Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Sb 600 Makro

Domyślnie Sb 600 Makro

Witam.Przeszukałem wątki o lampach i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.Czy SB-600 wystarczy do makro fotografii, czy nie będzie za słaba??Pozdrawiam

Domyślnie

większość ludzi z powodzeniem trzaska wbudowaną, więc użycie sb tylko poprawi rezultaty
    pozdrówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hudybart Zobacz posta
    Witam.Przeszukałem wątki o lampach i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.Czy SB-600 wystarczy do makro fotografii, czy nie będzie za słaba??Pozdrawiam
    Za słaba?
    tą lampą można usmażyć robala, a co dopiero oświetlić
    Ostatnio edytowane przez romanescou ; 31-05-2007 o 22:23

Domyślnie

Pewno, że starczy. Ja robiłem nawet sb800, a niejaki John Shaw, specjalista od makro, używa 2 x sb800 na specjalnym brakecie. Palnik Sb800 można specjalnie opuścić o parę stopni w dół do makro. Nie wiem czy można to zrobić z sb600. Tym niemniej do makro najlepsze są małe lampy. Stąd Nikon wypuścił zestaw lamp sb200 (R1 lub RC1) specjalnie do makro (podobnie Canon).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hudybart Zobacz posta
    Czy SB-600 wystarczy do makro fotografii, czy nie będzie za słaba??
    chyba chciałes napisać za silna?
    lampę musisz miec jednak nie na sankach, a najlepiej na kablu sc17 lub sc 28.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że przy makro pomaga dyfuzor na lampie, który rozprasza światło błysku i "leci" też w dół.

Uprawnienia umieszczania postów