Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: telekonwerter

Domyślnie

Z ciemnymi szkłami telekonwertery nie mają sensu.
    Mam Sigma 150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM i miałem dwa dedykowane konwertery Sigma 1,4x i 2,0x
    Obraz z konwerterami był gorszy niż z powiększonego wycinka bez konwertera.
    Oba konwertery zmieniły właściciela.
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Tak jak przedmówcy pisali.

Podłączanie TC pod ciemne zoomy klasy 70-300 f5.6 nie ma praktycznego uzasadnienia.
    W dobrych warunkach AF na centralnym punkcie będzie działał (z TC 1.4) i da się tym zestawem robić zdjęcia, lecz jakość spadnie znacząco.
    Jeśli światła będzie naprawdę dużo i da się przymknąć do f11 będzie dostatecznie - wystarczająco do publikacji w sieci (bez kropowania).
    Sam mam 70-300 VR i jestem z niego bardzo zadowolony, ale przekonałem się, że TC z mojej perspektywy nie ma co do niego podłączać.

Domyślnie

Witam!
    Ja testowałem trochę różnych zestawów szkło+tc:
    N 300/4D+tc1.4 kenko
    N80-200/2.8+tc1.4 kenko
    N80-200/2.8+tc2.0 vivitar
    sigma120-300/2.8+tc1.4 sigma
    ale żaden sensownie nie działał. Pojawiały się nawet cuda z działaniem elektroniki w aparacie, af działał jak chciał, etc...
    Finalnie wyszło z tego, że naprawdę używalny i o porządnej jakości jest tylko taki (podkreślam - z tych które sprawdzałem): tc n1.4+Nikkor 70-200/2.8vr. Trochę słabszy, ale dalej fajny jest tc1.7+N70-200 i to ma i używam teraz.
    pozdrowienia!
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Witam,może ktoś pomoże i doradzi.Gdybym wiedział,że jakiś tC będzie dobrze współpracował w zestawie D700 i tamron 70-200 bez vc i D700 z nikkorem 180\2.8 ,to może bym się skusił.Wystarczyło by mi coś 1.4 lub 1,7.TC raczej tamrona lub jakiejś niezależnej firmy.Pytanie ,czy dużo bym stracił na jakości zdjęć( tamron ostry od 2.8,jestem z niego bardzo zadowolony).Pozdrawiam

Domyślnie

Witam!
    Jeżeli ma gadać z N180/2.8 to tylko kenko, bo tylko on przenosi śrubokręt, ponadto jest uniwersalny i pasuje do wielu szkieł (chyba nie pasuje do Sigmy, bo ona ma własne, nietypowe). Tamron ma chyba jakiś własne tc od całkiem niedawna. Co do jakości obrazka - musisz sam zobaczyć. Z moich doświadczeń z tc wynika jednak, że jedyna kombinacja szkło+tc, w której nie widać utraty jakości to N70-200+tc1.4 Nikona. Z innymi bywało różnie...
    pozdrowienia!

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź,bardziej by mi zależało na współpracy z tamronem.Jest w komisie w W-wie tc tamrona,ale nie mam pojęcia,co wyjdzie z połączenia tego zestawu.Wyrzucić kilkaset zł.tylko po to,żeby przekonać się,że jest słabo ,to mi szkoda.

Domyślnie

Raczej celuj w możliwie najnowszy model tc -na pewno jest lepszy optycznie od starszych. W komisie jest pewnie jakiś starszy model (Tamron chyba też coś takiego kiedyś produkował-w to bym nie szedł). Kenko kosztował chyba około 1000zł (3 lata temu jak kupowałem go), a co do tego nowego tc Tamrona - to nie wiem, czy już jest w sprzedaży (coś kojarzę, że się miał pojawić dopiero).

Domyślnie

W komisie jest coś takiego.Tamron telekonwerter x2 SP 300F-FNs Nikon.Nie mam pojęcia jak z jego jakością.Teraz nie stać mnie na coś droższego.Zastanowię się,może uda się gdzieś podpiąć tc i przekonam się,ile są warte w moim zestawie.Dzięki za zainteresowanie.

Domyślnie

Z tego co wiem i sprawdzałem (miałem 2szt chyba), to tc o krotności 2 dość mocno już psują obrazek. Najlepiej się sprawują te o krotności 1.4. Ale sprawdź, może Ci wystarczy?

Domyślnie

Gdybym wiedział,że jakiś tc 1.4 mocno nie zepsuje obrazka,to by by wystarczający.Nie potrzebuję jakiegoś 150-600.Może uda się jakiś podpiąć i przekonać się

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni