Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie Poczucie estetyki\świadomość fotograficzna gawiedzi.

Muszę to napisać, bo dostałem ostatnio kilka razy w łeb i nie mogę się otrząsnąć.
    Robię 2 razy w roku zdjęcia w przedszkolu, nigdy nie było większych zastrzeżeń, ostatnio jednak wielu rodziców oburzyło się, że "zdjęcia są mało wyraźne i nie wszystkie dzieciaki są na poszczególnych fotach ostre".
    Zacząłem drążyć temat i okazało się, że ludzie chcą hiperfokalnej na fotach-wszyscy mają być wyraźni, pojęcie GO ma nie istnieć. Pomimo, że każde dziecko ma robione 3-4 zdjęcia, to i tak są pretensje, że na zdjęciu Jasia, Hania, która stoi 3 metry z tyłu jest niewyraźna. Hania oczywiście ma swoje zdjęcia, gdzie jest wyraźna, ale tam już Zosia jest rozmazana, Zdjęcia robione podczas balu karnawałowego, zakres f/4-5.6.
    Czary goryczy dopełniła informacja od jednej z mich PM, że jej się zdjęcia nie podobają, bo... nie wszyscy są wyraźni na każdym zdjęciu (znów problem GO). Pomijając już problematykę braku światła przy większej liczbie f, jestem przerażony jak aparaty w komórkach i kompakty wypaczyły "gust" ludzi.
    Pora sprzedać jasne szkła, i kupić KITy plus wuchta lamp.
    To tyle, musiałem się wyżalić... .
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Temat powraca co pewien czas na forum. Jak poszukasz, to znajdziesz inne narzekania na ten sam temat, czasem dużo bardziej dosadne.
    Nie pozostaje nic, tylko postawić ile wlezie lamp w pomieszczeniu i walić na hiperfokalnej...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ciśnie się mi na ...klawiaturę...daleko idąca parafraza, powiedzenia ze świata "szołbiznesu" - nie ważne jak, ważne żeby ostro.

Domyślnie

Mnie się wydaje, że zdjęcia z małą GO mają prawo się komuś nie podobać. Bo niby czemu MUSZĄ się podobać? Wystarczy przymknąć szkło i dać wybór- mała GO i mniej szumu, lub duża GO i więcej szumu. Skoro telefon jest w tym przypadku stawiany jako punkt "odniesienia" to raczej sprawa się szybko wyjaśni, gdyż możliwości takiego urządzenia kończą się dużo wcześniej jeśli w grę wchodzi słabe oświetlenie.

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Zacznij robić komórką to wszyscy będą zadowoleni W końcu teraz komórka ma więcej megakapsli niz lustrzanki [Tylko koniecznie uwiecznij ich miny jak zobaczą te zdjęcia ]

Domyślnie

moim zdaniem to jest schylek komercyjnej fotografii okolicznosciowej na duza skale. beda zlecenia od ludzi swiadomych, ale na pewno nie wyzywia pierdyliarda fotografow, ktorzy uznali ze to swietny sposob na zycie.
    ma to rowniez zwiazek z zupelnym brakiem gustu i poczucia estetyki... tyle ze to dotyczy nie tylko oceny fotografii, ale ubran samochodow itd...

Domyślnie

Co do poczucia estetyki, wystarczy zajrzeć na portale społecznościowe. Większość zdjęć tam zamieszczanych to brzydko mówiąc kupa. I zwróćcie uwagę, ile taka kupa potrafi mieć lajków. Nic dodać, nic ująć
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Zgadza się, ludzkość upada Moi współpracownicy, dorośli faceci w wieku 30-50 lat latają z komórkami i robią sobie selfie. Ci bardziej kreatywni kręcą telefonami filmy z filtrami zmieniającymi ich twarz w pyszczek liska lub myszki. A ja szukam ukrytej kamery.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Zgadza się, ludzkość upada Moi współpracownicy, dorośli faceci w wieku 30-50 lat latają z komórkami i robią sobie selfie. Ci bardziej kreatywni kręcą telefonami filmy z filtrami zmieniającymi ich twarz w pyszczek liska lub myszki. A ja szukam ukrytej kamery.
    Gdybym nie znał przykładu z własnego podwórka to bym nie uwierzył.
    W Anglii poznałem gościa, lat 44. BMW, koks, "raper" popek i szukanie pokemonów z telefonem.

Ludzkość upada. Nie ma ktoś gdzieś pod sobą jakiegoś czerwonego przycisku wyłączającego całą cyfryzację?
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezary-k Zobacz posta
    Co do poczucia estetyki, wystarczy zajrzeć na portale społecznościowe. Większość zdjęć tam zamieszczanych to brzydko mówiąc kupa. I zwróćcie uwagę, ile taka kupa potrafi mieć lajków. Nic dodać, nic ująć
    Są cycki albo dupa jest lajk Ohhhh zobaczcie jakie nowe buty sobie kupiłam... i cycki na 1 planie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta

Ludzkość upada. Nie ma ktoś gdzieś pod sobą jakiegoś czerwonego przycisku wyłączającego całą cyfryzację?
    Taaa i forum padnie szkoda

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni