Eksperymentów z podczerwienią ciąg dalszy. Czy fotka nie jest przypadkiem przeostrzona? Ja nie mam pewności, dlatego pytam większe grono. Dzięki za poświęcony czas i ewentualne komentarze
Szukaj
Eksperymentów z podczerwienią ciąg dalszy. Czy fotka nie jest przypadkiem przeostrzona? Ja nie mam pewności, dlatego pytam większe grono. Dzięki za poświęcony czas i ewentualne komentarze
Czemu ten zamek i brzeg takie niebieskie?![]()
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
Wrzuć od razu do wątku D90 same zachwyty.
Na filtrach podczerwieni się nie znam. Zamek widziałem i zwiedzałem. Masz zdjęcia bez filtra? Kadrowanie chyba ok.
Pozdrawiam
W podczerwieni tak to wychodzi. Jeszcze nie do końca poznałem możliwości i właściwą obróbkę.
Nie mam zdjęcia bez filtra, bo body zostało przerobione pod podczerwień i zdjęć kolorowych robić już nie będzie. Został wymieniony filtr dolnoprzepustowy o ile dobrze wiem.
Dzięki za poświęcony czas i kilka słów.
Zamek i brzeg masz niebieski ze względu na zamianę kanałów. Trzeba więcej zapewne w obróbce posiedzieć aby to ogarnąć.
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Kanały mieszane tak jak zawsze. Moim zdaniem jest tak powinno to wyjść, albo czegoś nie wiem. Zwróć uwagę, że to jest filtr 590tka, a nie 720 produkcji Hoya czy Cokin. Ale kłócił się nie będę, bo za mało jeszcze wiem o IR i nie wszystko miałem okazję protestować.
Jeżeli masz zdjęcie podglądowe, jak Twoim zdaniem powinno to wyglądać, to będę wdzięczy za podesłanie. Będę wiedział, czego szukać podczas obróbki.
https://cdn.photographylife.com/wp-c...ed-960x685.jpg
Sam się zmagałem kiedyś z IR i też miałem z tym problem. Nie wiem w końcu czy mi się udało to ogarnąć czy nie. Gdybyś był łaskaw rawa podesłać to bym spróbował czy sobie z tym poradzę![]()
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Bardzo kiepskie jest to zdjęcie kolorystycznie. Mieszanie kanałów to tylko pozycja wyjściowa. Potem praca nad wszystkim co w "normalnej" fotografii![]()
Fuji
Dobrze o tym wiem, że mieszanie kanałów to tylko początek.. Na chwilę obecną eksperymentuję i uczę się obróbki tych plików. Widzę, że masz doświadczenie w tej materii, może się podzielisz praktycznymi wskazówkami?
spiritus jutro wrzucę link, żeby mógł pobrać każdy kto chce.
Obiecany NEF. Chętnie zobaczę efekty waszej obróbki. Im więcej osób zechce pobrać i spróbować tym lepiej. Efekty wklejajcie w tym wątku.
https://we.tl/xNBec5eAYW
Skontaktuj się z nami