Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    Szymon1970
    Gość

Domyślnie Prośba o radę - różnica między D70s a D80?

Jak oceniacie różnicę miedzy D70s a D80? Chcę kuopić któryś z tych dwu aparatów. To będzie moja pierwsza lsutrzanka cyfrowa. Czy warto inwestować w NIKON D80 + AF-S DX 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED za 4250 PLZ? A może lepiej zacząć od D70s + AF-S DX 17-80 Nikkor za 2750 PLZ? Prosiłbym o radę i uzasadnienie. Dodam, że nie mam aktualnie za dużo kasy. Ale chcę robić dobre zdjęcia, które można wysłać na poważny konkurs.

Domyślnie

to forum ma funkcje "szukaj". goraco polecam.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Szymon - wyslalem kiedys na konkurs do Zar zdjecia z F50 i Zenita ET i wiesz ze wygraly te z zenita
    - jesli nie masz kasy to kup D70s

Domyślnie

Dokładnie, weź sobie do serca to co napisał sprocket. Najważniejsze jest szkło. Korpus również jest ważny, ale w przypadku D70S i D80 jedyne "parcie" możesz mieć na jasny wizjer. Natomiast mnie w D80 brakowało ergonomii z D70S i wydajności akumulatorów. Różnica w cenie jest zbyt duża, jak na różnicę między tymi aparatami, a możliwości ich są bardzo podobne.
    Też miałem taki dylemat. Miałem możliwość pobawić się nimi i wybrałem to co w stopce.
    Pozdro.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Sprawdź sobie porównanie na dpreview.com. Może coś Ci to pomoże. Poza tym możesz porównać sobie w ten sposób wiele aparatów.

Domyślnie

tak, tak koledzy dobrze radzą. D70s to naprawdę niezła pucha, sprawdzona w róznych (nawet ekstremalnych temperaturowo warunkach od -25 do +55 stopni Celsjusza). Różnica w cenie pozwoli Ci na dołożenie na lepsze szkło, które jest tu sprawą najważniejszą
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

chłopaki mają rację i wszystko jasne ja bym wybrał drugi raz ten sam co mam w stopce pucha jest naprawdę świetna
    D70s nikkor 18-70 mm / Nikkor 50 mm 1.8 D / CF extreme III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wld Zobacz posta
    tak, tak koledzy dobrze radzą. D70s to naprawdę niezła pucha, sprawdzona w róznych (nawet ekstremalnych temperaturowo warunkach od -25 do +55 stopni Celsjusza). Różnica w cenie pozwoli Ci na dołożenie na lepsze szkło, które jest tu sprawą najważniejszą
    Jakiś czas temu kupiłem D80, jeśli chodzi o Body to jak dla mnie, nie mogę mu zarzucić nic, poza jedną rzeczą... Gdybym kupił D70s miałbym teraz conajmniej jeden obiektyw który mi się marzy a na który niestety teraz muszę odkładać. Czasami biorąc do ręki D70s mały wydaje mi sie mój D80...
    Ale jeśli Ty masz kase na D80 i nie będzie to maxymalne odchylenie swojej krzywej budżetowej(bądż prostej ) to jak najbardziej bierz D80. Faktem jest, że zadowolony będziesz napewno, nie zależnie na co padnie wybór. Ale o tym to się przekonasz sam
    less is more
    Pozdrawiam
    Konrad M

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymon1970 Zobacz posta
    . Ale chcę robić dobre zdjęcia, które można wysłać na poważny konkurs.
    To czy zrobisz dobre zdjęcie i czy będzie się ono nadawało sie na konkurs to zależy już tylko od Ciebie i od Twoich umiejętności, oboma wymienionymi aparatami możesz to zrobić.
    Co do puchy to dla mnie D80 ma pare spraw na + w porównaniu z 70 ale biorąc pod uwage różnice w cenie a zwłaszcza jesli ta róznica jest dla kogoś dużą kwotą/problemem to te plusy D80 z mniejszą cena D70 sie równoważą.

Domyślnie

Teraz jest d40x z matrycą d80

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów