Eksperymentów i nauki obróbki ciąg dalszy. Tym razem pod ocenę przedstawiam taki obrazek
Dolina Popradu widziana z Rytra
Szukaj
Eksperymentów i nauki obróbki ciąg dalszy. Tym razem pod ocenę przedstawiam taki obrazek
Dolina Popradu widziana z Rytra
Nikt nic?
Wymęczone na G2
Moe podajesz ogniskowej... a w tym wypadku jest niestety mała głębia ostrości... f11 to trochę za mało (chociaż moim skromnym zdaniem nawet f22 by w tym wypadku dużo nie zdziałało. Ciut nieostre na drugim planie i zbyt duży knontrast na pierwszym, za to w kadrze... cacy.
Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.
Ogniskowa to 44 mm na Nikkorze 18-105. Ostrzyłem na 1/3 kadru, myślałem, że będzie ok. Niestety, ale hiperfokalnej jeszcze nie opanowałem. Dzięki za komentarz i cenne uwagi![]()
Ostatnio edytowane przez bahuone ; 14-10-2016 o 18:10
Nie wiem jaki skutek da f22, choć teoretycznie nie sposób nie zgodzić się z tą sugestią, ale na dxo pokazują, że optymalne parametry tego szkła są w okolicach f5.6-11.0, a powyżej następuje znaczne pogorszenie jakości obrazowania. I to w pełnym zakresie ogniskowych. Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że f11 jest optymalna w plenerze, powyżej nie zawsze efekt jest bliski oczekiwanego.
Natomiast wyżej widoczna miejscówka w Rytrze (pod wiatrakiem, w okolicy punktu triangulacyjnego) ma jedną trudność dla AF, silnie opadająca niweleta. Nie wiadomo jak daleko od stanowiska znalazł się punkt ostrzenia, i to może być przyczyną nieostrości. Jeśli masz czym przeanalizować exif to odczytasz z niego w jakiej odległości był punkt ostrzenia.
Nie zrobiłeś jakiegoś strzału w przeciwnym kierunku ? Przy tak niskim słońcu, o zachodzie, ryterski zamek i dolina Popradu potrafią być dość ciekawe wizualnie.
P.S. Jak ktoś mi powie jak ustawić hiperfokalną na tym szkle to się ucieszę, bo ja też nie wiem. Powód - brak skali na szkle i wiedzy w głowie.![]()
Skontaktuj się z nami