Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie Asia... - dobry początek [nowe zdjęcia]

Witajcie,

proszę o ocenę paru zdjęć.
    Konstruktywna krytyka, dobre rady mile widziane. (Wiem, na zdj. nr 3 przesadziłem z GO).
    Na zdjęciach moja koleżanka Asia Po raz pierwszy w takiej roli, jako modelka przed obiektywem takiego aparatu.
    Na niektórych zdjęciach widać syndrom "nie mojego aparatu".

Zaczynamy... (może będzie więcej zdjęć)

1.

2.

3.

4.

5. [edit] Zmieniona. Była powtórka faktycznie z nr 1.

Dzięki za wszystkie rady.

Pozdrawiam
    Kamil

Domyślnie

jest parę niedociagniec ale klimacik mi sie podoba

Domyślnie

1=5 -kadr nijaki lokiec uciety glowa pochylona, przez co wychodzi garb
    2 lepsze wrazenie jakby byla odwrotnie, -do slonca i nie zgarbiona a wypieta
    3 nie ma sie co oszukiwac chciales dobrze ale nie trafiles
    4 ucieta noga i ludzie lepiej prezentuja sie jak fotografuje sie ich z gory (takie kadry czesto powoduja znieksztalcenie typu biodro jak dwie glowy albo stopa -oczywiscie jest to tez sposob pokazania wizji)..

rada dalej robic, oswoic sie z PS, rozbawiac modelke, podbudowywac tak zeby uwierzyla ze jest na profesjonalnej sesji i jest piekna kobieta co chcesz jej pokazac na fotografiach -wspolpraca to podstawa!

wpalacic na moje konto dowolna kwote nie mniejsza niz 100zl
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

wywal 1 i 5... reszta fajna

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Dzięki Panowie za odpowiedź i ocenę.

Faktycznie przez mój błąd (kopia linka) dwa razy pojawiło się to samo zdjęcie. Już edytowałem i numer 5 jest inne.

@njght_84 dzięki za szczegółowy opis.

Na "jedynce" uwierz mi chciałem pokazać pochyloną głowe, fakt łokieć uciąłem, ale wtedy o tym nie pomyślałem, a po drugie zdjęcie jest oryginalnie kadrowane, więc nic już z tym nie zrobię (trzeba byłoby się w sobotę cofnąć o krok do tyłu, ale mądry Polak po...).

"Dwójka" to efekt wykorzystania blendy (jedynka zresztą również), stąd te oświetlenie z przodu.

"Trójka" to wiadomo, nie dyskutuję.

"Czwórka" wiem, że nie powinno się robić zdjęć z dołu, ale tutaj szukałem jakiegoś punktu zaczepienia i kamień wydał mi się odpowiedni. Z góry nie wyglądało by to tak dobrze, jak z dołu. Fakt stopę uciąłem, ale wtedy w tle przeszkadzało mi kilka osób i tak wykadrowałem. Zresztą na małym i ciemny wizjerze nie da się nad wszystkim zapanować, a przynajmniej nie jest to takie proste.

A co powiecie o nowej "piątce"? Z "jedynką" jest aż tak źle? Zawsze mogę wymienić na coś innego

Domyślnie

ja nienawidze garba na zdjeciach a widze ze masz fotogeniczna modelke.
    z rekoma jest zawsze problem wiec sugeruje na poczatku zeby łączyla je za plecami wtedy bedzie prosta i rece nie beda rozpraszac.

5 najlepsze- tu jest niezly motyw w zdjeciach jest pare podstaw np musisz doszukiwac sie lini w tym bym sugerowal zrobic wiekszy kąt do modelki albo zupelnie na wprost i zastosowac technike "obramowania" przez belki a nawet kadr do kwadratu

3 to nietrafione, zawsze ostrzysz na oko, jak juz tym bedziez zygal to wtedy mozesz kombinowac - w takim portrecie jest wskazane aby patrzec w obiektyw(odwrotnie w 5 tutaj mogla by sie zamyslic i spojrzec w inny pkt)

2 wyobraz sobie ja w tej sytuacji: obrucona o 180 stopni zsowajaca ramiaczko, przez ramie widzisz jej usmiech a słonce robi cala robote (rozswietla wlosy i twarz) oczywiscie musi byc prosta! oddzialywj na widza postaraj sie tak robic zdjecia zeby kazdy kto je oglada czul to co ty jak je robiles

ja jak obcuje pierwszy raz z modelka (nieraz tez dziewica) robie zdjecia i pokazuje jej tylko po to by zauwazyla ze sie garbi i psuje to efekt zdjecia podstawa jezeli nie miala sesji zeby nabrala smialosci wtedy wspolnie dojdziecie napewno do lepszych efektow, kobieta "prosto-wypieta" duzo lepiej sie prezentuje

kiedys dostalem dobra rade "ogladaj duzo zdjec, bardzo duzo, po pewnym czasie bedziez zauwazal czyjes bledy, wtedy zacznij oceniac swoje, w kazdym razie najgorsze przed toba..." i najwazniejsze lepiej klepnac jedno zajebiste(przemyslane, dobrane mozesz nawet sobie jeden motyw klepnac 20 razy) byle by to nie byla kwestia przypadku i automatu!

jak cos popieprzylem to sorki
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmips Zobacz posta
    wywal 1 i 5... reszta fajna
    zgadza się z tym + jeszcze bym podrasował nr 3 w PS

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

@segl w jakim sensie podrasował? nr 3 był rasowany w PS. Za dużo nie można przesadzać.

OK, później zmienię jedynkę na coś innego...

Uprawnienia umieszczania postów