Close

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 166

Domyślnie Odp: bad pixele na matrycy

Witam, mam na matrycy jednego pixela świecącego na niebiesko (podobno to "stuck pixel" choć pierwszy raz słyszę to określenie), i teraz pytanie czy można z tym coś zrobić? Aparacik (D80) jest na gwarancji, czy serwis NP to naprawi? Mogę im wysłać sprzęt bo mam jeszcze dwa dead pixele na martycy więc mogliby to załatwić za jednym razem, ale wcześniej chciałem tutaj zapytać o poradę.

Domyślnie Odp: bad pixele na matrycy

Serwis fizycznie tego nie naprawi, ale może "zmapować" te piksele i nie będą widoczne na zdjęciach (duże powiększenie, bo na małych i tak nie są widoczne).

Question

Widzę, że plaga ta przede wszystkim uderza we właścicieli D80.

Teraz się jednak zastanawiam czy mój problem to to samo.

Jakiś czas zauważyłem pojedynczy biały piksel z czterema ciemniejszymi odrobinę go otaczającymi. Przypadek zrządził, że dojrzałem go podczas obróbki zdjęć w PSie. Natychmiast bach zrobiłem czarne zdjęcie i dalej jest. Od razu zacząłem zastanawiać się czy jest to jakiś problem z matrycą, ale że wyjazd się szykował nie miałem okazji iść do sklepu gdzie dokonałem zakupu (poza tym iż po ostatniej naprawie obiektywu "zapomnieli" mi oddać gwarancji) i zapytać. Teraz zaś po powrocie patrzę i bach... obok pierwszego wyrósł drugi identyczny punkcik. Oczywiście widać go w maksymalnym powiększeniu i to najlepiej przy ciemnym tle... chociaż gdy zrobiłem na próbę ciemne zdjęcie w niskiej rozdzielczości doszło do tego jeszcze parę drobnych artefaktów szarych naokoło.

Heh... i teraz zastanawiam się i o pomoc proszę:
    Co z tym zrobić? No i gdzie znaleźć serwis Nikona w Krakowie... chyba, że to ten dziw na Studenckiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atterdag Zobacz posta
    Widzę, że plaga ta przede wszystkim uderza we właścicieli D80.

Teraz się jednak zastanawiam czy mój problem to to samo.

Jakiś czas zauważyłem pojedynczy biały piksel z czterema ciemniejszymi odrobinę go otaczającymi. Przypadek zrządził, że dojrzałem go podczas obróbki zdjęć w PSie. Natychmiast bach zrobiłem czarne zdjęcie i dalej jest. Od razu zacząłem zastanawiać się czy jest to jakiś problem z matrycą, ale że wyjazd się szykował nie miałem okazji iść do sklepu gdzie dokonałem zakupu (poza tym iż po ostatniej naprawie obiektywu "zapomnieli" mi oddać gwarancji) i zapytać. Teraz zaś po powrocie patrzę i bach... obok pierwszego wyrósł drugi identyczny punkcik. Oczywiście widać go w maksymalnym powiększeniu i to najlepiej przy ciemnym tle... chociaż gdy zrobiłem na próbę ciemne zdjęcie w niskiej rozdzielczości doszło do tego jeszcze parę drobnych artefaktów szarych naokoło.

Heh... i teraz zastanawiam się i o pomoc proszę:
    Co z tym zrobić? No i gdzie znaleźć serwis Nikona w Krakowie... chyba, że to ten dziw na Studenckiej
    mapowanie, zwykły hot - albo olać i się nie przejmować tym
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

No w sumie póki co nie jest to wybitnie irytujące jeśli i tak jeżeli już drukuję zdjęcie to robię retusz wszelkich plamek, drobin kurzu na obiektywie i tychże pikseli... tylko zastanawia mnie czy nie będzie się ta sytuacja pogarszać...

Domyślnie

witajcie
    czy taka ilość "złych" pikseli, jak w podanym linku, to norma dla parametrów iso3200 i czas 30s?
    w "normalnych" zdj. tego nie widać, olać to, czy wymienić puszkę?
    http://img215.imageshack.us/my.php?i...pikselegx4.jpg

Domyślnie

przepraszam bardzo.... czy Wam naprawde przeszkadza JEDEN pixel ktory swieci "inaczej" na 10.000.000?? Nawet tego na zdjeciu nie widac. Lepiej zamiast naswietlac matryce przez 10sek ubralibyscie buty i poszli na spacer - z aparatem - nawet z 20 martwymi pixelami dacie rade zrobic super foty i bez obrobki zadnej nikt i tak tego nie zauwazy !

Domyślnie

no prawda deoc
    gdyby ludzie sie tak przejmowali każdą rysą na szkliwie w uzębieniu jak martywmi pixlami, mielibyśmy dziś w spoleczeństwie wielu ludzi ze zdrowymi zębami
    a jednak bardziej się przejmują aparatami, o których średnio za pięć lat zapomną

Domyślnie

Ah, łatwo mówić, że ta wada nie będzie przeszkadzać. Skoro kupuję sprzęt warty 1700zł to mam prawo wymagać aby nie miał skazy zwłaszcza na matrycy. Może i nie widać dokładnie martwego piksela, ale niestety- ja go widzę.
    Kupiłam pierwszą lustrzankę i ... musiałam odesłać do wymiany.
    Nikon D80+ Sigma 17- 70 mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zkrainyoz Zobacz posta
    Ah, łatwo mówić, że ta wada nie będzie przeszkadzać. Skoro kupuję sprzęt warty 1700zł to mam prawo wymagać aby nie miał skazy zwłaszcza na matrycy. Może i nie widać dokładnie martwego piksela, ale niestety- ja go widzę.
    Kupiłam pierwszą lustrzankę i ... musiałam odesłać do wymiany.
    i dostaniesz na matrycy 3 hoty - ludzie zlitujcie się, najpierw pomyślcie, a potem piszcie o tych hotach, matryca spelnia wszelkie normy, jak kupujesz np. oponę to też patrzysz czy napis jest idealnie równo wylany?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów