A sprawdzales jak jest w D750?
Ma 1/8000? Rozlozenie punktow w body DX jest lepsze. D7100 ma lepiej niz D750, D810 czy D4s.
Szukaj
A sprawdzales jak jest w D750?
Ma 1/8000? Rozlozenie punktow w body DX jest lepsze. D7100 ma lepiej niz D750, D810 czy D4s.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja się tylko zapytam, co ma ucinanie stóp do rozłożenia punktów af.
Ja tylko po raz kolejny wrzucę ten sam obrazek. D800 niebieski, D750 zielony, D600 czerwony
No i D7100 kasuje wszystkie FX.
Body o najlepszym pokryciu to D500 - format DX. A nie topowy Nikon D5, choc jest 3x drozszy.
Z tego ze jakis DX tupu D7100 D7200 czy D300 ma najlepsze pokrycie kadru mie wynika ze jest najcelniejszy najszybszy itd.
@Assire - jak dla mnie te różnice są na tyle małe, ze nie decydujace. Dla mnie. I tak boczne punkty sa słabe w stosunku do centralnych 15-tu. Dopiero to co w D5 moze czlowieka troche ucieszyc. Choc bez rewelacji - i tak jest tylko pokrycie DX.
Ciagle nikt nie wyszedł ponad pokrycie obszaru DX.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-11-2016 o 22:38
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja gdybym miał worek kasy to brałbym D5 - nawet gdybym nie wykorzystywał jego możliwościGeneralnie jakbym miał worki kasy, to kupowałbym wszystko co najlepsze, bez kompromisu. Chyba że ktoś ma worki kasy i woli ciułać i chować pod poduszkę i umrzeć na poduszkach wypchanymi dolarami ...
![]()
@Jacek_Z: No i właśnie o to mi chodzi, krycie kadru w D600/D750/D800 jest praktycznie takie samo (no bo proszę Was, ten jeden punkt więcej w daną stronę kogoś zbawi?), a krytykują D600 jak by to w ogóle nie miało AFu. Punkty AF są słabe w Canonie 6D a nie D600. Jak ktoś chce mieć punkty od brzegu do brzegu to zostaje tylko DX. I tak jak kiedyś pisał TOP67, raczej nigdy nie powstanie FF z fazowym AF od brzegu do brzegu, ze względu na wady optyki.
@koesh: Punkty w D600 wydają się być małe bo mają ramkę zaraz obok, D750 ma ją rozstrzeloną, to optycznie bardzo je powiększa.
A te wszystkie znakomite zdjęcia milionów fotografów z kadrowaniem w mocnych punktach zostało wykonane ostrząc manualnie ? Nie popadajmy w paranoje. Nie tylko krzyżowymi punktami da się dobrze ostrzyć. Praktycznie żadna lustrzanka nie ma krzyżowych w MP (nie licząc nowych D5/D500). Nawet flagowe, wcale nie archaiczne D4/D4s wszystkie krzyżowe mają w centrum. Wierzycie, że te genialne reporterskie ujęcia były wykonane za pomocą centralnych punktów z przekadrowaniem lub skadrowaniem w obróbce do MP ? Ja nie. Skrajnych punktów można z powodzeniem używać choć wiadomo, że są one słabsze niż te centralne. Słabsze nie znaczy słabe. Słabe to były w amatorskich/zaawansowanych Soniaczach, których użytkowałem blisko 8 lat przed wejściem w Nikona (A200/A550/A57/A700/A77). Mimo tego, że były one naprawdę słabe i ich użytkowanie wymagało wiele cierpliwości, też dało się nimi zrobić zdjęcie. Ba, całkiem dobre zdjęcia ! Chociaż odsetek nietrafionych fot w stosunku do choćby D600 to była przepaść. Wiadomo, że wszystko idzie do przodu, droższe na ogół jest lepsze, ale marudzenie na naprawdę sprawnie działający AF w D600/D610 to po prostu gruba przesada. Testowałem go niemal w każdych ekstremalnych reporterskich warunkach (koncerty, śluby, sporty halowe) i nie miałem do niego żadnych zastrzeżeń. Tak, AF z D750/D800 czy D4 na pewno spisałby się jeszcze lepiej gwarantując jeszcze więcej udanych fot, jednak wbrew niektórych opiniom naprawdę nie ma powodów aby marudzić. A jak ktoś ma inne odczucia polecam pobawić się takimi aparatami jak Sony A77 czy pełnoklatkowe A900 To podobna/zbliżona półka. Szybko można wyleczyć się z narzekania na ten AF![]()
D4, DF, 24-70/2.8, 12/2.8, 50/1.4, 70-200/2.8, 19-35/3.5-5.6
Ja miałem D600 i nie narzekałem na AF. Trzeba jak z każdym nowym sprzętem nauczyć się z nim pracować. Oczywiście w D800 czy D750 lepiej i pewniej mi się pracuje, ale to nie znaczy, że D600 był kiepski.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 09-11-2016 o 09:26
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Skontaktuj się z nami