Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie

Sprawdzałam ten sklep i faktycznie mają podejrzanie niskie ceny, niby dają gwarancję roczną, dzwoniłam do nich, faktycznie istnieją, recenzje na necie mają niezłe ale dalej szukam alternatywy. Ogólnie chcę kupić aparat w UK bo przez 2 tygodnie jeszcze tu będę a chcę zrobić ładne zdjęcia Londynu

Recenzji przeczytałam już bardzo wiele i przy takim natłoku informacji miałam jeszcze większy mętlik w głowie, dlatego postanowiłam zapytać się ludzi którzy na co dzień ten sprzęt używają, czyli Was
    A jeśli chodzi o literaturę dotyczącą podstaw fotografii to niestety nie dla mnie, jestem typem osoby która uczy się metodą prób i błędów, na własnych błędach, obserwując i ucząc się od innych. Moja próba nauki photoshopa z książki skończyła się na zakupie, otwarciu oraz zamknięciu książki, to samo z excelem.

Domyślnie

2 tygodnie w UK, a później gdzie? Warto kupić tam gdzie będziesz najdłużej przez okres gwarancji... oczywiście jeśli kupisz w UK to nie problem, ale nie z Azji z niewiadomą gwarancją odradzam.
    SLR Hut to firma sprowadzająca sprzęt z Azji, kupując tam nie masz gwarancji od Nikona tylko od tej firmy - czyli ryzyko. Bardzo prawdopodobne, że paczka zostanie wysłana do Ciebie z Hong Kongu, Chin lub Singapouru, a co za tym idzie jest duża szansa na dodatkowe opłaty po dotarciu na miejsce, co może oznaczać ostateczną cenę taką jak w autoryzowanym przez Nikona sklepie.

Co do uczenia się to spoko, każdy ma swoje "sposoby" i podejście.
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Domyślnie

SLR Hut twierdzi że wysyłka jest z UK i nie ma dodatkowych opłat ale faktycznie mi śmierdzi coś.
    Po Waszych sugestiach (za które bardzo dziękuję), zdecydowałam się zakupić D7200.
    Znalazłam nawet sklep w UK, mały, stacjonarny, żadna sieciówka, który realizuje też zamówienia online. D7200 body ma tam bardzo dobrą cenę, 609 GBP , z rozszerzoną gwarancją na 3 lata. Pewnie będę bywać w UK więc gwarancja tam jest mi na rękę.
    Co do obiektywu to się jeszcze waham. Padło tu kilka ciekawych sugestii, ja jeszcze znalazłam Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO. Ma niezłe recenzje a w podróży będzie wygodny, czy jednak jesteście przeciwnikami uniwersalnych i lepiej kupić dwa np 18-140mm + Tamron 70-300. ?

Pozdrawiam

Domyślnie

To będzie najlepsze rozwiązanie. Lokalny zakup, z normalną gwarancją. Tamron 16-300mm jedynie ma tą przewagę, że jest uniwersalny. Jednak daleko mu jakością do tego co oferuje 70-300mm. Przypomniało mi się, że jest takie szkło jak Nikkor 16-80 mm f2.8-4E ED VR. Droższe niż 18-140mm, ale jaśniejsze, szersze i trochę mniejsze. Musisz sama zdecydować co wybrać. Tutaj możesz porównać ogniskowe http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/#DX
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    To będzie najlepsze rozwiązanie. Lokalny zakup, z normalną gwarancją. Tamron 16-300mm jedynie ma tą przewagę, że jest uniwersalny. Jednak daleko mu jakością do tego co oferuje 70-300mm. Przypomniało mi się, że jest takie szkło jak Nikkor 16-80 mm f2.8-4E ED VR. Droższe niż 18-140mm, ale jaśniejsze, szersze i trochę mniejsze. Musisz sama zdecydować co wybrać. Tutaj możesz porównać ogniskowe http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/#DX

Jak daleko jakością to kupuję 70-300, sprawdziłam Nikkora 16-80, nowe jest drogie ale jak znajdę używane to się na nie zdecyduję, dziękuję!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ihriel Zobacz posta
    Jak daleko jakością to kupuję 70-300
    Daleko, o ile jeszcze w środku kadru ten 16-300mm jakoś się trzyma to na brzegach to kaszanka straszna. Do tego aberracje chromatyczne ogromne. Pewnie często będziesz używać zakresów 200-300mm, a wtedy 16-300mm w porównaniu do 70-300mm to już w ogóle odstaje.

Domyślnie

Witam ponownie, chciałam jeszcze raz podziękować . W końcu zdecydowałam się na D7200, tamrona 70-300 i nikkora 16-80. Teraz tylko muszę się nauczyć obsługi
    Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    Witam wszystkich!

Chciałbym zapytać o wspomniany obiektyw 16-80. Podobnie jak autor tematu, zdecydowałem się na body D610. Chciałbym do niego kupić obiektyw/obiektywy w cenie około 4000 zł. Jestem amatorem, ale w perspektywie kilku lat chciałbym na poważnie zająć się fotografią. Potrzebuję czegoś na początek, ale co będzie nadal przydatne za powiedzmy 5 lat. Chciałbym na początku optykę nastawioną na uniwersalność (fotografie z ulicy, podróży, portrety), ale z naciskiem na fotografię wieczorami i w pomieszczeniach ze światłem zastanym. Czy ten obiektyw spełni oczekiwania, czy lepiej wybrać inny/inne w takiej cenie?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i sugestie!

Domyślnie

Nikkor 16-80 jest obiektywem DX, a Nikon D610 jest lustrzanką FX, więc do siebie nie pasują Albo zainteresuj się aparatem DX (na przykład D7200), albo zainteresuj się Tamronem 24-70 F2.8 VC USD, w cenie ok 4000 będzie to chyba najlepszy wybór. A no zapomniałbym o jeszcze jednym szkle godnym uwagi - Nikkor 24-120 F4. Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź i przede wszystkim wyrozumiałość

Biorę w takim razie pod uwagę tego Tamrona, ale zastanawiam się jeszcze, czy nie lepszy będzie zestaw dwóch obiektywów stałych:
    1. Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S (portret);
    2. Nikkor 28 mm f/1.8G AF-S lub Nikkor 35 mm f/1.8G ED AF-S (miasto, krajobraz, reportaż, ciasne pomieszczenia?).

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni