Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Wedzarnia...

Domyślnie Wedzarnia...

...mi niszczeje :/

Niegdys u rodzicow na wsi zrobilo sie dosc prymitywna z metalowej beczki. Na ostatnich swietach zauwazylem, ze ma juz przeswity. Zamarzylo mi sie zrobic taka ladna, drewniana. Jak uwazacie? Jaka jest lepsza? Zostac przy tej prymitywnej czy drewniana?

Mam dojscie do suchego, debowego (bukowe i jasionowe tez jes) drewna. Czy moze lepiej nad sosnowym pomyslec?

Robil moze tu ktos jakas wedzarnie?
    Na kazde swieta i wieksze uroczystosci sie wedzi. Mysle czy tez tego nie rozbudowac o lekki grill (kilka starych pustakow sie znajdzie na ew. podmurowke). W lecie imprez u rodzicow kilka jest.

Ma ktos jakies projekty ciekawe i kosztorys?
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

Tutaj poczytaj:

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedza...udowa-wedzarni

Myślę że informacji Ci wystarczy .

Ja mam komorę wędzarki z beczki, zaizolowanej watą szklaną do kominków z zainstalowanym termometrem i przesuwalną porywa z blachy 3 mm do regulacji szybkości przepływu dymu.
    Palenisko mam jakiś metr obok, wkopane w ziemię i wyłożone płytami chodnikowymi. Znowu wlot powietrza regulowany też z blachy stalowej do regulacji wielkości płomienia (czyli z wpływem na temperaturę). Dym doprowadzam rurą z kamionki.

Wewnątrz komory mam pręty stalowe na których opieram kije do powieszenia kiełbas, szynek, boczków, schabów, drobiu i co bym tak jeszcze wędził. (W planie ryby).
    Od jakichś 2-3 lat nie kupujemy wędlin. Chleba, nie liczą c wyjazdów to już pewnie jakieś 5 lat.

Domyślnie

O i git. Poczytam na spokojnie.

Ja mam zamiar palenisko zrobic z kostki brukowej bo zostalo cos niecos...ewentualnie tez plytki

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    Tutaj poczytaj:

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedza...udowa-wedzarni

Myślę że informacji Ci wystarczy .

Ja mam komorę wędzarki z beczki(...................) kije do powieszenia kiełbas, szynek, boczków, schabów, drobiu i co bym tak jeszcze wędził. (W planie ryby).
    Od jakichś 2-3 lat nie kupujemy wędlin. Chleba, nie liczą c wyjazdów to już pewnie jakieś 5 lat.
    Przepraszam autora tematu, jesli uzna ze mu siw wcinam w watek.

Zawsze chciaalem sprobowac wedzenia, mam dzialke pod Wawa i moglbym sobie kupic cos takiego na poczatek. Mobilna wedzarnia.
    http://pankornik.pl/wedzarnia-mala/1...ym-piecem.html
    Tbogdanowicz myslisz ze ta konstrukcja by zdala egzamin, czy to tylko pic na wode. Bo w linkach, ktore podales to ludzie takie konstrukcje robia, ze szacun.
    A ja to bym czasem sobie cos w weekend uwedzil

Drewna do palenia na dzilace mam pelno i moglbym taka wedzarnie sobie postawic....ten piecyk jakis taki maly mi sie wydaje, choc daja go tez do wiekszych modeli widze...
    Co myslisz o takiej wedzarni?
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 23-04-2017 o 20:24
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Nie ma za co przepraszac

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Mam wedzarnie na działce od 5 lat.Jeżeli chcesz wędzić ryby ,to odległość paleniska od komory powinna wynosić około 3 metrów..Ja zrobiłem ten błąd że jest około metra..i temperatura w komorze osiąga około 50-70 stopni.Dla ryb to zdecydowanie za dużo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    Czy moze lepiej nad sosnowym pomyslec?
    Coś mi się wydaje że drewno iglaste nie nadaje się do wędzarni - oczywiście
    poza drobnymi dodatkami gałązek jałowca.

Domyślnie

Spirytusowi raczej chodziło o sosnową wędzarnię, a nie wędzenie sosnowym drewnem. Aczkolwiek ostatnio zastanawiałem się, dlaczego ludzie budują wędzarnie z iglastego drewna skoro jest odradzane używanie jego do samego wędzenia. Oczywiście temperatura w komorze jest znacznie mniejsza niż temperatura spalania drewna, ale przy 70stopni żywica i tak będzie się wytapiać(?)

Z braku czasu na ciągłe doglądanie paleniska (i po trochę z braku chęci) kombinuję, żeby zautomatyzować ten proces. Są dostępne na rynku automatyczne wędzarnie, ale kosztują niemało.
    W najbliższym czasie chcę zrobić wędzarnię drewnianą (bukową, bo akurat takie deski mam) i palenisko z piecyka elektrycznego, na którym umieszczę patelnię i zrębki. Temperatury będzie pilnował termostat z przekaźnikiem włączający/wyłączającym piecyk. Czas pokaże co z tego wyjdzie

Domyślnie

Jak już budować to z cegły ( jak z ojcem budowałem na działce to dorwaliśmy cegły z rozbiórki 50gr sztuka ) koszt około 150 zł. Wyszła duża wędzarnia ponad metr na metr.
    Mamy tylko jedno palenisko, bezpośrednio pod wędlinami/rybami, i rybki pięknie się wędzą, nie wspominam już nawet o szynkach, boczkach, słoninkach czy kurczaczkach
    Do tego trochę kamienia i cementu pod wylewkę ( jak dobrze pamiętam to kupiliśmy 10 woreczków i to starczyło na daszek.

Jak będziesz często wędzić to drewno z czasem będzie schnąć i będą szpary.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    Blog

Domyślnie

@krzysztofz24
    Przypadkowo to zajrzałem i zobaczyłem że pytałeś mnie o wędzarnię.

Raz spotkałem się z opinia o czymś takim jak w linku i o ile początkowo użytkownik był zadowolony, to szybko okazała się nietrwała. Jeśli będziesz jej używał sporadycznie, to pewnie da radę, ale jak zaczniesz wędzić, to możesz się wciągnąć i później już nic ze sklepu nie smakuje.
    Dla tego sami robimy wędliny wędzone i pieczone oraz pieczemy chleb.

Jeśli chcesz kogoś przywołać to pisz @ i nick osoby przywoływanej. Jakakolwiek literówka, spowoduje że przywołanie nie zadziała. Tak było w tym przypadku.

Pozdrawiam