Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 99

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rumi971 Zobacz posta
    Witam, miałem dokładnie taki sam zestaw jak Ty. Ja dopiero zauważyłem tak naprawdę różnicę w zdjęciach po zmianie obiektywu na nikkor 200-500, sprzedałem tamrona ale zostawiłem d7100 i skorzystałem z zimowej promocji na D500 w fotoplusie i go zakupiłem. Moim zdaniem różnicy w zdjęciach między jednym a drugim body nie zobaczysz, Czasem mam wrażenie że matryca z D7100 robi ostrzejsze zdjęcia. Natomiast szybkośc AF i celnosc ,śledzenie celu jest lepsze niż w d7100. Ostatnio robiłem zdjęcia błotniakom na tle gęstych, suchych trzcin i traw w znacznej odległości gdyż focę z podchodu i AF w D500 też potrafił zgubic cel. Jeżeli chodzi o iso to staram się nie przekraczac 1000-1600, sporo czasu spędzam w lesie i tutaj wysokie iso się przydaje- mniejsze szumy w porównaniu do D7100 są faktycznie.
    Jakby czytała o sobie Też podchód, też potrzebne ISO do lasu i nawet myślałam o zrobieniu kroku w kierunku Nikkora 200-500. Czy to faktycznie taka przeaść po residce z Tamrona? Miałam okazję podpiąć na chwilę, ale efekty lepsze z mojego Tamrona, choć jestem świadoma tego, że nie do końca czułam to szkło. Nie fotografowałam na swoich sprawdzonych parametrach, lecz testowałam wydajność stabilicji, która w moich słabych rękach wydajna nie była.
    To mi teraz zrobiłeś niezły dylemat. Miałam zostać z Tamronem a dokupić tylko spacerówkę (300/4 PF VR) i "zapasowe" body.
    Cytat Zamieszczone przez Nican Zobacz posta
    parokrotnie tutaj pisalem.
    w obrebie matrycy tej samej wielkosci jakiegos przyrostu jakosci obrazowani nie ma.
    nie da sie zasadniczo rozronic jakim modelem aparatu zostalo robione zdjecie.

kopa jakosciowego i to wyraznego dostaje sie zwiekszajac wymiary matrycy.
    wieksza matryca przejmuje od motywu wiecej energii swietlnej co przeklada sie na lepszy obraz tzn mniejsze szumy lub wieksza rozdzielczosc.
    Mniejszy poziom szumu oznacza wiekszy zakres tonalny.

150 000 wyzwolen ? - fraszka
    150 000 do 250 000 to jest przewaznie gwarantowana liczba wyzwolen , tzn w przypadku usterki naprawa jest bezplatna.
    awaria moze nastapic po paru tysiacach albo i po paruset tysiacach - przewaznie to drugie.

ja mam na jednym z apartow cos ok pol miliona i nie zamierzam zmieniac.
    Dziękuję za wyjaśnienie odnośnie wielkości matrycy i jej wpływu na jakość obrazka Myślałam, że wpływu nie ma wielkość (z wyjątkiem szumów) lecz przetwornik (?) - EXPEED (tu wstawić numer).
    Jeśli chodzi o przebieg - za miesiąc planuję jechać na 3 tygodnie w miejsce gdzie będę być może jedyny raz w życiu. Boję się czy sprzęt mi się nie posypie - nie ufam zarówno leciwemu body, jak i obiektywowi. Pomyślałam, że to świetny czas na zakup dodatkowego sprzętu, a że zakup na raty (a więc bardzo obciążający przez kilka lat), chcę mieć to przemyślane w 101%. Myślałam też o wymianie migawki na zaś, ale może się posypać coś innego... Na wypożyczenie sprzętu mnie nie stać i jest to kompletnie nieopłacalne. Za 3 tygodnie wypożyczenia body mam już używane D7200.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Domyślnie

Myśl o D500. Między D7100 a D7200, szczególnie jeśli chodzi o jakość obrazu wielkich różnic nie zobaczysz. AF może trochę skuteczniejszy, ale też nie jest to różnica wielka. D500 pod tym względem to jednak wyższa liga. Ma wszystko co potrzeba - łącznie z odchylanym ekranem, który bardzo się przydaje. Nie wiem czy miałaś D500 w ręku - to jednak sporo większy aparat od D7xxx i swoje waży. Przymierzałem się do niego kilka razy bo ma wszystko co potrzeba, ale waga mnie odstrasza... Muszę dbać o kręgosłup a noszenie kilogramów sprzętu zdrowe nie jest. D7100 jest trochę lżejszy chociaż dokładam do niego jeszcze grip, który bardzo pomaga w kadrach pionowych, szczególnie przy zdjęciach ze statywu Sigmą 150 -600.
    Nikon FX i Olympus m4/3

ksh
    Gość

Domyślnie

Warto też sobie sprawdzić czy pełna klatka nie rekompensuje braku przelicznika w ogniskowych bo często po kadrowaniu z pełnej klatki efekt jest lepszy niż gotowe zdjęcie z aps-c ale tu muszą się wypowiedzieć posiadacze obiektywów sensownych czy przy takich ogniskowych jest tak jak napisałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Myśl o D500. Między D7100 a D7200, szczególnie jeśli chodzi o jakość obrazu wielkich różnic nie zobaczysz. AF może trochę skuteczniejszy, ale też nie jest to różnica wielka. D500 pod tym względem to jednak wyższa liga. Ma wszystko co potrzeba - łącznie z odchylanym ekranem, który bardzo się przydaje. Nie wiem czy miałaś D500 w ręku - to jednak sporo większy aparat od D7xxx i swoje waży. Przymierzałem się do niego kilka razy bo ma wszystko co potrzeba, ale waga mnie odstrasza... Muszę dbać o kręgosłup a noszenie kilogramów sprzętu zdrowe nie jest. D7100 jest trochę lżejszy chociaż dokładam do niego jeszcze grip, który bardzo pomaga w kadrach pionowych, szczególnie przy zdjęciach ze statywu Sigmą 150 -600.
    Eeeee, nie przesadzaj. Według specyfikacji różnica w wadze nie przekracza 100 g, w w moim odczuciu przez wygodniejszy grip, D500 trzyma się lepiej niż trzymał mi się D7100 Fakt - jest większy. Ale to tez nie jest jakiś kawał kloca przy D7100, mam tylko jedną małą torbę, do której D7100 z Nikkorem 17-55 wchodził ciasno, a D500 już się nie mieści, ale poza tym nie ma wielkich różnic.
    W obrazku... Wyższe iso, lepszy DR, trochę nietypowe kolory wpadające w... brąz? Różnice w ergonomii są dobre dla kogoś, komu tęskno do przycisków z D3/4/5, D700/800/810/850, czy poprzedników D200/300. Da się przyzwyczaić szybko, jednak było kilka bajerów, które w D7100 występują, a w D500 ich brakuje.
    AF... Kosmiczna różnica. Zawsze trafia, w każdych warunkach, w każdym świetle. Szybkość, seria, bufor jest nie do porównania. Lepszy wizjer, czasem przydaje się gibany ekran, dotyk mam wyłączony, nie widzę zastosowania.
    Jeżeli nie oczekujemy jakiejś przepaści w obrazku, wo warto pójść w D500. Jeżeli chcemy mieć lepszy obrazek - do wartości iso 2500 to co produkuje D500 jest na tym samym poziomie, co obrazek z D700. Powyżej 2500 tak do 4000 D700 ma lepszy obraz, nawet po przeskalowaniu fotek z D500 do 12 MPX. powyżej 4000 D500 jest lepszy, powyżej 6400 D700 nie ma zakresu, więc nie ma o czym mówić. Ja maksymalnie używam 8000, ratunkowo 10000.

Domyślnie

Mi w ręku lepiej leżał D7100. Dłoni nie mam ani małych ani dużych - dość szczupłe z dłuższymi palcami. D500 jest trochę bardziej hmm "pękaty" . Trochę przypomina D300s, a w porównaniu z nim dla mnie wygodniejszy jest D7100 zwłaszcza po podpięciu gripa. Ale to zawsze kwestia indywidualna, trzeba dotknąć by wiedzieć co i jak.
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Mi w ręku lepiej leżał D7100. Dłoni nie mam ani małych ani dużych - dość szczupłe z dłuższymi palcami. D500 jest trochę bardziej hmm "pękaty" . Trochę przypomina D300s, a w porównaniu z nim dla mnie wygodniejszy jest D7100 zwłaszcza po podpięciu gripa. Ale to zawsze kwestia indywidualna, trzeba dotknąć by wiedzieć co i jak.
    Dokładnie, każdy ma inne dłonie, więc to jest bardzo indywidualna sprawa i najlepiej sprawdzić samemu.. Mi D500 z dość ciężkim Nikkorem 17-55 trzyma się znacznie lepiej niż miało to miejsce z D7100, ale ja mam dłonie duże. D300s miał płytki chwyt, dla mnie był wygodny tylko z gripem, podobnie mam z D700.
    Ps. D7100 z gripem nie będzie już lżejszy od D500

Domyślnie

Jasne że nie będzie - ale ja bym pewnie zaraz kupił grup także do D500. Do D300 też miałem Do pionowych kadrów rzecz bardzo wygodna, szczególnie przy szkłach typu Nikkor 80-200/2.8 czy Sigma 150-600. Kupiłem sobie "dla lekkości" Olympusa OMD EM1 i też z gripem. Warto też brać pod uwagę że do D500 trzeba zabierać lampę - bo wbudowanej nie ma. A to też waży
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Warto też sobie sprawdzić czy pełna klatka nie rekompensuje braku przelicznika w ogniskowych bo często po kadrowaniu z pełnej klatki efekt jest lepszy niż gotowe zdjęcie z aps-c ale tu muszą się wypowiedzieć posiadacze obiektywów sensownych czy przy takich ogniskowych jest tak jak napisałem.
    Z moich skromnych doświadczeń, 600mm na FX po przesiadce z DX bywa za krótko do małych ptaszków. Z drugiej strony bazowy plik ma 6x4k pikseli, a nie 4x2,8, więc rzeczywiście jest z czego ciąć. Na pewno z DX było mniej roboty, ale na FX też się da. Jak ktoś robi to od czasu do czasu, nie jest to problemem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lenai Zobacz posta
    Z drugiej strony bazowy plik ma 6x4k pikseli, a nie 4x2,8, więc rzeczywiście jest z czego ciąć.
    A z D7200 jest też 6kx4k + crop DX. Więc?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Nie wiem jak koledzy którzy posiadają D500 ,ale ja nie mogę się przyzwyczaic do barwy zdjęc które produkuje to body. W d7100 kolory na zdjęciach są jakby delikatniejsze, bardziej naturalne. Byc może to tylko moje odczucie, nie miałem D7200 więc nie wiem jakie tam matryca produkuje zdjęcia ale pewnie w podobnej kolorystyce jak D7100

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni