Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Sigma 30 1/4 - 20 1/8

Witam
    zamierzam kupic Sigma 30 1/4 albo 20 1/8, ktory byscie polecili ?
    widzialem ze wiecej chyba osob ma ta 30, troszke waski a ta 20 to chyba w sam raz moze troszke ciemniejsza... ale tez niezle opinie.
    Zdjecia beda robione podczas imprez, sluby itp.
    Chce robic zdjecia bez lampy.
    A tak poza tym nie za duzo jest opini o tych obiektywach (troszke tyutaj)

Jesli mozna poprosze o luzne spostrzezenia

Domyślnie

pooglodaj zdjecia, osobiscie sam mam w planie 30 1,4
    emeryt

Domyślnie

Hmm a masz moze jakiegos linka do porownania zdjec???
    Kurcze tylko tak mysle czy ta 30 nie bedzie za waska (

Domyślnie

Są jeszcze testy i teściki Sigmy 30/1.4 i niekończące się dyskusje, przypominające te o szumach. Generalnie jest tak - trzeba wybrać szkło, które ma najmniejszy BF/FF i jest ostre. Potem jest już bajka. Oczywiście abberuje, jest trochę nieostra na krawędziach, czasami AF nie trafi, ale efekty są wyśmienite. IMHO idealne szkło do wnętrz, do kadrów wieczorem lub w nocy, do portretowania życia rodzinnego. Uważam, że chociaż 50/1.8 jest ze 3 razy tańszy, nie daje takiej GO, kolorów, plastyki. Poza tym to jest jednak 30mm, więc zupełnie inna perspektywa - jest na tyle szeroko, że można nosić na puszce jako standard.

A odnośnie 20/1.8 - trochę czytałem, trochę też macałem. Opinie są różne, zwykle nienajlepsze.

Domyślnie

Witam,

Pozwólcie, że się przyłączę do dyskucji.
    Po długotrwałym rozważaniu S 30 1.4 / N 35 2.0 również zdecydowałem się na S. Na forum było dużo narzekania na temat tej Sigmy, że czasem af się gubi, że są kłopoty z body (zwłaszcza z D200), że trzeba dokładnie przetestować przed zakupem etc. Słynny kolega Czornyj określił tę Sigmę jako szkiełko dla desperatów No cóż, dla tego 1.4 i ja mogę desperatem zostać

Mam prośbę do użytkowników Sigmy 30 1.4 - czy ktoś mógłby kilka "nieruszone" jgp lub nefy mi na mail'a przesłać? Oczywiście fotki od 1.4 wzwyż Będę bardzo wdzięczny. Przejrzałem chyba cały Pbase, ale nadal jest pewien niedosyt

lvh (malpa jak zwykle) tlen pl

Pozdrawiam.

Domyślnie

Zaraz wrzucę trochę stuffu na Picassę.

Edit: OK, wrzuca się z 16 fotek - radzę zajrzeć za kilka godzin, bo to potrwa - daję całe JPGi z D80.
    http://picasaweb.google.pl/zbigniew.piatek/Sigma3014
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 27-05-2007 o 23:05

Domyślnie

Widze ze wiekszosc za 30
    a ciszaaa o 20.... troche mniej jasna ale za to ile szersza...
    Hmmm nikt na to nie patrzy???
    ...teraz sam juz n ie wiem ((

Domyślnie

No pomiędzy 1.4 a 1.8 różnica jest spora, szczególnie, że Sigma 30/1.4 bywa ostra praktycznie od pełnej dziury. Jeżeli chodzi o 20/1.8, to z tego co pamiętam wiele złego mówiło się o jej rozdzielczości i ogólnie niektórych parametrach, w tym tych niekoniecznie występujących na papierze (plastyka). Niemniej jest to opinia zasłyszana.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów