Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dzięki za odp. Ale czy to oznacza, że można w ten sposób ("na śrubokręt") focić za przysłowiowe grosze lub zdecydowanie taniej? Gama takich szkieł jest szeroka? Zapewne są jakieś must have... ?

Domyślnie

Dopiszę - taniej i co najmniej przyzwoicie jakościowo. W sensie że optyka nie ogranicza...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RaFlo Zobacz posta
    Dzięki za odp. Ale czy to oznacza, że można w ten sposób ("na śrubokręt") focić za przysłowiowe grosze lub zdecydowanie taniej? Gama takich szkieł jest szeroka? Zapewne są jakieś must have... ?
    Tak, można, jeśli aparat ma tzw. śrubokręt. Najtańszy i przyzwoity jakościowo zoom wymieniłem, z innymi różnie bywa (ceny/jakość/dostępność) stałki to inna historia i nie o to chyba pytasz. Ale fakt, np. 50/1.8D będzie tańsza ze 2 stówki od wersji G, ostrość co najmniej porównywalna, bokeh ponoć fajniejszy (mam D, nie mam G, więc osobiście nie porównywałem, ale wersja D jest na tyle fajna, że nie mam parcia na zmianę).

Domyślnie

Za grosze może nie, chociaż w sumie:
    50/1.8d czyli na śrubokręt ~300-350zł
    50/1.8g czyli z silnikiem ~600-650zł
    85/1.8d ~1000zł
    85/1.8g ~1600zł
    Ceny używek oczywiście, także jak widać stare obiektywy na śrubokręt są tańsze.
    A jeżeli chodzi o jakość to np. ww 50d i 85d może są troszkę mniej ostre, ale jak dla mnie lepiej wykonane, bardziej charakterne, lepszy bokeh, a z dobrym body szybsze od wersji g, także nic tylko brać.
    A jest jeszcze pełno innych stałek na śrubokręt: 20/2.8d, 24/2.8d, 28/2.8d/ 35/2d (ta akurat jest droższa od 35/1.8g dx, ale kryje pełną klatkę) czy zoomów: 35-70/2.8d, 80-200/2.8 (pompki) - wymieniłem tylko te za któymi ja bym się rozglądał
    x70|x-pro2+xf16+xf23+xf56+xf90

Domyślnie

Lamerskich pytań c.d

1. Poprawcie mnie, ale rozumiem to tak - w D90 zamontuję obiektywy zarówno te starsze bez silnika (przez śrubokręt ) jak i te z silnikiem. W drugiej opcji te silniki body - obiektyw współpracują ze sobą? Czyli D90 jest bardziej uniwersalny od serii 3xxx i 5xxx?

2. Jak to jest z tymi kolorami w D90 a np D80. Różnica matryc, ale serio we wcześniejszym modelu lepsze te kolory były?. W czym rzecz - jaka różnica. To subiektywne chyba bardzo? Zresztą zajrzałem do wątku poświęconego D90 i przeglądałem wasze zdjęcia - kolory wydają mi się laicko ładne.

3. Odnośnie jeszcze serii 3200 - 3300
    W teście aparatu na optyczne.pl - http://www.optyczne.pl/266.3-Test_ap...ergonomia.html krytykuje się AF, "że nie trafia" 11-polowy system automatycznego ustawiania ostrości w testowanym aparacie charakteryzuje się nie najlepszą celnością. Aż 3/4 zdjęć przekroczyło 15% odchyłki od najlepszego zdjęcia w serii, a trafień „w punkt” było zaledwie 2.
    Jak pamiętam na 40 prób... Brzmi to niepokojąco, ale jak jest w praktyce? To duży minus, jakiej wagi wada? W innym miejscu czytałem że beginerzy na podstawowym obiektywie nawet tego nie zauważą...
    Jak to rozumieć?
    W 3200 AF jest lepszy a już na pewno i bez porównania lepiej jest w D90, D300 czy D5100?
    Ostatnio edytowane przez RaFlo ; 15-01-2017 o 13:14

Domyślnie

Ad.1 Jest tak jak napisałeś.
    Ad.2 Różnica jest w typie matrycy, CCD w d80 i CMOS w d90. CMOS pozwala używać większych czułości ISO, w praktyce zrobisz lepsze zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, najogólniej mówiąc. CCD to fajne odwzorowanie kolorów, zwłaszcza przy krajobrazach i portrecie, ale potrzebujesz dobrego światła. D80 ma najniższe ISO 100, więc szczegółowość obrazka będzie dobra i mały szum przy tej czułości, d90 ma ISO 200. Pytanie, czy poza kolorami jpega zauważysz jakąkolwiek różnicę, przy czym kolory też można ustawiać w body (i zmieniać w obróbce).
    Ad 3. Ja bym wybrał starszy aparat a darował sobie entry level, więc niech ktoś inny opowie o zaletach tych puszek

Domyślnie

D80 lub D90 będzie bardzo dobrym wyborem. Do fotografii portretowej polecam pod te puszki 50/1.8d. Nie można zapomnieć o starych obiektywach manualnych... za 70-150zł kupisz jasnego Pentacona lub Zenita, pięknie malują, a przy odwrotnym zamocowaniu można zrobić nimi zacne makro. Z kitowym 18-35 można pocykać pejzaże i tutaj polecam filtry Hitech i stopery Hoya. Powodzenia
    D5100, N35 1.8, N50 1.8, Pentacon50 1.8

Domyślnie

Czaję się z zakupem nadal - będę rozstrzygał w ramach trójcy: D80, D90, 5100.
    Podczytuję fora, recenzje, opinie użytkowników, oglądam poglądowe zdjęcia.
    W paru miejscach przeczytałem, że na D80 generalnie zdjęcia nie są dość ostre ("za mgiełką") W D90 lepiej a w serii D5xx już ok. I tu - rzekomo - rzecz nie w umiejętnościach fotografa, tylko - "ten typ / ta matryca" tak ma. Potwierdzacie? Patrząc na zdjęcia, chyba mógłbym się zgodzić, ale może mało się znam, sugeruję się...
    D 80:
    https://www.flickr.com/photos/g6/320...0/in/pool-d80/
    https://www.flickr.com/photos/floesc...3/in/pool-d80/
    Ale te kolory i plastyka jak na tym zdjęciu - jak dla mnie super - https://www.flickr.com/photos/108426...-d80/lightbox/
    "ostrość" D90 https://www.flickr.com/photos/212257..._d90/lightbox/
    "ostrość" 5100 https://www.flickr.com/photos/helo-i...5100/lightbox/

Wiem że 5100 bez śrubokręta, ale daje ładny obrazek. To wszystko sprawia, że też wydaje się atrakcyjnym wyborem. Powiedzcie jednak, bo nie znam się na tym nic a nic.
    Ergonomia użytkowania 5100 a D 80 / 90 to naprawdę różnica na duży plus dla tych ostatnich? Dodatkowe kółko, przyciski na body robią jakość w obsłudze?
    5100 jest znacząco upierdliwy w użytkowaniu?
    Ostatnio edytowane przez RaFlo ; 22-01-2017 o 11:29

ksh
    Gość

Domyślnie

Za dużo czytasz że tak delikatnie ujmę głupot, każdy z tych aparatów da super ostre zdjęcia jak i mydlane, każdy da świetnie naświetlone jak i zepsute itd, przecież to od ciebie zależy jak zrobisz zdjęcia.

Domyślnie

W paru miejscach przeczytałem, że na D80 generalnie zdjęcia nie są dość ostre ("za mgiełką")
    Dawno większej głupoty nie czytałem. Chyba autor tych bzdur nigdy nie miał d80 lub sam był jakiś zamglony. Na papierze matryca d5100 bije d90/d80. W praktyce wygląda to tak, że dla przykładu, robiłem jakiś album rodzinny ze starymi zdjęciami z d80 i d5100 i parametry matrycy były mniej istotne niż ekspozycja i ustawienia. Myślę, że nikt tych zdjęć nie odróżni,na pewno do formatu A4. D80 poza zdjęciami nocnymi, gdzie pojawiają się duże szumy i jeśli używasz ISO pow. powiedzmy, 800, cały czas daje radę. Minusem jest też crop, nie wytniesz fragmentu jak z matryc 24 mln do większych wydruków. Ale to samo, choć trochę w mniejszym stopniu, dotyczy d90 i d5100. D80 kupisz za 400-500 zł i za tyle sprzedaż za parę miesięcy, jeśli nie podpasuje. A do nauki jest ok, bo ma większość funkcji lustrzanek ze średniej półki.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni