Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Derkacz

Domyślnie

Nikt nic nie pisze, to ja zacznę .

Kadr może nie porywa, ale gratuluję uchwycenia tego skrytego ptaka. Wiele razy go słyszałem i nawet próbowałem podejrzeć, ale zawsze bezskutecznie. Napisz jak Ci się udało zrobić to zdjęcie.

Domyślnie

Szkoda, że ptak wygląda na wklejonego
    Fuji

Domyślnie

No to tak ze zdjęcia owszem nie jestem w 100% zadowolony ale z modela bardzo a tym bardziej jak napisał tbogdanowicz jest ciężkim obiektem do spotkania a co mówić o dobrej focie. Warunki jakie tu miałem no cóż krótko ujmując było już prawie ciemno trochę poszedłem w łaski do PS żeby coś poprawić ale wiadomo za dużo nie można bo efekt można uzyskać odwrotny czyli bardzo łatwo zepsuć zdjęcie. Oczywiście będę drążył temat i próbował zrobić go przy lepszym świetle chociaż już wiem że łatwe to nie będzie bo aktywność tego ptaka bynajmniej u mnie przypada w godz. 20,00 do wschodu słońca. Jak mi się udało? Znalazłem w środku łąki puste pole położyłem się w trawie robiąc sobie taką kurtynę z siatki od przodu i leżałem bez ruchu kilka godzin i efekt uzyskałem taki jak widać wyżej i dodatkowo tysiące ukąszeń przez mrówki, komary i inne dziadostwa, robiły ze mną co chciały bo ja leżałem z ręką przygotowaną na wciśnięcie spustu migawki a drugą puszczałem głos z telefonu.

Domyślnie

Spodziewałem się odpowiedzi że czaiłeś się na coś innego, a derkacz wyszedł niespodziewanie .
    Dzięki za opis. Ostatnio jakoś rzadko ktoś opowiada o tym jak zrobił zdjęcie, za to więcej jest chwalenia się czym .