wydaje mi sie ze parametry zupelnie podobne, tylko te obudowy i inne male *******ki sie roznia. uzywam dvd-rw usb2, wiec superdrive mnie nie obchodzi, gram na xbox wiec szybka karta 3d mnie tez nie przekonuje, 14" lcd wydaje mi sie troche zbyt duzy, mialem kiedys 12" lapropa, niestety wydawal mi sie za maly, wiec wymienilem go na moja krowe z 15.4", ale niestety po paru chwilach zachwyt prysna jak banka mydlana i teraz moj hp wydaje mi sie za duzy i nie mobilny. ceny wachaja sie miedzy $1250 a jakies $1600, wiec roznica pokryje mi tax i 1gb pamieci spokojnie, ale jak mowilem nie bawilem sie nigdyu powerbook, wiec nie jestem w stanie docenic aluminiowej obudowy (juz ibook wydaje mi sie super solidny).
temat szybkosci kart graficznych byl poruszony przy innej okazji, wiec nie bede nic mowil, wydaje mi sie ze 32mb da rade poim potrzebom (moj cel2.8 z 512mb z chyba 64mb grafika daje rade), wiec graficznie zorientowany apple powinien ps pociagnac rownie dobrze lub nawet lepiej (na co cicho licze)