Pokaż lepiej foty - ocenimy czy wiesz co robićPortretujesz 4, 5 miesięcy - ekhm... i co?
Szukaj
Pokaż lepiej foty - ocenimy czy wiesz co robićPortretujesz 4, 5 miesięcy - ekhm... i co?
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
no mysle że niedlugo sie odwaze![]()
ja pierdziele. jak wchodzisz do dajmy na to garazu, w ktorym jest zimno lapie cie gesia skorka. ale jak zajmiesz sie grzebaniem w silniku zamiast rozmyslaniem jaka to niesamowita fakura wykwitla na twojej skorze, to bardzo szybko gesia skorka przejdzie.
gdyby metafora byla zbyt trudna: zajmij sie dobrym ustawieniem swiatla
i jak niektorzy koledzy zauwazyli - problem bys mial, jakbys na fajne dziewczyny nie reagowal![]()
nuevo - zaprezentuj coś z portretów... - myślę, że kilka osób chętnie by coś takiego zobaczyło...
D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1
hehe, nie tyle 'coś takiego' co Twoje prace![]()
D80, FM2n + konfitury w spiżarce ;]
"- Po co wasze swary głupie,
- Wnet i tak zginiemy w zupie!" J. Brzechwa
Na początku myślałem, że to jakaś prowokacja
Jeśli zaczynając zdjęcia bardziej interesuje Cię modelka niż cała reszta, oznacza to, że przychodzisz na sesję nieprzygotowany. Nie masz pomysłów do zrealizowania, oprócz jednego: "focić gołe kobitki".
Niestety, modelki nie wygladają nigdy idealnie. Mijając taką na ulicy uważasz że jest piekne, ale przygladając sie przez kilka godzin zauważasz wszystkie defekty. Powinieneś zauwazać. Po to, żeby te defekty ukrywać w czasie zdjęć.
Zaplanuj miejsce, sprawdź tam układ światła (lub zaplanuj światło, jeśli masz sztuczne), namów inną kolezanke do tego, żeby zajęła się makijażem i pilnowaniem niesfornych włosów, pudrowaniem świecącego nosa. Zaplanuj kadry.
Zrób modelce szkice kadrów/ pomysłów na zdjęcia.
Po rozpoczęciu zdjęć będzie tyle zamieszania z układaniem włosów, malowniem, ustawianiem zaplanowanych kadrów, no i obecność osoby zajmującej się pilnowaniem wizerunku.. nie będzie czasu na kontemplowanie modelki.
I atmosfera będzie bardziej robocza.
A ja na przykład mam coś takiego: oglądajac modelkę (a właściwie każdą dziewczyne w dowolnej sytuacji) chcąc-niechcąc natychmist szukam słabych punktów jej urody i zastanawiam sie nad ich ukryciem. Dziewczyny podobają mi się dopiero na wyretuszowanych zdjęciach![]()
"Serdeczne wyrazy współczucia..."
Jednak mile wrazenia moga wywolywac niezaleznie od retuszu![]()
Bardziej chodzi o wizje artystyczna, niz wywolywane przez sam kontakt (i nie mowie wcale o dotykowym) subiektywne emocje.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
się wtrącę
bynajmniej sam się nie zajmuję tego typu fotografią (jeszcze) ale jest jedna zasada - natury się nie da oszukać - szczególnie w tym wieku. Do czego piję - że jak się ci to wszystko opatrzy to w zasadzie nie będziesz już zwracal uwagi i na to nie reagowal ale na początku to jest ino NATURALNE finito. Na to nie ma pomocy. To poprostu mija z czasem i opatrzeniem tematu.
Więc się nie przejmuj, rób dalej foty i tyle.
IMHO Inną sprawą jest (i dziwi mnie to ) że są kobiety (modelki) które są w stanie obrazić się z tego powodu lub tam strzelić "focha". To co to za kobieta (modelka) się pytam, że widząc to się obraża? To co "niegodniśmi pani twej urody nagiej obaczać?" - to po kiego grzyba w ogóle się pisze na takie coś? Chyba każda taka modelka wie (albo powinna wiedzieć) że ma do czynienia z facetem (a nie eunuchem) i to jest natura i niektórzy chcą czy nie chcą tak reagują, takie coś może się zdarzyć (można to nazwać ryzykiem zawodowym
). Tu wchodzi współpraca modelki z fotografem i próba rozluźnienia atmosfery z obu stron a to jak to wychodzi to już jest praktyka.
a tak dalej idąc to nikomu nie życzę takiego "opatrzenia tematu" bo co cię potem będzie podniecać? To myślę byłby gorszy dramat. bo wtedy to już tylko V by chyba pomogła.
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 05-06-2007 o 13:59
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Skontaktuj się z nami