Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie kupno/sprzedaż portfolio

Co sądzicie o takiej sprzedaży? https://www.gumtree.pl/a-kamery/krak...00911154118209 Przeczytałem, i zaniemówiłem ...

Na wypadek, gdyby ogłoszenie zostało wykasowane i żeby ewentualna dyskusja nie stała się bezprzedmiotowa, poniżej wklejam jego treść :

"Wystawiam na
    sprzedaż portfolio fotografa ślubnego. Zdjęcia obejmują łącznie 4 sesje plenerowe i 2 pełne wesela łącznie z ceremonią w kościele i zabawą w domu weselnym. Od wielu lat nie robię zdjęć na weselach, a portfolio jest całkiem dobre dla początkującego fotografa, który chciałby się wbić w rynek. Zdjęcia myślę, że na przyzwoitym poziomie i pod kątem kadrów i jakości. Zainteresowanym przesyłam pakiet miniatur mailem. Wybrałem łącznie 50 fotografii, które można prezentować jako własne portfolio i reklamę jednocześnie.

W cenie jest przekazanie całego zestawu oryginalnych zdjęć, z których będzie można ewentualnie wybrać kolejne ciekawe kadry. W ramach sprzedaży przenoszę całkowicie autorskie prawa majątkowe na nowego nabywcę, co oznacza, że nie będę i nie mam prawa więcej posługiwać się zdjęciami.

Zdjęcia robione
    aparatami Nikon d90 i Nikon d70s + sigma 70-200 f2.8, Sigma 30 f1,4, Nikkor 10,5 f2.8, Sigma 18-50 f2.8.

Osoby
    zainteresowane o przesłanie portfolio proszę o kontakt na maila:........."

Adres mailowy wywaliłem.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

ksh
    Gość

Domyślnie

Może to kogoś oburzać ale uważam że obecnie sprzedać można wszystko i to legalnie, więc wszystko jest ok jeśli sprzedający pozwala na to żeby ktoś teoretycznie podszywał się pod niego bo przecież może dojść do sytuacji że ktoś rozpozna zdjęcia i będzie znał też autora.
    To jest podobnie jak ktoś swoim nazwiskiem firmuje fikcyjne szkolenia, dyplomy, certyfikaty itd.

Domyślnie

Sprzedający nie robi tutaj raczej nic złego. Gorzej z kupującym fotografem, który w ten sposób może przyciągnąć klientów oczekujących jakości jak w portfolio. Ktoś zapłaci za zrobienie zdjęć ślubnych i może się trochę zdziwić jeśli to co otrzyma będzie trochę inne.

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą. Oszustwa dopuszcza się ew. kupujący jeżeli wykorzysta zdjęcia w proponowany sposób. Jeżeli mnie pamięć nie myli to KK przewiduje za to karę od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności
    D750 | D600 | Tamron 24-70 2.8 G2 | Nikkor 14-24 2.8 | Nikkor 105 2.8 micro VR | Helios 44-3 f2 | Sigma 50 1.4 Art
    WYWOŁAJ RAWKA
    ZGŁOŚ SWOJE ZDJĘCIE DO TEMATYCZNYCH

PODEJMIJ WYZWANIE

Domyślnie

Mi tu nie chodziło o legalność , ale o zwykłą ludzką uczciwość, albo innymi słowy o etykę zawodową.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

ogłoszenie juz nieaktualne - pamięta ktoś jaka cene wywalił za to ?

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam, to nie było podanej ceny.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

heh - ciekawa akcja. Oczywiście do sprzedającego nic nie mam - może ze swoim dorobkiem zrobić co chce, ale kupujących to nalezałoby wystrzelać. Bo to ewidentne dziadostwo w taki sposób oszukiwac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Sprzedający nie robi tutaj raczej nic złego. Gorzej z kupującym fotografem, który w ten sposób może przyciągnąć klientów oczekujących jakości jak w portfolio....
    Pomijając kwestię legalności to ciężko się z tym zgodzić. To tak jakby napisać, że handlarze bronią opylając pukawki w Kongo nie robią nic złego. Co innego Ci którzy ich później używają. Sprzedający z aukcji nawet sugeruje jak można wykorzystać jego portfolio wprowadzając w błąd potencjalnych klientów więc ogólnie słabo.

Domyślnie

no ale wiesz - swoje portfolio możesz sprzedać i nie ma z tym problemu. Pukawki w Kongo raczej legalnie nikt nie sprzedaje. Ale ogólnie to jakby nie patrzeć sprawa słaba zarówno z jednej jak i drugiej strony - sprawa portfolio rzecz jasna.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni