Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Front focus d3100

Witajcie.
    Jestem nowa na forum, wiec proszę o wyrozumiałość.
    Mój problem jest taki. Prawdopodobnie w dwóch obiektywach , które posiadam Sigma 17-50 i Nikkor 50 1,8 występuje front focus. Sprawdziłam na planszy i bateriach, na statywie, pełna dziura. Pytanie- czy to możliwe , żeby problem występował na dwóch obiektywach?? Czy moze bardziej prawdopodobne jest , ze problem leży po stronie body ( d3100).
    Pytanie drugie. Tak czy siak zastanawiam się nad zmianą body bądź nawet systemu ! Porównywałam d5300/5500 z seria d7xxx . Niestety seria d7xxx jest za duża, ale posiada silnik i mikroregulacje. Mieszkam w Anglii i tutaj serwis jest dosyć drogi niestety. Zdjęcia robię amatorskie, głównie moim dzieciom i w podróży, ale chcę się rozwijać..Potrzebuje czegoś jasnego, szybkiego i ostrego..Jakieś sugestie ?
    Z góry Dziekuje , Gosia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosiija Zobacz posta
    Witajcie.
    Jestem nowa na forum, wiec proszę o wyrozumiałość.
    Mój problem jest taki. Prawdopodobnie w dwóch obiektywach , które posiadam Sigma 17-50 i Nikkor 50 1,8 występuje front focus. Sprawdziłam na planszy i bateriach, na statywie, pełna dziura. Pytanie- czy to możliwe , żeby problem występował na dwóch obiektywach?? Czy moze bardziej prawdopodobne jest , ze problem leży po stronie body ( d3100).
    Pytanie drugie. Tak czy siak zastanawiam się nad zmianą body bądź nawet systemu ! Porównywałam d5300/5500 z seria d7xxx . Niestety seria d7xxx jest za duża, ale posiada silnik i mikroregulacje. Mieszkam w Anglii i tutaj serwis jest dosyć drogi niestety. Zdjęcia robię amatorskie, głównie moim dzieciom i w podróży, ale chcę się rozwijać..Potrzebuje czegoś jasnego, szybkiego i ostrego..Jakieś sugestie ?
    Z góry Dziekuje , Gosia
    Myślałaś o bezlusterkowcach? Do tych zastosowań, które podałaś, będzie ok, a i kreatywność też rozwiniesz Tylko rozważ dobrze, bo o ile body można kupic dość tanio, o tyle szklarnia juz taka tania nie jest. Jeśli lustrzanka jdnak, to skoro seria D7X00 jest za duża, to seria D5X00 juz dużo więcej nie wniesie w porównaniu z posiadanym d3100 (oczywiście pewne różnice na plus będą). Wrzuć może jakieś zdjęcie, gdzie ten FF widać, forumowicze mają dobre serduszka, ocenią, pomogą. W przypadku D3100 regulacja to tylko przez serwis, a w Twoim wypadku to nawet przez dwa (Nikona i Sigmy). Jest też inna opinia, dość popularna na forum: nie przejmuj się i fotografuj dalej (tym bardziej, że na pełnej dziurze GO jest dość płytka i czasami to co wydaje się być FF / BF tym nie jest, bo AF trafił tam, gdzie miał trafić). Sprawdzałać np. viewnx, w którym miejscu AF wyostrzył?
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

Nigdy nie potrzebowałem kalibracji, ale możesz dowiedzieć się jakie będą koszty, może opłacił się kupić nowy tani model serii d3x00 lub d5x00 jeśli robią kalibrację gratis na gwarancji. Zmiana systemu moim zdaniem średnio opłacalna jesli masz już niezłe obiektywy, ale to juz sama musisz ocenić. Ja po zabawie fuji x10 i oglądaniu się za bezlusterkowcami, zdecydowanie wolę obsługę lustrzanki, wizjer optyczny zamiast elektronicznego, duży wybór używanych obiektywów i akcesoriów w dobrych cenach itd.
    F90x, F601, D3; N24/2.8D N35/2D, SY35/1.4, SY135/2

Domyślnie

Zakładam, że aparat jest po gwarancji.
    Prawdopodobnie to wina aparatu, choć wina obiektywów też nie jest wykluczona. W takiej sytuacji zacząłbym od kalibracji w serwisie. Nie wiem ile to kosztuje w UK, ale pewnie nie więcej, niż kilkadziesiąt funtów. To chyba znacznie taniej, niż zmiana systemu na taki o możliwościach porównywalnych do tego, co masz.
    Ewentualnie, jeżeli Sigmę masz na gwarancji, to możesz spróbować zdecydować się na używanie tylko tej pary aparat+obiektyw. I skalibrować Sigmę do aparatu, za darmo w serwisie Sigmy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dannywrocek Zobacz posta
    Myślałaś o bezlusterkowcach? Do tych zastosowań, które podałaś, będzie ok, a i kreatywność też rozwiniesz Tylko rozważ dobrze, bo o ile body można kupic dość tanio, o tyle szklarnia juz taka tania nie jest. Jeśli lustrzanka jdnak, to skoro seria D7X00 jest za duża, to seria D5X00 juz dużo więcej nie wniesie w porównaniu z posiadanym d3100 (oczywiście pewne różnice na plus będą). Wrzuć może jakieś zdjęcie, gdzie ten FF widać, forumowicze mają dobre serduszka, ocenią, pomogą. W przypadku D3100 regulacja to tylko przez serwis, a w Twoim wypadku to nawet przez dwa (Nikona i Sigmy). Jest też inna opinia, dość popularna na forum: nie przejmuj się i fotografuj dalej (tym bardziej, że na pełnej dziurze GO jest dość płytka i czasami to co wydaje się być FF / BF tym nie jest, bo AF trafił tam, gdzie miał trafić). Sprawdzałać np. viewnx, w którym miejscu AF wyostrzył?
    Dziekuje za odpowiedź. Tak, oczywiście myślałam o bezlusterkowcach. Fuji xt20 bądź starszy 10. Chyba.
    Sprawdzę w programie. W Lightroomie jest dosyć widoczne. Często celuję "między oczy" moich dzieci to czasami coś sie trafi. Niestety moje body ma baaardzo słaby wyświetlacz i dopiero po wywołaniu widzę gdzie jest ostrość. Jest to dosyć frustrujące. Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze może tez byc to mija wina. Zdjęcia wrzucę . Dzięki.

- - - - kolejny post - - - - - -

Wszystko po gwarancji. Kalibracja wyniesie ponad 100-150 funtów, bo musze wysłać do dwóch serwisów.
    Body i tak chciałam zmienić na cis lepszego. Musze to przemyśleć.
    Dzięki

Domyślnie

Zwykle problem dotyczy pary body-obiektyw. Trzeba kalibrować i to i to. Sigmę zostaw na koniec, bo tam robią pod konkretne body. Najpierw trzeba więc zdecydować się co robić z aparatem. Kalibrować czy wymieniać. Jeśli planujesz wymianę, to zacznij od niej. Możliwe, że obiektywy zaczną działać OK.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

ksh
    Gość

Domyślnie

Oczywiście af przy testowaniu masz punktowy ?
    Sigma 17-50 to świetny obiektyw, ja bym sprawdził ten obiektyw na innym body z serii D3xxx/5xxx i miał pewność czy jest do kalibracji czy nie, nawet w sklepie podpiąć, jeśli jest ok to dokupisz nowego nikona na jaki cie stać i masz zestaw fajny.
    Przed zakupem fuji sprawdź ceny jasnych obiektywów bo przesiadka z tej sigmy na ciemny obiektyw z zestawu będzie mocno irytujący.

Domyślnie

1. AF punktowy
    2. Po szybkim sprawdzeniu na d5500 wyglada troochę lepiej. Najgorzej wychodzi sigma na 50mm.
    3. Czyli zmieniam body, tylko na jakie?? Chciałabym zacząć kupować obiektywy manualne a ich obsługa w 5x00 będzie problemem, prawda? Nie jest to priorytetem, ale nie chciałabym za rok czy dwa znowu zmieniać body. ( ku uciesze męża )
    Zależy mi na czymś jasnym i szybkim. Lampę zewnętrzną mam, ale używam zimą
    4. Sprawa z bezlusterkowacami- mają wszystko czego potrzebuję, oprócz ceny i optycznego obiektywu.
    Który z Fuji czy Olimpusa będzie ok?

Dziekuje serdecznie za wszystkie porady !
    Ostatnio edytowane przez gosiija ; 30-05-2017 o 13:59

ksh
    Gość

Domyślnie

Jasny średniej jakości ale całkiem dobry w porównaniu do sigmy 17-50 to Sony 16-50mm f/2.8 SSM w cenie 2500zł za nowy, nie wiem czy w zestawie można kupić z najtańszym bezlustrem sony A6000.
    W fuji jest ciekawy 18-55mm f/2,8-4 w podobnej cenie ale można coś w zestawach znaleźć.
    W olympusie/panasonicu nie znam i nie wiem co można kupić.