Mam D5200, mam już jakieś szkła z systemu M42 i jest ok.
Pytanie,czy każdy inny system podepnę pod D5200 za pomocą przejściówki czy są ograniczenia, że X system nie sprawdzi się z Nikon F bo coś tam... ?
Szukaj
Mam D5200, mam już jakieś szkła z systemu M42 i jest ok.
Pytanie,czy każdy inny system podepnę pod D5200 za pomocą przejściówki czy są ograniczenia, że X system nie sprawdzi się z Nikon F bo coś tam... ?
Każdy obiektyw podepniesz przez przejściówkę, tylko jak będzie ona wpływała na jakość obrazka i czy ją w ogóle dostaniesz, to inna sprawa.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Żaden popularny system mocowania nie da ostrzenia poprawnego z Nikonem, zostaje wyłącznie średni format ale to drogie obiektywy i drogie adaptery.
Można spotkać pewne obiektywy, do których jest dostępne do podmiany całe tylne mocowanie w obiektywie, jednak to są unikalne rzeczy.
W poniższym linku jest pełna odpowiedź na twoje pytanie.
http://www.graphics.cornell.edu/~wes...-register.html
SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum
Jeśli masz szkło z M42, które koniecznie chcesz i aby ostrzyło na nieskończoność, to niestety nie obejdzie się bez przeróbki.
Ja też nie widziałem, ale nie widziałem też dziesiątek innych obiektywów podpietych, mimo, ze bez problemów można to zrobić.
A odległość rejestrowa nie ma specjalnie żadnego znaczenia. Co z tego, że będzie mniejsza, jeśli np. mocowanie ma głębokość większą niż różnica tych odległości i średnica jest bagnetu w obiektywie dużo większa...
Ogólnie, to niemal wszystkie mocowania bagnetowe, aby móc używać zamiennie potrzebują adapterów z soczewką.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami