Cytat Zamieszczone przez Hoobie Zobacz posta
Dziękuję za rzut okiem na moje wypociny i dobre słowo .

Jeśli o mnie chodzi, to kiedyś stosowałem filtry połówkowe (LEE). Były to 0.3, 0.6 i 0.9 z miękkim przejściem + jeden, bodajże 0.6 z twardym.
Dodatkowo był też LEE BigStopper. Po nieprzyjemnym wypadku z tym ostatnim, przesiadłem się na filtry nakręcane .
Jest mniej wygodnie, ale wg mnie bezpieczniej.
Dzisiaj operuję na dwóch filtrach: polar Marumi (SLIM) + Heliopan ND 3.0. Docelowo planuję zakup tego drugiego w wersji 2.0 .

Wracając do Twojego pytania... Jakiego typu krajobrazy najczęściej fotografujesz: czy w większości są to wodne klimaty, czy może więcej operujesz na lądzie/w górach?
Jeśli częściej jesteś nad wodą, to twarde przejście może okazać się lepszym rozwiązaniem, natomiast jeśli tematy górzyste przeważają, wtedy miękkie (choć umówmy się: to również sprawdzi się nad wodą ).
Wg mnie dobrze jest mieć oba typy gradacji, zawsze można połączyć i uzyskać pożądany rezultat .
A jeśli będziesz chciał uzyskać jeszcze dłuższe czasy, to warto rozważyć dokupienie filtra szarego.
Dopiero zaczynam zabawę w krajobraz ale zdecydowanie bliżej mi do wody niż w góry (w końcu urodziłem się w Zakopanem ). Tak serio to dużo bardziej podoba mi się woda w kadrach, trochę też żegluje pi świecie więc zdecydowanie woda. Ale trochę się boję filtrów z ostrym przejściem.
Co do nakręcony to mam takie ustrojstwo do 24-120 ale na 14-24 nic się nie nakręci niestety. Pozostaje Holder na 150 a potem drogie niestety filtry. Co myślisz o 0.3 plus big stepper na początek?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez frogi Zobacz posta
Podobają mi się, lubię takie zachodowe kiczyki
Podobają mi się pomimo tego nadmiaru niebieskiego balansu bieli na tych chmurach, a może dzięki temu? Ciekawią mnie cieplejsze odcienie, takim rawkiem bym się pobawił
Jak tylko wygram w Rawkach to obiecuję jakiś kiczyk podrzucić