Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Program do OCR

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Program do OCR

Cześć,

mam do Was pytanie. Czy znacie sensowny darmowy program do OCR, pod Windowsa. Nie chcę triala czegoś super hiper, tylko coś co będę mógł znowu za kilka tygodni/miesięcy użyć.

Do tej pory czegoś takiego nie potrzebowałem, ale nagle muszę przeformatować kilkanaście kartek tekstu, miejscami trochę zmienić, trochę dopisać itd.
    Gdy miałem coś takiego robić z 1-2 stronami, to nie było problemu, ale tym razem na samą myśl o przepisywaniu zaczyna mnie telepać .

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi, czego najlepiej użyć.

Domyślnie

Wydaje mi się, że PDF Architect ma też OCRa... Ale nie wiem jak bardzo jest skuteczny...

Domyślnie

Jeśli masz dostęp do MS OneNote (czyli MS Office), to ten officowy programik takie małe rzeczy OCRuje znakomicie.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Zaraz wypróbuje Twoja wersję, z rozpędu otworzyłem Worlda więc wypróbowałem jego możliwości. Otworzyłem w nim PDF, który przekonwerterował się na plik tekstowy .

Nawet nie wiedziałem że tak można, bo jak pisałem wcześniej dotychczas tego nie potrzebowałem.

Dziękuję za pomoc .

Domyślnie

Mam MS Office (koniecznie potrzebowałem MS zamiast darmowych edytorów, których zazwyczaj używam), ale nigdy nie używałem go do OCR. (Właściwie to kilka razy w życiu używałem ABBYY find readera i na tym się kończy mój kontakt z tego typu programami).
    Nawet nie wiedziałem że ma taką opcję. Zaraz będę sprawdzał jak to działa .

Domyślnie

Bierzesz OneNote, wklejasz tekst jako obrazek i w menu kontekstowym masz opcję "kopiuj tekst z obrazu". Używam namiętnie jak np. potrzebuję kawałek umowy, który mam tylko w zeskanowanym pdfie.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Fakt, zapomniałem, że nowy Word robi to śpiewająco, bo OneNote robił to wcześniej. Zresztą jest wygodniejszy jak się chce szybko ze skanu skopiować mały obszar dokumentu i zrobić OCR.