Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie D750 Helios i Makro

Witam.. W związku że chciałbym spróbować zabawę w makro, zapytam szanownych forumowiczów o poradę. Jak wiadomo sprzęt makro do tanich nie należy, wiec zanim wydam kasę na zabawę która może okazać się że mnie nie kręci, chciałbym spróbować tańszych sposobów.
    Czytałem już o pierścieniach, telekonwerterach, pierścieniach odwrotnego mocowania.
    Najbardziej optymalnym sposobem do makra wydaję się być montaż pierścieni pośrednich choć niektóre też do tanich nie należą. Mam na myśli metalowe z przeniesieniem automatyki.
    Bo tylko do N35 którą posiadam mógłbym zastosować taki pierścień
    Jeszcze tańszą alternatywą jest wspomniany Helios z pierścieniem pośrednim
    I tu chciałbym się poradzić czy jest to możliwe aby taki Helios sprzężyć z D750 i przede wszystkim jaki Helios? jaki pierscień? Rodzajów jest masa a ja nie ogarniam tych szkieł

ksh
    Gość

Domyślnie

Masz 35mm, więc przy odwrotnym mocowaniu będzie bardzo ciekawe makro, efekty lepsze niż pierścienie z heliosem ale jeśli juz to wybieraj coś nowszego jak 44M-6, ewentualnie najpopularniejszy 44M-4.

Domyślnie

Pierścienie - dowolne, byleby pasowały. Mogą być M42, czy do Nikona - obojętne.

Obiektyw - jaki chcesz. Im krótsza ogniskowa tym większą skalę uzyskasz przy takiej samej długości pierścieni.

Można pójść najtaniej - pierścienie M42 i Helios 44M (44M najlepiej bez dodatkowych cyferek, bo ma przełącznik przesłony), albo starsze 44 - pierścienie to koszt ok 30-40zł, obiektyw podobnie.
    Ale nie oczekuj przy takim zestawie jakiś super ostrych zdjęć makro. Obiektywy te same z siebie nie są specjalnie ostre, a jak jeszcze powiększysz skalę, to te nieostrości staną się jeszcze bardziej wyraźne.

Można też pójść w ostrość - np. Helios 77M-4, ale ten osiąga u nas ceny nawet 400zł, a za tyle dostanie się nowego Nikkora 50/1.8 D.

Można też pójść całkowicie w system Nikona - czyli np. bardzo dobry Nikon E 50/1.8 (ok 100-300zł) i do tego najtańsze pierścienie (ok 60-100zł).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuje za szybką odpowiedz.
    Więc tak. Z wypowiedzi kolegów mogę już wyeliminować Heliosa. Szkoda by było katować matrycę i nie wykorzystywać jej potencjału.

Zostają dwie opcje: System Nikona(ew. Helios 77M) lub pierścień odwrotnego mocowania

Pierścienie odwrotnego mocowania - jak w tym przypadku regulować przysłonę używając współczesnych obiektywów?

System Nikona- Czy E 50/1.8 porównywalny ostrością do Heliosa 77M?

Wynalazłem gdzieś na aukcji Sigme typową pod Makro bodajże 50mm/2.8- Czy szkło warte jest 400zł?- Te szkiełko jest zachwalane ale w jego drugiej wersji które jest warte już min 600zł

Domyślnie

Za 300-400 złotych masz Soligora/Cosinę 100/3.5 macro, czasami uda się kupić z soczewką 1:1 i to jest znacznie lepsze rozwiązanie niż kombinowanie z pierścieniami.
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Odżałuj 800 czy 1000 zł na porządne szkło do makro, przed wakacjami, jak zacznie się sezon na robaczki, sprzedaż bez straty, jestem przekonany.
    Makro samo w sobie wymaga cierpliwości, a jak dojdzie Ci walka ze sprzętem... łatwo się zniechęcić. Pierścienie wymagają dużo światła, w domu to nietrudne, ale w plenerze już wymaga więcej zachodu.
    ..........
    Tę Sigmę chyba widziałem, wygląda na model z czasów, kiedy Sigma nie była synonimem jakości, delikatnie mówiąc.

Domyślnie

Starą Sigmę 100/2.8 Macro na śrubokręt da się znaleźć za ok. 650 zł - bardzo dobry stosunek jakości do ceny. No i przy odsprzedaży się nie straci na niej.
    Można jeszcze poszukać starego Tamrona 90/2.8 - wszystko to będzie dużo lepsze niż kombinacje z pierścieniami.
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Światło nie będzie problemem, jeśli wykorzystasz technikę fotografowania z lampą. Wtedy pierścienie nie będą ci straszne

Przez wiele lat fotografowałem starą 105tką na pierścieniach lub różnymi wynalazkami M42, wyciągając czasy 1/250 lub nawet 1/500s (w D70s). Często wystarczała ta wbudowana, z domowej roboty kartonowym dyfuzorem. Jak w końcu spaliłem ją w D70s i w D200, to dopiero nabyłem SB-800. Teraz jestem wygodnicki i strzelam, jeśli trzeba z dwóch lamp.

Jak piszą koledzy wyżej. Najlepiej wyposaż się w dedykowane szkło makro. Ja preferuję krótsze ogniskowe. Starszego Nikkora Micro 60/2.8 można dostać poniżej 1000 zł.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

@Dark
    Widziałem Twój zestaw 2 lamp, zdjęcia oczywiście też, dla mnie są świetne. Mnie lampa nie jest obca, ale spróbuję wykombinować jakieś mocowanie podobne do Twojego, bo chcąc doświetlać w plenerze lampą nie na sankach, czasem brakuje rąk
    Przy nowych matrycach czasy trzeba skracać jeszcze bardziej, zwłaszcza, jak dochodzi ruch powietrza, skala jest powyżej 1:1, itp. Stąd moja uwaga o świetle, bo to staje się głównym problemem, mz przy pierścieniach jednak trochę trudniejszym do ogarnięcia.

Domyślnie

Zgadzam się. Właśnie dlatego piszę o konkretnej technice focenia. Przy zastanym, trudności wzrastają niepomiernie. Jeśli autor wątku ma bawić się w makro "dla makro", to z błyskaniem będzie mu łatwiej i pierścieniami tanio temat obskoczy. Wtedy nawet wspomniany Helios z pierścieniami m42 styknie dla samej przymiarki.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni