się i czerpania przyjemności z fotografii - niepojęte jak dla mnie.
    Co najdziwniejsze zagraniczne portale o tej samej tematyce, są wolne od takich przypadłości i ludzie jakoś przychylniej patrzą na siebie i swoje prace, przynajmniej takie można odnieść wrażenie.

Być może pomogło by stworzenie w każdej kategorii działu PRO, gdzie możliwość publikacji i komentowania mieli by użytkownicy z takim statusem? Być może uwolniło by to resztę użytkowników z presji "zaniżania poziomu który był tu kiedyś" i forum poświęcone, nomen omen, fotografii zaczęło by żyć zdjęciami, a nie problemami kalibracji kolejnej Sigmy 17-50.

czego sobie i wam wszystkim serdecznie życzę
    Ostatnio edytowane przez Zahir ; 09-07-2017 o 01:31

Domyślnie

@-zahir- gniotów nie chce wrzucać. Dlaczego napisałem ten akapit: brakuje mi porządnych filtrów dających odpowiednią ilość stopów oraz muszę wyrobić sobie lepsze patrzenie kadrem. Ostatnio poświęciłem sporo czasu na przebywanie w terenie z lornetką, obserwuję orliki krzykliwe, bo mam ochotę zrobić im kilka fot. Stąd też krajobrazy zaniedbałem

Domyślnie

Panowie, 12 lat minęło mi na forum, wiele tu przeżyłem i poczytałem.
    To co widzę to i nie wierze po części co czytam ! Szukamy w takich rozmowach i dyskusjach tylko albo poklaskiwań i i zachwytów albo złych emocji ?
    Nie tędy droga.
    Widzę to tak, Harb bywał częściej i wiele pokazywał, trzymał poziom i znał "swoją" wartość.
    Nbogdan napisał prostolinijnie bez czepialstwa i nie widzę ataku na osobę Harba.
    Basket wyraził co chciał powiedzieć, wierzę że bez urażania.
    Może Harb po części ma rację, ale nie do końca, są tu nadal wciąż osoby prezentujące swój dorobek i chwała im za to.
    Myślę że "podziały" są tu niepotrzebne.
    Lubię Was wszystkich, Harb więcej dystansu do krytyki i to nie złośliwej, nie zamierzonej, więcej bywania nadal na forum proponuję.
    Osoby wypowiadające się cały czas tu coś prezentują, niezależnie od poziomu i obawy przed krytyką czy zachwytem.
    Każdy może mięć zły dzień i jak i zamieścić przeciętną fotkę, ale to nie oznacza że mamy rezygnować z ich prezentowania.
    Róbmy swoje z kulturą, biorąc aktywny udział a nie szukajmy dziury w całym !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    ......Harb więcej dystansu do krytyki i to nie złośliwej, nie zamierzonej, więcej bywania nadal na forum proponuję.......
    Nbogdan - dla Ciebie była ta czesc mojej wypowiedzi , nie musisz sie tłumaczyc ani miec wyrzutów sumienia . Mało tego przeprosilem Cie ze zamiescilem odpowiedz do Ciebie

cytat "......
    a odpowiadajac na Twoje pytanie . Tak to zdjecie jest z jednego naswietlenia z uzyciem wymienionych wyzej filtrow , na temat kolorystyki nie bedę sie wypowiadał , mnie sie ona bardzo podoba, odnosnie poziomowania horyzontu juz sie wypowiedziałem......"

cytat ".....To ja przepraszam Ciebie, nie napisałem tego tekstu na skutek Twojego komentarza, do ktorego sie odniosłem na samym koncu mojego "WYWODU". Napisałem jakby przy okazji bycia tutaj po długiej nieobecnosci. Wyjasnilem dlaczego zamiescilem swoj komentarz dotyczacy tego dzialu."

Zahir, Moshica - nie robcie ze mnie człowieka małostkowego , przczytajcie ze zrozumieniem całą pierwsza moją odpowiedz , nie powstała ona z oburzenia komentarzem jednym czy drugim, powstała na marginesie odpowiedzi na pytanie dotyczace zdjecia, wyjasniam dlaczego . Moim błedem było to ze nie umiescilem jej w osobnym komentarzu. Sadze ze napisałem wyraznie dlaczego zamiescilem ten tekst . Sadzicie ze wiecie lepiej ?????

cytat ".....
    Dlaczego to pisze, otuz jak wspomniałem ten portal dażę ogromnym sentymentem, i cieszyłbym sie gdyby poziom prac wzrosł na nikoniarzach w tym dziale , bo na innych nie bywam....."

zycze wszystkim milego dnia

Domyślnie

Wracaj i dawaj kolejne zdjęcia HARB, robisz je zawsze perfekcyjne. Tu nie ma złych ludzi i czepialstwa, starajmy się rozruszać forum jak nie nowymi publikacjami to chociaż komentarzami, bo to nasze forum... i tyle
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Oj tam, drążycie temat.
    Poszło w zupełnie w innym kierunku, odmiennym od zamierzonego.
    Fotografie @harb były dla mnie inspiracją do podjęcia tematu kompozycji, czyli wzorem do nauki.
    Wystarczy obejrzeć jego prace.
    Problem taki, że zostałem "opacznie" zrozumiany.
    Może coś źle napisałem, cytuję:
    "Mam problem (na swoich zdjęciach) z oddaniem efektu rozpiętości sceny, oddania odległości i separacji planów. Spróbuję z różnicą głównie nasycenia i kontrastu. Zależało mi na widoczności, czystości dalekich planów z zachowaniem pierwszych, ale to może być zła droga. Taka równowaga niekoniecznie jest dobra."
    Z naciskiem na słowa "na swoich zdjęciach" !
    Miałem nadzieję, że na przykładzie próby mojej analizy zamieszczonego zdjęcia wywołam dyskusję o problemach z kompozycją, kolorystyką itp. Liczyłem na rozmowę w tym kierunku.
    Wyszło jak wyszło...
    Mimo wszystko, żeby nie było "kolejnych wątków o kalibracji Sigmy" , może jednak spróbujemy wrócić do początku, i pogadać o tej kompozycji, kolorach i czasach naświetlania?
    Byłoby miło.
    Co Wy na to?
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów