Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie obiektyw do panoram

Jaki waszym zdaniem bylby dobry obiektyw do panoram, albo jakich uzywacie.Mam D70

Domyślnie

zależy co masz na myśli; czy chodzi ci o jedno ujęcie, czy może o sklejanie kilku...

Domyślnie

o takie i takie mam zamiar wybrac sie nad grand canyon a nie jade sam to musze tez innym zdjecia porobic

Domyślnie

50mm - gdy mamy zamiar sklejać zdjęcia
    < 18mm - pojedyncze ujęcia

Domyślnie

Zależy jak będziesz robił panoramy. W poziomym kadrze 50-70 mm, w kadrze pionowym szerokokątny 12-18 mm (na cyfrę to 18-27). Do tego najlepiej statyw i pamięć o punkcie węzłowym.

Domyślnie

a po co bawić się w jakieś sklejania ustawianie aparatu na statywie itp to co daje mi sigma 10-20 to wystarczające do ciekawych panoramek a przy 10mm to i nawet jest z czego kadrować przy obróbce. A co ważne, nic z kadru nie ucieknie.
    tu w linkach dwie fotki strzelone spontanicznie, obie chyba były na 10mm:
    http://picasaweb.google.co.uk/tommy....96314227824146
    http://picasaweb.google.co.uk/tommy....51549027412914

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommy Zobacz posta
    a po co bawić się w jakieś sklejania ustawianie aparatu na statywie itp to co daje mi sigma 10-20 to wystarczające do ciekawych panoramek a przy 10mm to i nawet jest z czego kadrować przy obróbce
    a chociażby po to, zeby zrobić jakies większe odbitki/wydruki

najlepiej chyba cos z okolicy 30-50mm i zeby nie miał zbyt dużych zniekształceń

Domyślnie

śmiem podejrzewać że autor wątku posiada chociaż jakiegoś podstawowego 18-55, którym jak będzie 5min przerwy w wycieczce to sobie weźmie i strzeli 10 fot na 50mm a potem to poskłada w domu, ale wiadomo jak to na wycieczce-fajnie jest mieć więcej niż jedno ujęcie danego miejsca, a na dodatek grand canyon jest ciekawym obiektem nie tylko patrząc horyzontalnie ale i wertykalnie, tak więc można strzelić na 10mm kilka ujęć w pionie i z tego złożyć konkretną panoramę
    G.A. konkretnie o jakich większych odbitkach i wydrukach mówisz?

Domyślnie

Co myslicie o Nikkor 17-35mm f/2.8 ED-IF albo 28-70mmf/2.8 ED-IF AF-S
    Ostatnio edytowane przez MWAS ; 07-06-2007 o 04:01

Domyślnie

ostatnio kupiłem właśnie 28-70 i gdyby nie to że posiadam tą sigmę 10-20 to bym się załamał mając szeroki kąt 28mm, więc jeśli chodzi o panoramę to z tych dwóch to wg mnie tylko 17-35. (choć pewnie jeszcze lepiej taki duecik nikkora 12-24 i 28-70 )

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów