Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Orle Gniazda

Domyślnie Orle Gniazda

Wieki już nic nie publikowałem, pora więc coś pokazać.
    Parę pstryków z weekendu szlakiem Orlich Gniazd. Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

Kadrów nie oceniam, bo są dość tradycyjno-standardowe - ale nie wiem czy w danych warunkach da się osiągnąć inne (nie byłem tam nigdy i nie znam uwarunkowań).

Ale technicznie, to coś dziwnego się podziało... Na zdjęciach 1, 4, 5 i 8 - ale czwórka tutaj jest znamiennym przykładem - wyciągnie z cienia spowodowało takie fatalne spłaszczenie bryły, że zamek i jego okrągłe baszty wyglądaja jakby całość sylwety była dekoracją teatralną, wyciętą z płaskiej tektury i podpartą z tyłu kijem od miotły. Takie odnoszę wrażenie. Jak widzę te okrągłe przecież w naturze baszty na zdjęciu 4, to widzę płaską tekturę - zupełnie inaczej niż np. na zdj. 6, gdzie widzę że wieża jest okrągła i ma głębię, lub na zdj. 3.

Myślę, że w jakimś programie graficznym przesadziłeś po prostu z suwakiem pod nazwą 'rozjaśnij cienie!'. Bo z czego wziąłsię ten siarkowo-zielonkawy zafarb na niebie na 4 naprawdę nie wiem.

Ale mam wrażenie, że gdyby te zdjęcia obrobić uważając na detale i szczegóły, czujnie doprowadzając fasady do pionów i nie przesadzając z tym dziwnym efektem płaskości - jak to się mawia, jeszcze będą z nich ludzie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

No niestety zdjęcia, które wskazałeś były robione w południe i ostre słońce dało się we znaki. Wyciągałem co się i da i jak umiem
    Teraz lepiej??
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

Hm, jakby to powiedzieć - nie bardzo lepiej. Dalej bryła zamiast trójwymiarowa jest płaska, a na niebie zamiast zielonkawo-żółtych plam w tych samych miejscach pojawiały się plamy, tylko teraz szarawe. Co do tych plam na niebie, to domyślam się, że to wynik agresywnych prób gaszenia świateł. Czemu zamek wychodzi tak płasko nie do końca wiem - ale nei pomogło mu bardzo.

Myślę, że po prostu starasz się zbyt agresywnie ingerować i mając na uwadze swój cel (jakiś obraz tego, do czego dążysz) przestajesz zauważać, że w trakcie manipulacji pojawiają się już wcześniej jakieś artefakty...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.