Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    D7200 ma lepsze 4K?
    Tak ale trzeba mieć 4 sztuki d7200 i filowac nimi jednocześnie a potem jakoś to poskładać do kupy ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez KosmicznyNocnik Zobacz posta
    Czyli to mniej więcej wygląda tak
    A6300 bez podjazdu do D7200 pod względem zdjęć
    D7200 bez podjazdu do A6300 pod względem video
    Dobrze myślę?
    Chodzi bardziej o jakość video niż af
    Drogi Nocniku jezeli priorytetem jest filmowanie to raczej sony albo jeszcze lepiej kup kamerę. Ktoś tu mądrze radzi sprawdź ceny obiektywów które zamierzasz kupić to ci pomoże podjąć decyzję. W ostatecznym rozrachunku zwykle słoiki sa droższe od body (szczególnie gdy masz ich kilka)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KosmicznyNocnik Zobacz posta
    Mówicie o tych obiektywach, problem jest tylko taki że nie mam pojęcia.
    Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią.
    Bo to ważny,ale często lekceważony aspekt,zwłaszcza na początku. W Twoim wypadku chyba rozsąddniej będzie zacząć od lustrzanki. Jednak wybór obiektywów w rozsądnych cenach jest większy (piszę to hako posiadacz a6000).
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

ksh
    Gość

Domyślnie

Dlatego często doradza się wybór obiektywu uniwersalnego, np w nikonie masz bardzo dobry Nikkor 18-105VR, który cenowo w zestawach często wypada dobrze cenowo, jeśli chcesz coś więcej to masz Sigma 17-50 2.8 OS ale to już kosztuje 1500zł plus ewentualne wysyłanie na darmową kalibracje z aparatem, masz tez opcje minimum czyli zakup zestawu z Nikkorem 18-55 obecnie wersja AF-P VR i jako że to tanio wychodzi masz czym się uczyć i poznawać zakamarki fotografii, jak zacznie ci czegoś brakować to wtedy już wiesz co dokupić.
    Nie polecam na początek iść na głęboką wodę z wieloma obiektywami.
    Co do samego aparatu, to masz obecnie do wyboru od najtańszego D3300, średnią półkę D5500 i górna półka D7200, oczywiście modele D3400, D5300, D5600, D7100 też wchodzą w grę ale tu już parę szczegółów można doradzić lub odradzić.

Domyślnie

Na swoim przykładzie, do Nikona którego kupiłem do filmowania na start za 300zł dokupiłem Nikkora 50MM 1.8D i to już daje fajne pole do manewru z fotkami, a do filmów jest wręcz idealny(ręczna przysłona + jasność, pożądany efekt rozmytego tła przez każdego jutubera). Nie wiem czy do Sony kupisz jakiekolwiek jasne szkło nawet za 200% tej kwoty.
    Nikon D7200 + Sigma 18-35 ART + Nikkor 50mm F1.8D
    Strona domowa

Domyślnie

Coś tam można kupić, aż tak źle nie jest Weź choćby pod uwagę SEL 50 mm f/1.8 OSS, który jest bardzo udanym "szkiełkiem" i do tego w całkiem przystępnej cenie Nie jest to 300 PLN, ale z drugiej strony cena jest zbliżona do ceny Nikkora 50 mm f/1.8 G, czyli nowszej wersji "50-tki". A forumowicz @zdyboo po sąsiedzku, udowadnia, że tanim kitowym zoomem da się robic naprawdę dobre fotografie Co nie zmienia faktu, że na początek drogi fotograficznej lepsza będzie lustrzanka. Czy to będzie entry level, czy bardziej zaawansowana, to już kwestia potrzeb.

Domyślnie

A jak myślicie, stare obiektywy na M42 albo Canony FD nadają się na początek?

ksh
    Gość

Domyślnie

Na początek czego, nauki ostrzenia ręcznie ?
    Ja tam lubię te obiektywy ale odradzam na początek takie rzeczy.

Domyślnie

Za bardzo kombinujesz. Na początek poprzestań na systemowych szkłach z AF. Manualne ostrzenie jest fajne,ale musisz wziąć pod uwagę,że współczesne matówki w nowoczesnych aparatach cyfrowych nie służą pomocą. Niby jest potwierdzenie ostrości,ale nie zawsze pokazuje prawdę. Poucz się na nowym sprzęcie,a jak już to opanujesz,to możesz potestować z manualami. Albo kup analoga do manuali. Wydatek mniejszy.

Domyślnie

Nie da się ukryć że lubię kombinować
    Myślałem żeby kupić A6300+SEL 50 mm f/1.8 OSS i do tego poszukać czegoś krótszego manualnego starszego

Domyślnie

Nieco wywołany do tablicy, jako posiadacz NEX-6, napiszę tak, że pierwszy kontakt z bezlusterkowcami oparty na nauce ostrzenia manualami może skutecznie zniechęcić. Patrzenie przez wizjer lub na ekran jest niewystarczające do wygodnego ostrzenia, na szczęście EVILe oferują dwa ułatwienia. Jeden to focus peaking, drugi to powiększenie kadru.
    Focus peaking bardzo ładnie wygląda na filmikach na YT, ale w rzeczywistości jest mało pomocny. Jak wiadomo metoda ta polega na podświetleniu krawędzi tam gdzie są najbardziej kontrastowe. Niestety wymagane jest do tego odpowiednie oświetlenie, do tego stopnia odpowiednie, że czasem w pochmurny dzień FP niczego nie podświetla, bo scena jest za mało kontrastowa. Trochę gorsze oświetlenie np. w klubie czy w studio i można zapomnieć o stosowaniu tej metody. Wśród osób, które namiętnie używają manuali, FP jest bardzo mało popularny.
    Zostaje zatem powiększenie kadru, działa spoko, można wybrać poziom powiększenia, czas przez jaki aparat pokazuje powiększony obraz, zasadniczo jeżeli ekran/wizjer wyświetla to bez problemu nastawi się ostrość. Problemem natomiast jest to, że podczas powiększenia widzi się tylko fragment klatki wokół pola ostrości, zatem traci się kontrolę nad całością. Statyczne sceny, zwłaszcza na statywie, są do ogarnięcia, ale dynamicznie zmieniające się sceny stanowią spore wyzwanie.
    W lustrzance bez problemu robiłem zdjęcia na ulicy ostrząc ręcznie na podstawie tego co pokazywała zwykła matówka F100, bez żadnych ułatwień w postaci klina czy mikrorastra. W NEX-6 jedyny manual jakim dłużej robiłem zdjęcia sprzedałem właśnie przez brak AF.
    Można stosować akcesorium w postaci lupy montowanej do ekranu i z tego co widziałem jest to rozwiązanie dające zadowalające efekty, ale nie każdemu musi pasować.

Jeszcze taka uwaga, co do rozwiązania stosowanego przez Sony. Czy Fuj lub Olek to mają? Nie wiem. W przypadku podpięcia szkła MF (lub szkła AF, przełączonego w MF), ale wyposażonego w styki np. Zeiss, Voigtlander. W momencie ruszenia pierścieniem ostrości automatycznie powiększa się fragment kadru wokół pola ostrości. W razie braku sprzęgu elektrycznego, powiększenie jest uruchamiane przyciskiem skonfigurowanym w menu. To drugie rozwiązanie jest gorsze. Niby tylko jedno naciśnięcie, ale wiele osób na to narzeka. Zawsze to jakieś poruszenie aparatu trzymanego w rękach.

Osobiście wszystkie szkła do NEX-6 jakich używam na tzw. co dzień mam z AF. Mam kilka fajnych manuali z bagnetem Nikona, mam adapter, ale poza początkową ciekawością nie używam szkieł MF.
    Zatem jeżeli nauka, to MZ bez większej różnicy czy DSLR czy EVIL, byle z systemową optyką.
    Do eksperymentów, zdecydowanie Sony. Kupując Nikona ograniczasz się w zasadzie do optyki fabrycznie wyposażonej w bagnet F. W przeciwnym wypadku albo kombinujesz albo wygodnie pracujesz. Bagnet E w Sony nie ma takich ograniczeń. Co sobie zamarzysz - podepniesz. Widziałeś film "Od zmierzchu do świtu"? Kojarzysz monolog Cheech Marina przed barem "Titty Twister"?
    Bagnet E to właśnie taki "Titty Twister" świata obiektywów.

PS. Wszystko co napisałem dotyczy robienia zdjęć, przycisk nagrywania filmów w NEX-6 zablokowałem w menu pierwszego dnia i tak pozostaje do dziś.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni