Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: NATO Days 2016

Domyślnie NATO Days 2016

Nadchodzi czas wysypu fotek z festiwalu Eurofighterów w Ostravie. W oczekiwaniu na wszelkiej maści oderwania, obłoczki, "kołderki" itp., ode mnie troszkę spokojniejsze kadry.
    Robione nieszczęsnym D500 + Sigma Sport (czasami podpinany N200-400 VRII). Zabawa suwaczakmi troszkę mocniejsza niż zwykle.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10. I "kołderka" na koniec
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Ładne kadry, przyjemnie się ogląda - widać warsztat i technikę.
    Jedynie 8 bym wyrzucił - bo choć ładne ułożenie maszyn to drzewka przeszkadzają jednak w odbiorze.

Które z S, a które z N?

Domyślnie

"Warsztat" jest dopiero 3-letni, więc jeszcze sporo nauki przede mną. Stąd te eksperymenty z obróbką.

Z Sigmy 5,6,7,10
    Z Nikona 1,2,3,4,8,9.

Co do 8, jest też wersja bez drzewek, ale mi akurat odpowiadała bardziej ta, którą zapodałem. Chyba już zmęczony jestem widoczkami samolotów na tle gołego nieba

8a.

I jeszcze kilka niedzielnych odgrzebanych.
    11.

12.

13. (wiem, trochę "miętko" jest. Ale niebo mi się podoba )

14. Ciekawe "pierścienie" na Hornecie.

15. coś się porobiło na skrzydle.
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

8a dla mnie zdecydowanie lepsze - są też lepiej gazy zaznaczone.
    11,12,13 też kupuję

Domyślnie

Ładnie. Dla mnie najlepsze 2,4,7, 10 i 11.

I jedno pytanie dotyczące stwierdzenia "Robione nieszczęsnym D500". Dlaczego "nieszczęsnym"?

Domyślnie

Świetne! Świetne! Świetne!
    Mój typ 4.
    Nikon Fx

Domyślnie

Dzięki za uwagi (te krytyczne też chętnie przyjmę - w końcu po to tu wrzucamy swoje wypociny, żeby się czegoś nauczyć).

MarioK., "nieszczęsny" dlatego, że dla kogoś takiego jak ja - rozpieszczonego obrazkiem dawanym przez D810 i słabo znającego się na komputerowej obróbce fotek, D500 okazał się nie najlepszym wyborem. Nad tymi zdjęciami musiałem siedzieć o conajmniej połowę czasu dłużej, niż wcześniej nad fotkami z D810 - wymaga on nieco innego podejścia (kolorystyka, szumy). Dlatego na Ostravie zakończyłem swą przygodę z tą puszką. Zresztą wszystkie swoje odczucia opisywałem w wątku dotyczącym D500. Jak widać, generalnie efekty pracy tym body, nawet z budżetowym szkłem pokroju Sigma, nie są złe. Ale jak już raz weźmie się do ręki D810, nic nie jest takie samo
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

D500 nie jest złym pomysłem w przypadku takiej fotografii. Znacznie bardziej wkurza świadomość przegapionych przez wolne D800 momentów.
    Uwierz, prędkość czasem ma większe znaczenie niż wielkość, czy plastyka obrazka. Następca D300 jest w tym zakresie prawie idealny.
    pozdrawiam Michał
    moje pstryki lotnicze:
    www.air.art.pl www.fotoaktywni.art.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nurkiewicz Zobacz posta
    D500 nie jest złym pomysłem w przypadku takiej fotografii. Znacznie bardziej wkurza świadomość przegapionych przez wolne D800 momentów.
    Uwierz, prędkość czasem ma większe znaczenie niż wielkość, czy plastyka obrazka. Następca D300 jest w tym zakresie prawie idealny.
    Fotki robię zawsze z myślą o albumie. Te miniaturki, które wrzucam w neta, to niejako produkt uboczny. I do tego D500 faktycznie się nadaje. Ja jednak idę w innym kierunku - wolę mieć mniej zdjęć, ale lepszych jakościowo (nawet kosztem "straconych momentów").
    PS. D810 jest ciut szybszy od D800 w serii - niby niewiele, ale posiadam oba korpusy i czuję wyraźnie tą różnicę. A w trybie DX dostajemy zupełnie przyzwoite parametry. Jedynym problemem jest bufor.
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Jedne z lepszych zdjęć Ostravy jakie widziałem
    Zwraca uwagę dobrze dobrana obróbka, jakość i przemyślane kadrowanie.
    Najlepsze moim zdaniem:
    - 1 (detale)
    - 4 - super to niebo wyszło z lekkim fioletowym zafarbem ale tutaj pasuje
    - 10 z kołederką
    - 11 za kompletny kadr
    - 15, 2, 3 za moment
    - 8a za symetrię
    Uwagi odnośnie urozmaicenia kadrów przez dodanie pozalotniczych elementów w pełni rozumiem i sam często ubolewam że nie mam takowych - tym niemniej w tym przypadku o ile 5 wygląda nieźle to 8 i 14 juz nie do końca. To zresztą naprawdę jedna z głównych bolączek zdjęć lotniczych jako, że pewnie z 90% ma jako tło chmury ewentualnie lotnisko z zapleczem. Dlatego tak wysoko w hierarchii stoją zdjęcia z Axalp czy Mach Loop...
    Generalnie gratuluję setu - fajnie się ogląda. Poza tym za opanowanie Sigmy też należy się moim zdaniem uznanie. Miałem ją na chwilę w akcji ale ta mocno ciążąca przednia soczewka była dla mnie nie do przejścia. Widac kwestia wprawy.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez krunz ; 11-10-2016 o 09:55

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni