Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Wątek zszedł na szumy, a my przecież się szumów nie boimy Myślę, że autorowi chodziło o ogólną różnicę w jakości albo po prostu czy "jest czym się martwić", że jeden ma ISO100 a drugi ISO200. Odpowiedź brzmi w obydwu przypadkach - nie ma. Przeciętny śmiertelnik nie zauważy różnic

Domyślnie

ale niska czułośc sie przydaje. Mi brak iso 50.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A to fakt. Przekonać się można o tym robiąc zdjęcia jasnymi szkłami w słoneczny dzień

Domyślnie

albo w studiu, gdy sie ma i tak lampy skręcone na minimum, chce ustawić 2,8 i sią nie da, światłomierz pokazuje 4.0
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie mam jasnych szkieł ani studia, ale te ISO 100 to mógłbym mieć
    Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Wątek zszedł na szumy, a my przecież się szumów nie boimy Myślę, że autorowi chodziło o ogólną różnicę w jakości albo po prostu czy "jest czym się martwić", że jeden ma ISO100 a drugi ISO200. Odpowiedź brzmi w obydwu przypadkach - nie ma. Przeciętny śmiertelnik nie zauważy różnic
    Czyli ~99,9% użytkowników tych modeli
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Nie mam jasnych szkieł ani studia, ale te ISO 100 to mógłbym mieć

Czyli ~99,9% użytkowników tych modeli
    Cóż tam za specjalne szkła trzeba mieć by docenić ISO100, wystarczy wycieczka w słoneczny dzień z 50/1.8 i wszystko wtedy jest jasne (dosłownie i w przenośni). W/g mnie, przy ISO 100 matryca dostaje najmniejszy możliwy prąd, a to skutkuje praktycznie zerowymi szumami przy rozsądnych czasach. Ja osobiście doceniłem VR dzięki niskiej czułości w D80.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    przypadkiem ISO 100 nie ma też D100, D70/70s i D50, które mają tą samą lub prawie tą samą matrycę co D40... - niestety nie dlatego ze obraz jest tak doskonały
    KM D7D z ta sama matryca mialo ISO100.
    Nikon F-501, Canon 30D

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów