Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Domyślnie

Mój tysięczny post na tym forum poświęcę na obronę mojego ulubionego szkła Mam całą masę fotek z Sigmy 30 i wziąłem pierwszą z brzegu - zrobione w momencie testowania w sklepie.

Resize:

Crop:

Całkiem nieźle jak na f/1.4 Dodam, że robione w JPG bez specjalnego napinania się. Można lepiej.

Pozdrawiam,
    Zbyszek

Domyślnie

FF po byku... to zdjęcie na pewno nie weźmie w obronę trzydziestki
    pozdrówka

Domyślnie

Na jakiej podstawie tak sądzisz ? Przecież to nie plasza testowa - nie wiesz na co dokładnie ostrzyłem.

OK, jeszcze jeden sampelek - więcej nie będzie. Ostrzone centralnie gdzieś w okolicach początku ogonka od jabłka.

Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 07-06-2007 o 14:23

Domyślnie

masz rację, nie wiem na co ostrzyłeś... jednakże na cropie skupiłeś się na oku więc wnioskuję, że celowałeś weń AF-em... z kolei resize wskazuje ostrość na apaszce, ewentualnie na kolczyku... z resztą nieważne, czepiam się i już
    pozdrówka

Domyślnie

Wiele piszecie o wstępnym potestowaniu Sigmy 30, napiszcie jak w sklepie zanim wyłożę kasiurę na swoim body ją najlepiej potestować ?
    Mogę ją kupić w Tarnowskich górach w Fotozakupy.pl, tam kupowałem większość swego sprzętu ale nigdy nie eksperymentowałem na miejscu. Co jeśli narażę się na niedowierzania u sprzedawcy że wymyślam ?
    Jak ją potestować ? Z ręki próbować coś na F/1.4 zrobić, czy na innych przesłonach również ? Potem na kompa u nich zrzucać i testować ? Nie wiem czy to w sklepach jest na tyle możliwe, jakich argumentów użyć ?

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Ostrzenie na różne obiekty - bliskie i dalekie, najlepiej o regularnym wzorze żeby można zobaczyć jak rozkłada się GO. Argumenty są proste - mówisz, że to szkło ma często BF/FF i chcesz sprawdzić przed zakupem. Jak nie da się, to olej sklep. A podczas sprawdzania radzę zrzucać na komputer lub po prostu porobić trochę zdjęć i sprawdzić w domu, notując numer seryjny obiektywu.

Domyślnie

To może i ja się przyłączę do dyskusji,
    ponieważ miałem oba obiektywy, tzn sigmę 20mm f1.8 z C 300d - miałem,
    a teraz mam 30mm f1.4 z N d80.
    No więc są to dwie różne konstrukcje, 30mm jest tylko do cropa a 20mm na full-frame - nie ma co porównywać.

20mm f1.8 - jak dla mnie idealna ogniskowa (efektywnie 30mm) niestety poza hałasem AF, obiektyw nie do użytku przy f < 4.0.

30mm f.1.4 - odpowiednik "50'tki", jeden z najostrzejszych obiektywów od f1.4.
    Przy f2.8 osiąga rezultaty takie jak inne dobre obiektywy przy f8.0.
    Jeśli ktoś pisze że 18-55 jest "ostrzejszy" od tej sigmy jak i od nikkora 28mm f1.4 - to już jego sprawa (bez komentarza).

Pozdrawiam,
    andi

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

Miałem sigmę 30 1.4 ex dc hsm, ale pod 4/3 olympusa. właśnie je sprzedałem, bo zmieniłem system 4/3 na Nikona. o szkle nie mogę powiedzieć złego słowa. daje dużą satysfakcje. jest kontrastowe i faktycznie lekko ociepla barwy. af potrafi przestrzelić, ale który tego nie robi? kupiłem wysyłkowo, bez testów, i nie miałem zastrzeżeń. w olympusie daje ekwiwalent 60 mm, wiec nie wiem czy rozmywa brzegi, w środku było ok.

Domyślnie

Wy tam cwaniaki macie do olka Lajke 25/1.4, wiec generalnie zlego slowa powiedziec nie mozecie
    forum.niekojarze.pl

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

troszke kosztuje

zresztą chyba nie do mnie piszesz "cwaniaki od olka", bo ja już od Nikona hie hie

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów