Dziękuję za fachowy opis. Kupuję 28 1.8 i używaną 50 1.8. Dozbieram jeszcze do 85 1.8 finito. Pracowałem na stałkach i bardzo mi się podobało. Obrazek rekompensuje wszystko.
Szukaj
Dziękuję za fachowy opis. Kupuję 28 1.8 i używaną 50 1.8. Dozbieram jeszcze do 85 1.8 finito. Pracowałem na stałkach i bardzo mi się podobało. Obrazek rekompensuje wszystko.
Zmieniłem jednak koncepcję. Kupuję 24-120 f4vr z d610. Wraz z zestawem bedzie pracowała sb 800 w razie draki. D700 zostawiam sobie z 35 mm i zbieram na 85 1.8, którą sobie obiecuję od 5 lat.
Artur po pierwsze i najważniejsze to tak naprawdę nie wiesz co Ci potrzeba tylko wstyd Ci się do tego przyznać. Gdybyś wiedział to byś nie pytał na forum co kupić. Tłumaczenie "wiem ale nie mam kasy" sprowadza się do tego że nadal bez sensu pytać, bo po pierwsze przecież wiesz, a po drugie i tak nie masz kasy. To nie wstyd czegoś nie wiedzieć, każdy kiedyś zaczynał i każdy kiedyś nie wiedział co mu się przyda bo miał za małe doświadczenie żeby z własnej pracy w danej chwili to wywnioskować. Więc na przyszłość, jeśli nie wiesz, to nie pisz że wiesz, będzie prościej i bez niepotrzebnych przepychanek. Posty typu ślubniak a nie wie co mu trzeba olej, ten co to pisze też kiedyś nie wiedział co mu trzeba i prawdopodobnie też kiedyś podobne pytania na forum pisał.
Co do szkła wybrałeś najgorzej jak mogłeś. Kupiłeś dobrą pełną klatkę i "prawie kita". Już tamron byłby o niebo lepszy, zakres 28-75mm wystarczy na 99% ujęć a masz światło 2.8 a nie 4.0, tam gdzie tamronem zrobisz zdjęcie na iso 2000 nikkorem będziesz musiał robić na iso 4000. Dupa lipa. 18-35 też za ciemny, lepiej kupić starą sigmę 20/1.8 do szerokich, kasa ta sama, obrazek bardzo dobry i przede wszystkim jasno. 28/1.8 zbyt blisko 35mm które masz, bez sensu zakup. Do 35 opłaca się dopiero 24mm dokładać żeby realnie korzystać z zalet obu.
Nie wiem kto Ci doradził 24-120 na sluby, ale chyba to był ktoś kto nigdy ślubu nie zrobił. Po co Ci 100 czy 120mm z f/4.0 na slubie? Poza plenerem czy jasnym kościołem z tego nie skorzystasz. W domu za wąsko na 85mm+. Czas naświetlania musisz wydłużyć przy dużych ogniskowych (telepanie ręką, chyba że masz monopod), przysłonę masz małą, to ile ISO będziesz na sali tanecznej ustawiał? 6400? I co wtedy z kolorami? D700 na takim ISO nie grzeszy jakością, a chyba nie chcesz marnować D610 podpinając go do prawie kita a 35mm trzaskać dalej główny materiał na D700...
Pozostaje jeszcze kwestia o której w Twoim przypadku nie mam pojęcia więc piszę czysto hipotetycznie. Inwestujesz w sprzęt, więc chcesz robić lepsze zdjęcia i brać za nie więcej $$. Zadajesz pytanie o sprzęt zasadne dla amatora, więc wiedzę z zakresu obróbki również hipotetycznie masz niewielką. Kupiłeś więc zestaw za 5,5k pln który zrobi płaskie zdjęcia z wielką GO, które później niezbyt dobrze obrobisz. To jest bardzo zła droga jeśli chcesz faktycznie zarobić więcej. A musisz zarobić, bo inwestycja musi się zwrócić i zarobić na Ciebie.
Nie uraź się, ja poprostu nie owijam w bawełnę. Wiesz na co teraz jest moda, wiesz co się ludziom podoba, wiesz ile masz na to kasy, to zrób z niej taki pożytek żebyś później nie żałował. Pozdrawiam!
;]
Ok, dzięki za komentarz. Ja zdaję sobię sprawę z tego wszystkiego co piszesz, Napisałem również, że w przyszłym roku mam sporo komuniii. Wiem że zoomem f4 nie zrobię pięknej plastyki, potrzebuję też czegoś do sfotografowania dużej ilości dzieciaków. Szeroki kąt jest mi zatem niezbędny.
Szukam kompromisu. Pracowałem na stałkach i nadal pracuję. Chodzi mi tylko o wygodę na drugim body. Nie wiem czy tamron, czy nikkor, ale wiem, że chcę jakiegoś zoomu. Poza tym mije zlecenia to nie tylko śluby, ale także jak pisałem reportaże komunijne, portrety, trochę reklamowej fotografii.
Stąd moje pytania i wątpliwości.
Poza tym pytałem o to czy ktoś na tych obiektywach pracował, a wszyscy tylko piszą, że powinienem wiedzieć czego chcę.
Dzięki jeszcze raz za posta. Na czym Ty pracujesz?
Tu masz przykładowe fotki z f/4.0, godzina 14:22, w sam raz na przysięgę, pochmurny dzień - przecież się takie zdarzają. Stolik przy oknie salonie:
Co się dzieje jak chcę zrobić szkłem 85mm zdjęcie tego stolina na f/4.0 i ISO1600? Czas naświetlania spada do 1/4s i zdjęcie mam zruszone:
Dopiero ISO6400 przy f/4.0 i 85mm pozwala na w miarę nieporuszone zdjęcie, ale to nadal jest 1/13s, więc z dupy, bo robiłem to zdjęcie 3 razy żeby było jak najmniej zruszone.
A ty chcesz używać 100 czy nawet 120mm. Chcesz, bo kupiłeś 24-120 zamiast 28-75 więc po coś to zrobiłeś. Powiesz mi żebym użył lampy, ok, w pokoju mogę użyć. A w kościele? Lampa doświetli parę młodą oddaloną na tyle żebyś szkłem 120mm miał ich oboje w kadrze czy nawet robił jakiś detal? To samo sala. ISO pójdzie w kosmos żeby coś tym zrobić jak nie będzie dobrego światła, więc spadnie jakość, bo D700 czy nawet D610 na tych czułościach znacznie gorzej sobie poradzi od "normalniejszych" ustawień ISO. Chcesz uniwersalnego szkła, tamron taki był. Chcesz mieć dzieciaki ostre w ilości 30 osób w ławkach - spoko, zawsze możesz tamrona domknąć. A 24-120 otworzysz jak Ci przyjdzie używać iso 12800? Nie. Chcesz mieć plastykę? tamron na 75mm + 2.8 da Ci ładniejszą niż nikkor przy mniejszym poborze światła. Chcesz mieć ostro, już pisałem, możesz domknąć.
Ja bym na Twoim miejscu do 35 kupił 50 lub 85 (bo mam dwa body więc zoom niepotrzebny) lub jak już chcesz zooma to tamrona 28-75 i zrobił bym wszystko żeby do maja uzbierać na starszą sigmę 20 1.8 (tysiaczek). Kilka stówek bym już miał, bo tamrona kupisz za 700zł, podejrzewam że na 24-120 dałeś kilka stówek więcej. Tamrona bym zostawił bo zastępuje 4 stałki ogniskową, w razie awarii którejś dalej możesz robić zdjęcia, w razie awarii jednego body masz uniwersalne szkło dzięki któremu zrobisz komunię nie zmieniając słoików co 5min.
Ja pracuję na 2x FX + stałki, tamrona 28-75 mam w torbie w razie awarii stałki, więc leży nieużywany.
Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 12-12-2016 o 15:43
;]
Zgadzam się z kolegą Aeon88, wybrałeś najgorzej jak mogłeś i to dość radykalna zmiana po słowach: "Pracowałem na stałkach i bardzo mi się podobało. Obrazek rekompensuje wszystko." Tak jak wspomniałem, jak już chcesz wygodnie to trzeba było brać Tamrona 28-75. Obiektyw świetny jak za tą cenę, sam miałem, pozbyłem się tylko dlatego, że jednak wolę jaśniejsze stałki i sprzedałem 35DX oraz wspomnianego Tamrona aby zakupić N28 1.8. I teraz pracuję na 2 body, na jednym 28mm, na drugim 85mm co mi bardzo pasia w torbie leży 50mm jako uniwersalny zapas w razie "wu"
![]()
Z6II, Z6, D750; N24-70/2.8ed; N35 1.8S, N50 1.8S, N58 1.4, S135 1.8, S150-600C
Jeszcze nic nie kupiłem. A co powiecie żeby stanęło na takich szkłach : 28 1.8, 35 1.8, 50 1.8 i docelowo 85 1.8?
Może rzeczywiście macie rację. ..
Jak wam się pracuje na nikkorze 28 1.8?
28 to za blisko 35. W tamronie jest to jeszcze uzasadnione tym że kosztuje on psie pieniądze a ma dodatkowo mnóstwo innych ogniskowych i będzie służył zawsze jak nie jako główny na komunii to jako zapas wszędzie. Miałem 28 i 35 razem, jak używałem 28 nie potrzebowałem 35 i na odwrót, to szkła bardzo podobne. Jest różnica, jasne, ale 28 to dalej za wąsko w niektórych sytuacjach dlatego wymieniłem 28 na 20/1.8 od nikona. Tam gdzie 35 jest zdecydowanie za wąski, przy 28 dalej nie będziesz miał praktycznie tła, będzie na styk albo też lekko za słabe. Prędzej czy później będziesz musiał wziąć coś szerszego, więc jak już wydajesz kasę to może N24/1.8G? Nie wiem ile teraz stoi ale to znacznie logiczniejszy wybór. Jak budżetowo to szukaj stałek 20 lub 24 od sigmy ze światłem 1.8. Zwykle jak potrzeba bardzo szeroko to i większa GO jest potrzebna, a jak je domkniesz to będą świetne, są też jak najbardziej użyteczne od pełnej dziury, co na FX na slubach da niezłe efekty. Jest jeszcze N24/2.8D ale kosztuje też koło tysiaka a ma światło 2.8 i to tylko 1 ogniskowa, więc bez sensu zważając że rezygnując z 4mm na szerokim dostajesz taniej zooma tamrona.
Ja bym poszedł budżetowo w S20/1.8 żeby mieć coś do szerokich a potem zbierał na S20/1.4 Art.
N28/1.8 szkło świetne, celne, AF wyrabiał na slubach, ostre od pełnej dziury na 36mpix matrycy D800. Jedyny minus jakie miało to fakt że płaszczyzna ostrości w tym szkle była... falista. I to sporo. Co to znaczy - robisz zdjęcie na f/1.8 10 osobom. Ustawiasz AF na twarz centralnej osoby, natomiast płaszczyzna ostrości po lewej stronie kadru jest 1m za ostatnią lewą osobą, a po prawej stronie 30cm przed ostatnią prawą osobą... Przy zdjęciach jednej pary tańczącej to bez znaczenia. Jak robiłem zdjęcie grupy osób na w miarę otwartym szkle bardzo to wkurzało. Teraz mam N20/1.8 i nie mam tu tego problemu. Krótko mówiąc - zabawa, plener jak najbardziej. Zdjęcia grupowe - do bani. Ale to chyba problem pojedynczych sztuk a nie wszystkich egzemplarzy, może trafisz na taki co jest ok. Tamrona też musisz szukać ostro bo większość sztuk to mydło na 2.8, ale warto bo jak trafisz na dobrą to masz bardzo ostro od pełnej dziury niezależnie od ogniskowej. Ja upolowałem dopiero 6 oglądaną sztukę, ale mam co chciałem i jestem z niego baaardzo zadowolony.
Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 12-12-2016 o 16:36
;]
No to ostatnie pytanie taki mam dylemat mniej więcej ta sama cena:
1. Nikon d750 + nikkor 50 1.8
2. Nikon d610 + nikkor 28 1.8
Na drugim body d700 z 35 1.8
Na jednym body 28 mm, a na drugim 50 mm![]()
Skontaktuj się z nami