tu ceny nikkorow i canonow (obiektywow) sa bardzo podobne dlatego bardziej zalezy mi na waszej opinii co do body.
Szukaj
tu ceny nikkorow i canonow (obiektywow) sa bardzo podobne dlatego bardziej zalezy mi na waszej opinii co do body.
No to technicznie D810 jest lepsze od Cmk3. Technicznie takie D750. Chyba już to napisano![]()
Poza tym nikt nie wie, na jakim etapie jesteś fotografowania jesteś, napisałeś do pstrykania wszystkiego, więc można wywnioskować że do fotografii amatorskiej, gdzie w tym przypadku jeden i drugi aparat sprawdzi się dobrze i to z zapasem. Cokolwiek kupisz. Chyba że masz jakieś konkretne wymagania... ale raczej nie napisałeś tego, a oczekujesz żeby inni luzie podjęli za Ciebie decyzje
Ja bym na Twoim miejscu, przeszedł się do sklepu, i wybrał body które wygodniejsze jest w trzymaniu i ergonomii![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-03-2017 o 01:33
Napisałeś "od pleneru po uliczną i sporcik".
Skoro chcesz pominąć szklarnię i rozważać samo body to:
Do pleneru z całą pewnością d810 jest lepszym body - min iso64, zdecydowanie dynamika tonalna na niskich iso, znacznie bardziej detaliczny obrazek.
Do ulicznej - sądzę że są podobnie dobre.
Do "sporciku" - ba mają raczej porównywalny AF, canon ma 6fps dla pełnego kadu, d810 jest wolniejszy bo "tylko" 5fps, ale ma tryc cropa 1.2 przy którym ma już 6FPS a nadal pozostaje 25mix - więc zapewne wystarczająco - nawet do kadrowania, ewentualnie jak podepniesz gripa z bateriami AA, to będziesz miał nawet 7FPS przy DX (15,5MPIX - nadal wystarczająco - prawie tyle co D4). Ale przy "sporciku" jednak istotne jest, jak AF współpracuje z optyką - więc warto byłby rozważyć praktycznie jak się zestawy sprawdzą z obiektywami które bierzesz pod uwagę. Generalnie chyba jednak widziałem więcej osób focących sport 5d3 niż d810
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
co jakiś czas sam mam takie rozterki czy nie spróbować zabawy z canonem
wybór miałem nieco łatwiejszy bo miałem już szkła pod nikona i średnio mi się opłacało zmienić na 5dmIII, ale bardzo mocno nad nim myślałem bo chwilę się pobawiłem i obrazek bardzo mi podchodził
w momencie jak kupowałem d810 nie było 5dmIV a wiedziałem że zaraz wyjdzie i zakup w podobnej cenie 5dmIII byłby bardzo słabym ruchem
może kiedyś znowu mnie najdzie i stwierdzę że zmieniam na canona
chociaż odstanio myślałem czy nie wejść w bezlustrerkowca Fuji, byłem bardzo blisko wymiany
D810 + Nikkor 24-70 / 2.8 + Nikkor 50 / 1.4 + Nikkor 105 / 2.8 + SB800&600
Skontaktuj się z nami