Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    st.helen auckland

Domyślnie Nikon D5100 czy coolpix P500?

Witam,
    Chcę robić zdjęcia krajobrazu, makro i w dużym zbliżeniu (np zdjęcia ptaków) Do tej pory posługiwałam się zwykłymi kompaktami a lustrzanka była zawsze moim marzeniem. Teraz mam okazję kupić używanego Nikona D5100 z obiektywem 18-55 ale czuję, że to mi nie wystarczy. Czytałam, że ten obiektyw jest dobry ale ostrość łapie tylko do kilkudziesięciu metrów a to dla mnie za mało. Niestety nie jestem w stanie dokupić od razu innego obiektywu (może za kilka miesięcy) . Za tą samą cenę mogę kupić Coolpix'a P500 (lub innego ale ten mnie ujął dużym zoomem) no i nie wiem co wybrać. Co byście poradzili?

Z góry przepraszam, jeśli umieściłam post w niewłaściwym miejscu i jeśli dubluję to też przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez nessy ; 29-01-2017 o 11:34

Oszczędny w słowach
    Miasto
    st.helen auckland

Domyślnie

Nie mogę już edytować ale właśnie znalazłam jeszcze jedną lustrzankę cyfrową, na którą mnie stać. To Nikon D50 z obiektywem 55-200 DC Sigma. No i co ja mam teraz zrobić? Zupełnie nie znam się. Poradźcie, proszę.

Domyślnie

Podaj budżet jaki masz na pewno jakąś porade otrzymasz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    st.helen auckland

Domyślnie

Nie wiem czy tu budżet coś pomoże, bo wszystko jest w funtach tymbardziej, że upatrzone już mam i wiem, stać mnie na nie. Chodzi mi o jakość zdjęć.
    Już wiem, że obiektyw 55-200 DC Sigma jest teleobiektywem czyli wnioskuję, że do zbliżeń się nadaje ale czy nadal tak będzie z D50? No i makro w tym przypadku chyba odpada. Jeśli się mylę to mnie oświećcie, bo zupełnie zielona jestem.
    Ostatnio edytowane przez nessy ; 29-01-2017 o 12:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nessy Zobacz posta
    Nie wiem czy tu budżet coś pomoże, bo wszystko jest w funtach
    Jakby co, to większość z nas jakoś tam matematykę ogarnia...
    Patrząc na Twoje wymagania i propozycje sprzętu, o których mówisz, jedyne co można Ci zaproponować to zakup kompakta ultra zoom z pseudo makro, albo świnki skarbonki na funty, żeby zrealizować marzenia z pomocą lustrzanki...

Domyślnie

Jakości zdjęć lustrzanki, nawet z przeciętnym obiektywem, nie przeskoczysz żadnym kompaktem z małą matrycą.
    Z drugiej strony, aby mieć zakres ogniskowych i funkcjonalność takiego P500 w lustrzance, to trzeba walizę sprzętu kosztującego kilkanaście razy tyle co P500.

Co do D50 + Sigma 55-200 - zabytek (z karykaturą obiektywu.

Moja rada - w takim budżecie (<100 funtów) nie dostaniesz nic co by spełniało wymagania, a te masz naprawdę wysokie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    st.helen auckland

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. W takiej sytuacji chyba faktycznie kupię sobie Coolpix'a i...świnkę skarbonkę na funty
    A gdybym zdecydowała się na D 5100 czy jest szansa na rozwój sprzętu do moich wymagań a jeśli tak, to czego bym potrzebowała?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nessy Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi. W takiej sytuacji chyba faktycznie kupię sobie Coolpix'a i...świnkę skarbonkę na funty
    A gdybym zdecydowała się na D 5100 czy jest szansa na rozwój sprzętu do moich wymagań a jeśli tak, to czego bym potrzebowała?
    Taką chyba najtańsza sensowną linią, oprócz D5100 przynajmniej Nikkora 18-105, Tamrona 70-300 VC USD i Nikkora 40 2.8 Micro... Ale to dalej będzie takie sobie, choć na pewno lepsze od Coolpix'a...

ksh
    Gość

Domyślnie

Tak działa lustrzanka że można rozbudowywać.
    Na początek używany zestaw D5100 + Nikkor 18-55 + Tamron 70-300 VC Di USD pozwala na wiele z tego co chcesz.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    st.helen auckland

Domyślnie

Czyli wybór D5100 nie jest taki zły..
    A taka nie najtańsza ale też i nie najdroższa opcja?
    Ostatnio edytowane przez nessy ; 29-01-2017 o 14:04

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni