Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grześ Pseudonim
    Uważaj na autofocus w Minolcie - sprawdź dokładnie. Generalnie w aparatach K-M jest niedopracowany! Słynny 7i oraz 7Hi miały wielkie problemy z ostrością.
    hmm... sam mialem D7i, kumpel mial D7Hi i nigdy nie bylo z nimi problemow z ostrzeniem (co najwyzej troche wolno czasami). natomiast trafialy zawsze w punkt. i patrzac po roznych grupach dyskusyjnych D7(H)i tez nie widzialem wzmianek o wymienionych problemach.

inna kwestia, ze przy takiej glebii ostrosci hybrydami dosc trudno jest zupelnie skaszanic ostrosc. tak ze tym bardziej mnie dziwi ta opinia. moje doswiadczenia zdecydowanie nie potwierdzaja Twoich obserwacji

z D7D natomiast znam dosc negatywne opinie odnosnie AF. sam nie testowalem, ale podobno bywaja problemy

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Uważaj na autofocus w Minolcie - sprawdź dokładnie. Generalnie w aparatach K-M jest niedopracowany! Słynny 7i oraz 7Hi miały wielkie problemy z ostrością.
    hmm... sam mialem D7i, kumpel mial D7Hi i nigdy nie bylo z nimi problemow z ostrzeniem (co najwyzej troche wolno czasami). natomiast trafialy zawsze w punkt. i patrzac po roznych grupach dyskusyjnych D7(H)i tez nie widzialem wzmianek o wymienionych problemach.

inna kwestia, ze przy takiej glebii ostrosci hybrydami dosc trudno jest zupelnie skaszanic ostrosc. tak ze tym bardziej mnie dziwi ta opinia. moje doswiadczenia zdecydowanie nie potwierdzaja Twoich obserwacji

z D7D natomiast znam dosc negatywne opinie odnosnie AF. sam nie testowalem, ale podobno bywaja problemy
    Witam
    Nie piszmy podobno. Jeżeli czegoś nie wiemy na pewno nie zabierajmy głosu.
    Nie prowadzi to do niczego dobrego.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Witam
    Tydzien temu kupilem D50 z kitem 18-55. Przesiadalem sie z Hpka 945. Jestem mega zadowolony. Sporo plusow:
    -szybki i sprawny w trudnych warunkach AF,
    -nardzo szybka gotowosc do strzalu po wlaczeniu
    -i-TTL .. fotka z lampa z kompakta,a fotka z lampa z D50 to niebo a ziemia
    -szumy na dobrym poziomie
    (odsylam do malego tesciku iso:
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=23082&start=100 )

..moglbym tego ywmieniac jesczez sporo ..ale to chyba normalne po takiej przesiadce.

do minusow zaliczylbym
    -iso jedynie od 200 do 1600
    -kit aberuje
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Witam
    no dobrze. kolega ktory mial w rekach D7D i robil nim zdjecia, podeslal mi sample, na ktorych ewidentnie widac blad AF. i wsrod zdjec, ktore zrobil tamtym korpusem, nie stanowily one rzadkosci, a wrecz spory odsetek.

sam nie mialem aparatu w rece, wiec z cala pewnoscia nie moge tego napisac. choc nie mam powodow by koledze nie wierzyc

czy tak moze byc?

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Witam
    no dobrze. kolega ktory mial w rekach D7D i robil nim zdjecia, podeslal mi sample, na ktorych ewidentnie widac blad AF. i wsrod zdjec, ktore zrobil tamtym korpusem, nie stanowily one rzadkosci, a wrecz spory odsetek.

sam nie mialem aparatu w rece, wiec z cala pewnoscia nie moge tego napisac. choc nie mam powodow by koledze nie wierzyc

czy tak moze byc?
    Może być bardzo różnie. Przy dużej ilości pól AF w dzisiejszych aparatach przy zdaniu się na automat efekty bywaja "zadziwające". Pomiar AF we wspólczesnych lustrzankach wymaga kontroli, albo najbezpieczniej wybrania środkowego czujnika - ponad 95%. skuteczności. Nawet najlepszy korpus wymaga sprawnego fotografa.
    Tak na marginesie nie jestem fanem Minolty, ale testowalem wiele modeli poczawszy do Dynaksa 600i skończywszy na Dynaksie 7(analogowym) i moge stwierdzić - AF mają nie mniej sprawny niż Nikony, a znacznie bardziej od Canonów ( oczywiscie porównywalnych modeli). A najlepszy wedlug mnie AF maja staruszki F90X i F70.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Andrzeju, dziękuję za ten głos. W pełni się z Tobą zgadzam.

Ja użytkowałem 7i około roku i pozbyłem się go z uwagi na słabiutki AF - odsetek zdjęć ze zwaloną ostrością sięgał 50%. ZAWSZE jak chciałem mieć pewność ostrości, używałem trybu manual. Ale ustawienie ostrości w wizjerze elektronicznym nie jest łatwe.

Stąd moja opinia - i raczej z propozycją DOKŁADNEGO SPRAWDZENIA K-M niż z kategorycznym stwierdzeniem, że jest do d...

Ale chyba temat wyczerpany, skoro pytający już dokonał wyboru?
    Witamy kolejnego Nikonowca!
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

sailor
    Gość

Domyślnie

czy tak moze byc?
    co rozumeisz przez blad AF?? .. moze kolega wyostrzyl nie na to co chcial??
    mialem D7D w reku na jeden dzien i nie zauwazylem zadnych problemow.. z checia bym zamienil d70 na d7d

faktycznie seria Z byla i jest pomylka ale nie porownujmy kompakta do lustrznki.

D5D jest dla mnie osobiscie za mala. co do jakosci to nie mialem okazji pobawic sie z nia dluzej ale uwazam ze jest to bardzo silna konkurencja dla d50

a co do wszystkich uwag na temat jakosci AF w minolcie chcialbym zauwazyc ze to ta frma wymyslila wiekszkosc udogodnienw naszych aparatach i jest prekursorem nowych rozwiazan. (dobiegaczka w AF-C, synchro z krotkimi czasami migawki itepede) wiec mysle ze nie wypuszczaja bubli na wyzszej polce.

Domyślnie

ile ludziow tyle zdan... mialem sporo doczynienia z 7i i czego jak czego ale bledow AF duzo nie zauwazylem (a to ze to generalnie slaba zabawka to inna sprawa nie o tym tu mowa), kolega ma D7D, nie sygnalizowal mi zadnych problemow, jak sie nim bawilem to tez nic takiego nie zauwazylem, ale kto to wie ... teraz wszystkie aparaty (cyfrowe) sie chyba myla (a kiedys sie nie mylily te zwykle), a moze to ludzie cos gorzej sobie z nimi radza
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor
    co rozumeisz przez blad AF?? .. moze kolega wyostrzyl nie na to co chcial??
    Wydaje mi się dość mało prawdopodobne, abym w prawie połowie zdjęć wykonanych w ciągu 12-tu miesięcy popełnił kardynalny błąd dotyczący nieprawidłowego ustawienia pola ostrości. W każdym razie nie mam z tym problemów w D70, którego używam od 1,5 roku. No ale cóż, jak jeden z kolegów zauważył, może faktycznie jestem taką niezdarą co nie wie jak ostrość ustawiać

Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że:
    a) moja opinia nie stanowi stwierdzenia wadliwego działania AF w aparatach KM, jest tylko próbą zwrócenia uwagi użytkownika, na co w moim subiektywnym pojęciu powinien zwrócić uwagę,
    b) próbowałem temat działania AF w D7D poruszyć na forum Minoltowców (Minolciarzy?) Otrzymałem szereg informacji na temat D7D, lecz żaden z postów nie twierdził jednoznacznie, że Minolta znacznie i zdecydowanie poprawiła działanie AF; było równocześnie sporo głosów wyrażających zawiedzenie użytkowników działaniem AF w D7D - stąd patrz punkt a)
    c) koleś już zdecydował się na D50, więc dalsze deliberacje na ten temat uważam za mielenie słomy.

Niemniej jednak bardzo dziękuję Kolegom za twórczą wymianę zdań i poglądów wskazujacą na Ich niebywałe doświadczenie.

ADMINIE MOŻE BY TAK ZAMKNĄĆ TEN WĄTEK?
    Pozdrawiam - Grzegorz
    A co w torbie? D300 i trochę szpargałów

sailor
    Gość

Domyślnie

Wydaje mi się dość mało prawdopodobne, abym w prawie połowie zdjęć wykonanych w ciągu 12-tu miesięcy popełnił kardynalny błąd dotyczący nieprawidłowego ustawienia pola ostrości.
    to w koncu ty czy kolega??

Niemniej jednak bardzo dziękuję Kolegom za twórczą wymianę zdań i poglądów wskazujacą na Ich niebywałe doświadczenie.
    imho ten sarkazm byl zbedny

ADMINIE MOŻE BY TAK ZAMKNĄĆ TEN WĄTEK?
    jestem za zwlaszcza ze wybor dokonany

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów