To może i ja pochwalę się sterownikiem kropel jaki udało mi się zmontować. Sam sterownik opracował i wraz z oprogramowaniem udostępnił Martyn Currey na swojej stronie
http://www.dropcontroller.com/
Sterownikiem jest moduł Arduino Nano, a polecenia wydaje aplikacja zainstalowana na telefonie z systemem Android. Wszystko dokładnie opisał Autor, za co należą się mu duże podziękowania.
Jest to chyba najlepsze rozwiązanie jakie można chyba zastosować do tego typu fotografii.Pozwala sterować do sześciu zaworami, wyzwalać lampę błyskową i migawkę aparatu.Wszystkie czasy można
dowolnie programować lub zaprogramować opóźnienie lub przyśpieszenie któregoś czasu o zadaną wartość.Mimo, że z elektroniką mam niewiele do czynienia i moja wiedza w tej dziedzinie jest raczej
niewielka, udało mi się zmontować i uruchomić układ bez większych problemów. Zawory kupione na Alle... są przeznaczone do odcinania dopływu paliwa w samochodach.Zamocowane są do małych
głowiczek kulowych i przy pomocy zacisków mocuje je do meblowej półki w kuchni.Być może w przyszłości zbuduje specjalną rampę do tego celu.
W tej chwili jestem po trzech próbach i wydaje mi się, że efekty są dosyć obiecujące, na razie muszę jeszcze dopracować konstrukcję mechaniczna mocowania zaworów.Pomimo, iż są na
głowiczkach kulowych to trudno ustawić je tak by kropelki pochodzące z różnych zaworów spotykały się w określonym punkcie.W ostatniej próbie używałem dwóch zaworów, a sterownik mam
zbudowany na trzy.
sterownik i jego wnętrze
"stanowisko " gotowe do pracy
efekty pierwszych prób z kropelkami
zabarwiona woda i spadająca kropla mleka z jednego zaworu
zabarwiona woda z dodatkiem gumy gaur, dwie krople z jednego zaworu i jedna z drugiego
Mam nadzieję, że kol Zochan, założyciel tego wątku się nie pogniewa, że ten wpis zamieściłem tutaj , ale nie chciałem dublować wątku o tym samym urządzeniu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami